Nākotnes tehnoloģiju prognozes jeb, ko varam sagaidīt jau rīt?

Cilvēks vienmēr ir vēlējies uzzināt, kas viņu gaida nākotnē. Tas, kurš spēj prognozēt rītdienu, spēj izdarīt pareizo izvēli šodien – apgūt īsto profesiju, uzsākt pareizo biznesu un iegādāties vērtīgāko īpašumu.

Futurologi un  prognozes

Atšķirībā no zīlēšanas kafijas biezumos futuroloģija ir nopietna un atzīta zinātne, kas veido pasaules attīstības prognozes, balstoties uz pētījumiem, faktiem un racionālām modelēšanas metodēm. Kaut arī prognozētāji nereti kļūdās, izmantot diplomētu futurologu pakalpojumus biznesā, zinātnē un valstu politikā ir kļuvis par normu. Futurologi uzskata, ka nākotnes izpratne ir svarīga ikvienam cilvēkam, lai arī pēc 30, 40 un 50 gadiem viņš būtu pieprasīts darba tirgū un varētu nodrošināt sev vislabāko dzīvi.

Nākotne mūs pārsteigs

Sabiedrības novecošanās, tehnoloģiju attīstība, iedzīvotāju skaita pieaugums liek domāt, ka medicīna un aprūpe, inženierzinātnes, elektrotehnika, datorzinātnes, pārtikas ražošana būs aktuālas arī tuvāko 10 gadu laikā. Tomēr pētnieki ir pārliecināti, ka pēdējo gadu zinātnes sasniegumi ir noveduši mūs pie pavisam citādas pasaules sliekšņa, un mazliet tālāka nākotne mūs vārda vistiešākajā nozīmē pārsteigs.

Pēc futurologu prognozēm vēl šinī gadsimtā piedzīvosim, ka:

  • cilvēks dzīvos 120–150 gadus,
  • strādās roboti,
  • pasaule kļūs daļēji virtuāla.

Tas nozīmē, ka nākotnē aktuālas kļūs profesijas, kuras šodien neeksistē un kuru nosaukumi mums izklausās kā no fantastikas filmas, piemēram, vertikālais fermeris, atmiņas paplašināšanas speciālists vai virtuālais pedagogs.

Kā konkurēt darba tirgū

Nākotnē par cilvēku tiešākajiem konkurentiem kļūs datori un roboti. Sacenšoties ar mākslīgo intelektu, vislielākā vērtība izrādīsies tieši cilvēciskajām īpašībām. Konkurēt nākotnes darba tirgū varēsim ar līderību, motivētību un... līdzjūtību. Interesanti, ka dažu futurologu prognozēs jau 2030. gadā pieprasītāko profesiju sarakstā visa cita starpā ir minēta arī profesija „dzejnieks”.

„Nākotne ir fascinējoša un mazliet biedējoša,” saka futurologs Pero Mičičs, „un tās pārvaldīšana ir tikai mūsu pašu spēkos.”

Pieprasītākās un neparastākās profesijas pēc 100 gadiem

  1. Cilvēka mākslīgo orgānu radītāji un tirgotāji, nanomediķi
  2. Pretnovecošanas menedžeri–konsultanti
  3. Cilvēka apziņas un atmiņas paplašināšanas speciālisti
  4. Kosmosa piloti, ekskursiju vadītāji, arhitekti
  5. Vertikālie fermeri (pārtiku ražos vertikālās saimniecībās – debesskrāpjos)
  6. Klimata un laika apstākļu vadīšanas speciālisti
  7. Virtuālie pedagogi (skolēnu apmācībai izmantos virtuālos avatārus)
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?