Ko šobrīd bankai jautā klienti? Ieskaties – varbūt noderēs arī tev

Kara situācija Ukrainā aktualizējusi jautājumus arī par finanšu lietām pie mums - gan to pieejamību ikdienā, gan ilgtermiņa risinājumu nākotni.

Ja esi Swedbank klients vai interesējies par pakalpojumu pieejmību esošajā situācijā, iepazīsties ar noderīgiem jautājumiem un mūsu sagatavotajām atbildēm. 

  • Ja tev aktuāls kāds cits jautājums, kas nav iekļauts šajā sarakstā, dodies uz internetbankas Biežāk uzdoto jautājumu sadaļu vai sazinies ar banku.

Maksājumi, konti, valūtas maiņa

Vai ir iespējami naudas pārskaitījumi uz Ukrainu?

Naudas pārskaitījumiem uz Ukrainu nav ieviesti ierobežojumi. Izņēmums ir sankciju ietekme (separātiskajos reģionos) – pārskaitījumi personām, kuras iekļautas sankciju sarakstos, netiek izpildīti. Tāpat maksājumi var nenotikt, ja konkrētajai saņēmējbankai ir tehniskas problēmas vai arī klients nekorekti ir aizpildījis maksājuma detaļas.

Vai Swedbank ietur komisiju par ziedojumiem uz Ukrainas bankās esošiem kontiem?

Komisijas maksa tiek atgriezta par maksājumiem, kas veikti tikai uz Ukrainas bankās atvērtajiem kontiem. Ieturētā komisijas maksa vienas darbdienas laikā tiks atgriezta maksātāja kontā. Maksājumiem, kas veikti uz Ukrainas valsts iestāžu vai citu organizāciju atvērtajiem kontiem ārpus Ukrainas (tostarp ES un ASV), komisijas maksu ieturēs saskaņā ar cenrādi, un tā netiks atgriezta.

Vai Swedbank atver kontu personām, kuras no Ukrainas devušās bēgļu gaitās?

Jā, Swedbank atver kontu Ukrainas pilsoņiem. To ir iespējams izdarīt klātienē – kādā no Swedbank filiālēm. Pirms ierašanās bankas filiālē apmeklējumam iepriekš jāpierakstās.

  • To var izdarīt Swedbank mājaslapā sadaļā Pieteikties apmeklējumam, izvēloties tēmu “Konta atvēršana Ukrainas iedzīvotājam
  • Pieteikties var arī, zvanot 67445555 darbdienās no plkst. 8.00 līdz 20.00

Vai Swedbank strādā ar Ukrainas grivnām un ko darīt, ja cilvēks vēlas tās samainīt?

Swedbank jau ilgstoši nestrādā ar Ukrainas grivnām (ne skaidrā, ne bezskaidrā naudā). Ja vēlies tās samainīt skaidrā naudā, aicinām vērsties kādā no valūtas maiņas punktiem. Ja nepieciešams pārskaitīt grivnas no Ukrainas bankas uz kontu Swedbank, vispirms jāveic konvertācija uz kādu no valūtām, ar ko strādā Swedbank, un tikai pēc tam jāveic pārskaitījums. Šobrīd komisijas maksa par pārskaitījumiem uz un no Ukrainas netiek piemērota.

Vai banka nodrošina pārskaitījumus Krievijas rubļos (RUB)?

No 2022. gada 16. marta Swedbank vairs nenodrošina maksājumus Krievijas rubļos. Maksājumus ir iespējams veikt citās valūtās (piemēram, USD vai EUR u.tml.), ja vien šādas valūtas apkalpo Krievijā esošā saņēmējbanka. Izņēmums maksājumu veikšanai ir arī sankciju ietekme. Ja saņēmējbanka vai tās klients atrodas sankciju sarakstā, tad šādus maksājumus Swedbank neizpildīs.

Kartes

Vai Swedbank izdotās kartes darbojas Ukrainas teritorijā?

Saistībā ar ASV OFAC sankcijām pret tā dēvēto Doņetskas tautas republiku un Luhanskas tautas republiku attiecīgajās teritorijās nedarbosies Mastercard izsniegtās maksājumu kartes. Pārējā Ukrainas teritorijā karšu lietošana var tikt traucēta tikai saistībā ar sakaru pārrāvumiem Ukrainas teritorijā. Cilvēkiem, kuri atrodas Ukrainā, iesakām izņemt prognozējami nepieciešamo naudas summu skaidrā naudā.

Vai Ukrainas banku izdotās kartes darbojas Latvijā?

Jā, šobrīd nav nekādu ziņu, ka Ukrainas banku izsniegtajām kartēm būtu kādi ierobežojumi Latvijas teritorijā.

Vai Swedbank izdotās kartes darbojas Baltkrievijas un Krievijas teritorijā?

Reaģējot uz ASV OFAC sankcijām, maksājumu karšu sistēmu nodrošinātāji Mastercard un VISA pārtrauc sadarbību ar visām Krievijas un atsevišķām Baltkrievijas bankām. Tas nozīmē, ka Krievijā izdotās Mastercard vai VISA maksājumu kartes nedarbosies Swedbank bankomātos vai maksājumu terminālos (POS). Tāpat Swedbank kartes nedarbosies Krievijā.

ASV OFAC ieviestās sankcijas attiecas uz šādām Baltkrievijas bankām:

  • Belvnesheconombank (Bank BelVEB)*;
  • Moscow-Minsk Bank (Bank Dabrabyt);
  • Belinvestbank (Belarussian Bank of Development and Reconstruction).

* VISA ieviestie ierobežojumi.

Ieguldījumi un fondi

Kā notikumi pasaulē var ietekmēt man piederošo akciju vērtību?

Ietekme uz klientu akciju vērtību ir iespējama, ņemot vērā to, ka varētu mainīties tirgus, nākotnes prognozes uzņēmuma peļņai konkrētajā nozarē vai citi faktori. Turklāt ir iespējams dažādu sankciju risks, kas var ietekmēt akcijas vērtību un tās likviditāti finanšu tirgos.

Kas notiek ar man piederošajām Krievijas akcijām?

Pašlaik nav iespējams nodrošināt tirdzniecību ar Krievijas akcijām, kas kotētas jebkurā no tirgiem, tāpēc tirdzniecība uz laiku ir pārtraukta.

Kā tas ietekmē manus ieguldījumus fondos?

Ietekme uz klientu fondu daļu vērtību ir iespējama, ņemot vērā, ka varētu mainīties attiecīgo ieguldījumu tirgus vērtība. Turklāt ir iespējams, ka fondi varētu uz laiku apturēt darījumu veikšanu, ja fonda pārvaldes sabiedrība nevar veikt korektu novērtējumu par fonda ieguldījumu vērtību. Laikā, kad fonds ir apturējis darījumu veikšanu, nevienam nav iespēju pirkt vai pārdot savas fonda daļas.

Ja man ir nepieciešama steidzama naudas izmaksa no ieguldījumiem fondos, kā banka var palīdzēt?

Ja fonda darbība nav uz laiku apturēta, līdzekļus var iegūt, pārdodot fonda daļas noteiktajā kārtībā, kas ir minēti rīkojumu apstrādes nosacījumos.

*Iepriekš minētā informācija var strauji mainīties plašas neskaidrības apstākļos.

Kā mēs katrs varam palīdzēt?

Ukrainai pašlaik nepieciešama mūsu palīdzība un atbalsts, tādēļ arī mēs, Swedbank, esam pievienojušies plašajam ziedotāju pulkam un aicinām arī tevi!

Kas jāzina ziedotājiem?

  • Veic ziedojumus eiro valūtā – šādi maksājumi notiek visātrāk. Maksājumu uzdevumos norādi skaidru un precīzu maksājuma mērķi, piemēram, “Ziedojums” vai “Ukrainas atbalstam”.
  • Iesakām izvēlēties zināmas organizācijas, piemēram, fondu “Ziedot.lv” vai biedrību “Gribu palīdzēt bēgļiem” – sadarbojoties ar iestādēm Latvijā un Ukrainā, šīs organizācijas vislabāk spēj novirzīt līdzekļus atbilstošiem mērķiem.
  • Diemžēl krāpnieki uzdarbojas arī krīzēs – divreiz pārliecinies, vai tevis sniegtais atbalsts nonāks pie tiem, kam tas tiešām vajadzīgs.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?