20. aug, 2018

Digitālie rīki veiksmīgam biznesam

“Laiks ir vērtīgāks par naudu, un mūsdienu biznesā visu izšķir ātrums un vienkāršība,” ir pārliecināts SIA “Mozello” vadītājs Kārlis Blūmentāls. “Mozello” bizness ir vistiešākajā veidā saistīts ar mūsdienās tik aktuālo interneta vidi, tāpēc Kārļa atziņas par mūsdienu biznesa aksiomām iezīmē arī virzienus nākotnes attīstībai.

Laiks – vērtīgāks par naudu

SIA “Mozello” vadītājs Kārlis Blūmentāls atzīst, ka mūsdienās laika ekonomijai biznesā ir īpaša nozīme: “Mums nav ofisa – nelielam uzņēmumam, kādi esam mēs, tas ir labs risinājums. Cilvēki bieži pavada vairākas stundas, braucot uz darbu un no tā – es labāk šo laiku pavadu strādājot, nevis sēžot mašīnā. Tā kā pie mums strādā arī cilvēki no attālākiem reģioniem, viņiem ievērojami ietaupās ne tikai laiks, bet arī resursi, ko prasa ceļš uz darbu."

"Saziņai mēs izmantojam aplikāciju, ar kuras palīdzību komunicējam visas darba dienas garumā un arī pēc darba laika. Protams, ir vajadzīgs arī sociālais kontakts, tas tiek risināts ar tikšanās reizēm un dažādiem pasākumiem.”

Kārlis ir pārliecināts, ka visiem zināmo teicienu “laiks ir nauda” ir jāpārskata: “Laiks ir dārgāks par naudu – tas ir viens no vērtīgākajiem resursiem, jo ne vienmēr laiku var apmainīt pret finanšu līdzekļiem. Laiks ir neatgriezenisks, to nevar dabūt klāt, bet naudu nopelnīt var.”

Apiet ilgu sagatavošanās posmu un viena vakara laikā pašam izveidot savu mājaslapu, maksimāli ātri nonākot pie rezultāta un iespējas saprast, vai jūsu biznesa ideja vispār strādā – tāds pēc būtības ir arī “Mozello” piedāvājums. “Var teikt, ka mēs piedāvājam laika ekonomiju: jums var nebūt ne ofisa, ne noliktavas, nekā – biznesa ideju sākumā var “palaist” mājaslapā. Paskatīties, kas notiek – vai ir kustība, vai klientiem ir interese – un tad attīstīt pārējo. Tas ir ļoti drošs variants, kā uzsākt biznesu, turklāt neprasa ievērojamus finanšu līdzekļus,” stāsta uzņēmējs.

Visu izšķir ātrums

“Dzīve visās sfērās notiek aizvien ātrāk – aizvien ātrāk gribam pārskaitīt naudu bankā, gribam ātrāk ielogoties, nokārtot visus darījumus, ātrāk veikt pirkumu, un gribam, lai arī visas citas lietas, kas saistītas ar mūsu biznesu, notiek ātrāk,” mūsdienu biznesa vidi un dzīvi kopumā raksturo Kārlis Blūmentāls.

Arī nākotnē veiksmīgākais būs tas, kas klientam neliks gaidīt. Pēc Kārļa novērojumiem, ātrums un vienkāršība būs konkurētspējas galvenie nosacījumi visās jomās: “Piemēram, liela daļa iedzīvotāju vairs neizmanto tradicionālās taksometru firmas, bet lieto aplikācijas, kas ir parādījušās pēdējos gados. Tas ir ātrāk un vieglāk, var redzēt, cik ilgā laikā taksometrs atbrauks, kur viņš atrodas. Valsts sektorā ir e-pakalpojumi, banka nav iedomājama bez internetbankas. Galvenais ir vienkāršība un ātrums – un spiediens uz to nākotnē būs vēl lielāks.”

Kā vienu no labiem “ātri un ērti” piemēriem Kārlis min Swedbank “Smart-ID” aplikāciju: “Kāpēc lietot kodu kalkulatoru vai kodu karti, kas ir apgrūtinoši, ja visu var izdarīt telefonā? Gudri cilvēki – programmu inženieri – radījuši drošu, ērtu un ātru risinājumu, kam nav nekādu risku. “Smart-ID” ir lielisks arī tādā ziņā, ka ar vienu PIN kodu es varu tikt ne tikai vienā, bet visos savos kontos un izdarīt visu nepieciešamo.

"“Mozello” ir vairāki darbinieki, kuriem ir pieeja uzņēmuma kontam, – klientu serviss skatās, vai klients ir samaksājis par pakalpojumu, lietvedība savukārt apmaksā mūsu pašu uzņēmuma rēķinus, un visi iesaistītie lieto “Smart-ID”.”

Kārlis secina, ka mobilo aplikāciju izmantošana var mulsināt tos, kas tikai nesen pārgājuši uz viedtālruņiem: “Pirmais solis ir pāriet no vienkārša telefona uz viedtālruni, bet cilvēki bieži baidās to darīt. Tie, kas ir ar viedtālruni uz “tu”, bez šaubīšanās lieto gan “Smart-ID”, gan Swedbank aplikāciju. Viss bankas pakalpojums ir tavā telefonā vienā aplikācijā – tas ir ērti, nav nekur jāiet, nav jākārto nekādi papīri un visu var izdarīt ātri.”

  • Vairāk par Smart-ID priekšrocībām un lejupielādes vietām lasiet šeit

Digitalizācija kā aksioma

Vērojot mūsdienu tendences, pavisam droši var apgalvot, ka gan šodien, gan nākotnē ieguvēji būs tie uzņēmumi, kas būs apguvuši digitālās prasmes.

Vairs nepietiek ar latvisko čaklumu un centīgu tirdziņu apmeklēšanu – ja gribat savam biznesam nodrošināt maksimālu izaugsmi, ir jādarbojas ar mūsdienu ieročiem, proti, ir jāmāk izsisties interneta vidē.

Kārlis Blūmentāls šo vidi pārvalda pilnībā un iesaka tai pievērst maksimālu uzmanību: “Ir mājaslapas, internetveikali, sociālie tīkli, meklētājservisi, kas mūsdienās ir pašsaprotami, bez kuriem tagad biznesā nevar. Mēs, piemēram, lielu daļu savas auditorijas sasniedzam ar sociālajiem tīkliem. Taču, ja nevarat algot īpašus mārketinga speciālistus vai kompānijas, jums pašam ir nepieciešamas digitālās prasmes. Nepietiek tikai izveidot lapu vai internetveikalu, ir jāzina, kā rīkoties, lai šo mājaslapu arī apmeklē, lai par jūsu biznesu uzzina.”

Viena no kļūdām, ko pieļauj uzņēmumi, ir tikai kādas vienas interneta iespējas izmantošana – kādam ir tikai mājaslapa un netiek izmantoti sociālie tīkli, citam – tieši otrādi. Kāpēc nevar iztikt tikai, piemēram, ar lapu kādā no sociālajiem tīkliem?

Kārlis skaidro: “Lai maksimizētu biznesa potenciālu, jāizmanto viss – mājaslapa, “Facebook”, mārketings meklētājos. Piemēram, “Facebook” neaptver visus potenciālos klientus – ir cilvēki, kas sociālos tīklus nelieto; “Facebook” nevar tirgoties, nevar veidot tādu informācijas izkārtojumu, lai klients visu saprastu ātri un ērti, tur ir zināms cenzūras risks un iespēja, ka lapa var tikt ierobežota pēc nepamatotas sūdzības vai sistēmas kļūdas."

"Tikmēr savu mājaslapu jūs varat veidot, kā vien gribat, un jums nav jāpielāgojas šādiem ierobežojumiem. Savukārt ir daļa auditorijas, kas ir sastopama tikai “Facebook”. Tāpēc, lai sasniegtu maksimālo auditoriju, ir jāizmanto visas iespējas.”

Vienkāršība + serviss

Mūsdienās cilvēki gaida pilnīgi citu apkalpošanas kvalitāti nekā pirms 10 vai 20 gadiem, un tās atslēgvārdi ir vienkāršība un serviss. Tieši uz to arī ir balstīta “Mozello” biznesa idejas rašanās, Kārlis Blūmentāls atceras: “Daudzi draugi un paziņas lūdza, vai nevar viņiem izveidot mājaslapu. Kaut arī internetā jau bija pieejami vairāki rīki mājaslapu izveidei, neviens no tiem nebija tāds, ko varētu ieteikt savai mammai vai omei – tie bija diezgan sarežģīti. Radās ideja izveidot tādu ļoti, ļoti vienkāršu vidi, kas būtu saprotama arī cilvēkiem, kuri ar datoru ir uz “jūs”, lai viņi var ielikt savu biznesu internetā – izveidot mājaslapu, tirgoties – un lai viņi to varētu paveikt paši saviem spēkiem.”

Klienti mūsdienās no uzņēmējiem gaida ne tikai ātru apkalpošanu, bet arī kompetenci un spēju pārliecināt, ka viņiem var uzticēties, ka viņi zina, ko dara.

Kārlis stāsta: “Nodrošināt patiesu ieinteresētību komunikācijā ar klientu – tas ir viens no mūsu darbības pīlāriem. Mums bija ļoti daudz konkurentu, bet esam vienīgie, kas var draudzīgi, iedziļinoties klienta vajadzībās, pa tālruni latviešu valodā vienkārši izstāstīt, palīdzēt, dot alternatīvus risinājumus, lai klients sasniegtu iecerēto rezultātu.”

“Mozello” vadītājs ir pārliecināts, ka uzņēmumam ir nevis vienkārši jāpārdod savs pakalpojums vai prece, bet jādomā par to, lai klients, to saņemot, var nonākt pie izvirzītā mērķa: “Manuprāt, ir būtiski balstīt biznesu uz principu, lai ieguvēji būtu abas puses – gan jūs, gan klients. Un ikvienam uzņēmumam, kas to spēj kvalitatīvi izdarīt, ir nākotne.”

Drosme mēģināt

“Mozello” darbojas kopš 2013. gada un šodien ir lielākā mājaslapu un interneta veikalu izstrādes platforma Latvijā. Šobrīd platformu lieto jau ap 40 000 klientu no vairāk nekā 100 valstīm. “Mozello” ar savu piemēru kārtējo reizi pierāda, ka Latvijā ir iespējams veiksmīgi attīstīt biznesu, arī tad, ja tirgus tiešām ir mazs.

Kārlis Blūmentāls uzsver: “Latvijā ir sfēras, kas nav noklātas, un attīstīt biznesu ir pat vieglāk nekā jau attīstītā tirgū, kur ir liela konkurence. Es nepiekrītu mītam par ārzemēm kā maģisko vietu, kur aizbraucot visu izdarīt ir vieglāk. Tā nav."

"Kopumā arī pie mums nodokļi ir diezgan samērīgi un biznesa vide ir daudzmaz sakārtota. Ja vēlamies strādāt citos pasaules tirgos, tad varam biznesu attīstīt Latvijā un eksportēt uz ārzemēm – digitālais laikmets mums šādas iespējas paver.”

Ja ir biznesa ideja, Kārlis iesaka to noteikti izmēģināt un nebaidīties. Arī tad, ja panākumi nav tūlītēji un par gaidīto rezultātu nākas pacīnīties, viņš iesaka nepadoties un izmēģināt visu, kas varētu palīdzēt biznesa attīstībai, jo, “kad beidzas tās lietas, kas nestrādā, nāk tās, kas strādā”. Atceroties “Mozello” sākumu, Kārlis stāsta: “Mēs jau pāris gadus veidojām šo platformu, un nebija nekādas garantijas, ka būs pieprasījums. Un pašā sākumā jau arī bija tikai viens klients nedēļā, bija diezgan lieli zaudējumi un izskatījās, ka nekas nesanāks. Palīdzēja mūsu komandas degsme un izturība. Pamazām, pamazām, izmēģinot dažādas mārketinga metodes, kļuvām par lielāko mājaslapu un internetveikalu izstrādes platformu Latvijā.”

Kārlis vēlreiz uzsver, ka mārketingā ir dažādas iespējas, kā piesaistīt klientus: “Jūs varat pirkt reklāmas “Facebook”, “Google”, piedalīties radio raidījumos; tagad ļoti populārs ir arī satura mārketings – par naudu var publicēties portālos. Var piesaistīt speciālistus – var darīt un izmēģināt ļoti daudz ko."

"Gadās, ka tiek iztērēta nauda un laiks, bet konkrētā mārketinga metode jūsu biznesam nestrādā. Bet nepamēģinot jūs nekad to neuzzinātu. Mēs savā uzņēmumā, protams, cenšamies izvairīties no nepamatotiem zaudējumiem un mētāšanās uz dažādām pusēm, bet visas idejas, kas tiek atzītas par pamēģināšanas vērtām, tiek izmēģinātas. Jo vairāk jūs izmēģināsiet, jo lielāka iespēja, ka atradīsiet tieši jūsu uzņēmumam vispiemērotāko veidu vai metodi.”

Statistika apliecina, ka ne visas idejas ir veiksmīgas un ne visi biznesi ir dzīvotspējīgi. Nevienam netiek dota 100% garantija. Taču Kārlis Blūmentāls saka: “Lielai daļai veiksmīgo uzņēmēju arī kaut kas nesanāca – mēs to nezinām. Bet tas ir pilnīgi normāli. Vienkārši izdarām labāko, ko varam, un, ja bizness neiet, ejam tālāk – uz nākamo. Un sākam no jauna!”

  • Vairāk par “Mozello” piedāvājumu lasiet šeit.