Ko redzējām pasaules lielākajā tehnikas izstādē?

Podkāsts “Par lauksaimniekam svarīgo”

Šogad novembra sākumā Vācijas pilsētā Hannoverē norisinājās pasaules lielākā agrotehnikas izstāde “AGRITEHNICA 2023”. Lai noskaidrotu, kādi ir jaunākie tehnoloģiskie risinājumi lauksaimniecības nozarē un cik gatavi esam pārejai uz videi draudzīgākām un mūsdienīgām lauksaimniecības tehnikām, izstādes dalībnieku piedāvājumu devās izvērtēt arī Swedbank Lauksaimniecības virziena vadītājs Rolands Zeltiņš un Swedbank lauksaimniecības eksperts Raimonds Miltiņš.

"Arī mums ir svarīgi būt informētiem par jaunākajām tendencēm nozarē, lai kopā ar saviem klientiem - Latvijas lauksaimniekiem - esam uz viena viļņa un varam labāk izprast katra vajadzības saimniecības attīstībai. Šī gada izstādes vadmotīvs bija zaļā produktivitāte, kas šobrīd ir jo īpaši svarīga ikvienam lauksaimniekam, ņemot vērā Eiropas Savienības prasības, kas stāsties spēkā jau tuvāko gadu laikā,” skaidro Swedbank lauksaimniecības eksperts Raimonds Miltiņš.

Izstādē varēja iepazīties gan ar jaunāko piedāvājumu robotizētiem lauksaimniecības risinājumiem, gan izvērtēt, cik gatavi esam autonomai bezpilota tehnikai kas darbojas uz baterijām nozares vajadzībām.

“Visstraujāk šobrīd ir attīstījušās miglošanas tehnoloģijas, piemēram, dažādu veidu risinājumi droniem un mazajiem autonomajiem traktoriem. Taču, vērtējot zāles pļaušanas robotu funkcionalitāti, šajā virzienā joprojām vēl gaidām ideālo risinājumu. Jo tālāk attīstām tehnoloģiju, jo detalizētāk jāizvērtē viss pļaušanas process, piemēram, kā izvairīties no dzīvnieku mazuļu sabraukšanas vasaras sākumā, ja pļāvēju vairs nevada cilvēks, bet robots?” stāsta Rolands Zeltiņš.

Līdzīgi tehnoloģiskie izaicinājumi sastopami arī elektrotehnikas piedāvājumā, tāpēc eksperti šobrīd iesaka nesteigties ar jaunāko tehnoloģiju iegādi un pirms gala lēmuma pieņemšanas veikt rūpīgu izpēti, testēšanu un analīzi.

“Izstādē redzējām ļoti plašu piedāvājumu gan traktoriem, iekrāvējiem u.c., kas darbojas ar uzlādējamām baterijām, gan pacēlājiem – tomēr šāda videi draudzīga un klusa, ātras veiktspējas tehnika ir ar īsāku darbības laiku. Piemēram, pacēlājs ar bateriju bez uzlādes šobrīd var strādāt aptuveni 4 stundas, kamēr traktori ar jaudu līdz 40 zirgspēkiem- vidēji 4-5 stundas. Tajā pašā laikā izmaksas šāda veida tehnikai ir par 60% lielākas. Tāpēc, ja ir vēlme attīstīt modernu, mūsdienīgu un videi draudzīgu saimniecību, pirmais solis ir rūpīga izpēte, iedziļināšanās, kā arī demo modeļu testēšana savas saimniecības vajadzībām,” skaidro Raimonds Miltiņš.

Agrotehnikas izstādi Hannoverē varētu dēvēt par gada notikumu visiem lauksaimniecības tehniku ražotājiem, lauksaimniekiem un sadarbības partneriem, kur vienuviet var uzzināt ne tikai par šī brīža ražotāju piedāvājumu lauksaimniecībā, bet arī izvērtēt, kāda būs tehnoloģiju attīstība tuvākajos gados.

Tāpēc jaunākajā Swedbank podkāsta lauksaimniekiem ierakstā uzziniet:

  • Kādi ir jaunākie tehnoloģiskie risinājumi lauksaimniekiem?
  • Cik attīstīts un drošs šobrīd ir robotizēto tehnoloģiju ražotāju piedāvājums?
  • Vai videi draudzīgie risinājumi (elektrotehnoloģijas, ūdeņradis utml.) tuvākajā laikā izkonkurēs dīzeli lauksaimniecības nozarē?
  • Kā jaunākās tehnoloģijas var palīdzēt saimniecībām gatavoties gada Eiropas Savienības prasībām samazināt minerālmēslu un augu aizsardzības līdzekļu patēriņu?

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?