Pasaules Uzņēmējdarbības kauss – platforma, kas savieno, iedvesmo un attīsta

Pasaules Uzņēmējdarbības kauss ir konkursantu pieejas atslēga zināšanām, kontaktu tīklam un, iespējams, kapitālam, lai turpinātu attīstīt savu uzņēmējdarbību jau nākamajā līmenī.

Konkursa idejai kopš 2019. gada noticējuši un savu dalību reģistrējuši jau 430 000 dalībnieku no 200 valstīm.

Šajā rakstā esam apkopojuši pagājušā gada Pasaules Uzņēmējdarbības kausa finālistu pieredzi, lai iedvesmotu arī jūs – uzdrīkstēties, darīt un nepadoties.

Sapnis par zaļu pasauli

Pirmās TESLA automašīnu koplietošanas platformas Latvijā “OX Drive” komandu vieno ticība, ka arī maziem soļiem pasaulē var īstenot nopietnas pārmaiņas. Apvienojot savu pieredzi, zināšanas un pārliecību par zaļās enerģijas nākotnes perspektīvām pasaulē, uzņēmuma radītāji nolēma spert soli attīstības virzienā, piesakoties Pasaules Uzņēmējdarbības kausam 2023. gadā. Tas uzņēmumu aizveda līdz konkursa nacionālajam finālam.

Mēs bijām jau strādājošs uzņēmums ar klientiem un ienākumiem,” stāsta Egija Gailuma, viena no uzņēmuma “OX Drive” radītājām. “Piedalīties konkursā mūs pamudināja iespēja kāpt uz starptautiskas skatuves, lai pastāstītu par sevi nākotnes sadarbības partneriem. Izmantojām šo iespēju, lai pieslīpētu savu pitchu.”

Novērtējot savas biznesa idejas aktualitāti arī globāli, uzņēmēja Egija Gailuma apzinās, cik svarīgi ir par sevi pastāstīt pēc iespējas plašākai auditorijai. Līdzdalība starptautisku tīklošanās pasākumos ir pieredzes un resursu avots, kas ikvienam, jo īpaši jauniem uzņēmumiem, ļauj attīstīties un augt.

“Visiem Pasaules Uzņēmējdarbības kausa dalībniekiem, pateicoties Swedbank atbalstam, tika dota iespēja piedalīties kvalitatīvās apmācībās. Mēs izmantojām šo iespēju zināšanu apguvei, taču iepazinām arī daudz līdzīgi domājošo,” papildina Egija.

Latvija ūdeņraža industrijas pasaules kartē

Latvijas intelektuālā kapacitāte ir ļoti augsta, par to liecina virkne veiksmīgu jaunuzņēmumu, kuru darbības pamatprincipi balstīti zinātnē, bet radītās inovācijas pieprasītas visā pasaulē. “Naco Technologies” ir jaunuzņēmums, kurš darbojas “zaļā” ūdeņraža nozarē, izstrādājot nanopārklājumus, ar mērķi nodrošināt ūdeņradi ražojošo un patērējošo iekārtu izturību, ilgtspējību un ievērojami samazināt to atkarību no cēlo materiālu izmantošanas. Dalība Pasaules Uzņēmējdarbības kausā 2023 bijusi viena no pieturām ceļā uz pašiem savu ražotni, kuru uzņēmums atklāja 2023. gada rudenī.

“Mūsu komandai rūp tas kādā pasaulē mēs dzīvosim un kādu to atstāsim saviem bērniem,” skaidro Raivis Ņikitins, “Naco Technologies” pārdošanas vadītājs. “Ar savas tehnoloģijas palīdzību mēs risinām problēmas, kas ir saistītas ar efektīvu un pieejamu ūdeņraža ražošanu un to iekārtu darbību. Dalība kausā bija ne tikai mūsu iespēja pastāstīt par sevi un savu vīziju, bet arī iegūt atbalstu uzņēmuma turpmākai attīstībai.”

Kā vienu no ieguvumiem dalībai Pasaules Uzņēmējdarbības kausā Raivis Ņikitins min atlases procesu, kurā mentoru pavadībā bija iespēja sagatavoties prezentācijai. Uzņēmējs atzīst, jo biežāk nākas iet cauri šim procesam, jo vairāk dažādu nianšu iespējams atklāt, kas sniedz iespēju attīstīties un pilnveidoties.

“Lielākais ieguvums no dalības Pasaules Uzņēmējdarbības kausā ir iespēja par sevi pastāstīt un iegūt jaunus sadarbības partnerus,” tā R. Ņikitins. Viņš skaidro, ka lai arī uzņēmums vēl tikai oktobrī ir atklājis savu pirmo ražotni, ar to viss nebeidzas: “Plānos jau ir nākošās ražotnes būvēšana, kas ievērojami palielinās mūsu ražošanas jaudas. Tāpat savai attīstībai esam piesaistījuši EIC Accelerator grantu, kas mums ļaus iekarot jaunus tirgus un nostiprināties ūdeņraža industrijā, kā svarīgam tehnoloģiskam spēlētājam.”

Drosme atrisināt pusgadsimtu neatrisinātas problēmas

Efektivitāte, resursu optimizācija, droša datu analīze ir virzieni, kuros darbojas veselības tehnoloģiju jaunuzņēmums “Longenesis”. Uzņēmums, kas veido risinājumus, lai vairākkārt paātrinātu farmācijas industrijas klīnisko pētījumu gaitu, vienlaikus nodrošinot drošu un caurspīdīgu pacientu datu apstrādi.

Emīls Sjundjukovs, “Longenesis” līdzdibinātājs un izpilddirektors norāda, “lai arī komerciāli strādājam jau vairākās Eiropas valstīs un Tuvajos Austrumos, pašlaik vēl esam gana agrīnā uzņēmuma attīstības stadijā. Vēlējāmies izmēģināt mūsu spēkus Pasaules Uzņēmējdarbības kausā, jo tā likās kā lieliska starptautiska platforma, kur demonstrēt mūsu līdz šim sasniegto, kā arī uzrunāt potenciālus sadarbības partnerus un investorus.”

Veiksmīgas uzņēmējdarbības pamatā ir prasme izvērtēt, kuras no iespējām attiecīgajā brīdī būtu visvērtīgākās, lai sasniegtu izvirzītos mērķus. Pasaules Uzņēmējdarbības kausa rīkotāji uzsver, ka sagatavošanās process dalībai no uzņēmējiem prasa ne vien lielu koncentrēšanos, bet arī spēju uz sevi paskatīties globālā tirgū. IT joma tādā ziņā ir ērta, jo, piemēram, “Longenesis”, apzinoties savas jomas specifiku un sarežģītību, gatavošanās procesam pievērsa vislielāko vērību. No vienas puses ir pakalpojums, kas risina patiešām aktuālu jautājumu globāli tirgū, taču no otras E. Sjundjukovs atzīst:

“Mentori viennozīmīgi palīdzēja ar savu "skatu no malas" salikt pa plauktiņiem prezentāciju tādā veidā, kas pēc iespējas pilnvērtīgāk atspoguļo to, ko uzņēmums dara. Joma, kurā darbojamies, nav no vienkāršākajām, tāpēc ir aktīvi jāstrādā pie sevis pasniegšanas.”

Uzņēmums “Longenesis” ir ne tikai Pasaules Uzņēmējdarbības kausa 2023 nacionālās atlases finālists, bet arī tās uzvarētājs. Pēc uzvaras nacionālajā atlasē “Longenesis” izturēja konkurenci starp 30 000 uzņēmumiem no visas pasaules, iekļuva Pasaules Uzņēmējdarbības kausa TOP 100 un piedalījās globālajā finālā Rijādā, Saūda Arābijā. Šis konkurss palīdz ne tikai attīstīt kontaktu tīklu, bet veido arī jaunuzņēmuma uzticamību jeb credibility sarunās ar potenciāliem starptautiskiem sadarbības partneriem un investoriem, atklāj “Longenesis” izpilddirektors.

“Uzvara Latvijas nacionālajā finālā pavēra mūsu uzņēmumam jaunas iespējas un daudz noderīgu kontaktu, palīdzot turpināt attīstīt mūsu biznesa ideju, ņemot vērā jaunu globālo perspektīvu. Pērn Pasaules Uzņēmējdarbības kausa globālajā finālā, kas norisinājās Rijādā, mums bija tas gods pārstāvēt Latviju uz pasaules skatuves kā vienam no 25 prestižākajiem uzņēmumiem. Vēlos iedrošināt Latvijas uzņēmējus būt drosmīgiem un izmantot šo starptautisko iespēju. Tieši šādi pasākumi ļauj mums visvairāk attīstīties reālā konkurencē, saņemot atbalstu un padomus no pieredzējušiem mentoriem, investoriem un citiem pasaules uzņēmējdarbības vides dalībniekiem," stāsta pagājušā gada Latvijas atlases uzvarētājs “Longenesis” pārstāvis. 

Par Pasaules Uzņēmējdarbības kausu

Pasaules Uzņēmējdarbības kauss ir platforma, kur uzņēmēji var ne vien sacensties, bet arī dalīties ar idejām un iedvesmoties, veicinot arī savstarpēju sadarbību.

Swedbank kopš 2020. gada oktobra kļuvusi par Global Entrepreneurship Network pārstāvi Latvijā, kas paver arī unikālas tiesības jau trešo reizi organizēt Pasaules Uzņēmējdarbības kausa (Entrepreneurship World CupEWC) finālu Latvijā. Kopš 2019. gada Pasaules Uzņēmējdarbības kauss (EWC) ir kļuvis par vienu no lielākajiem un daudzveidīgākajiem šāda veida jaunuzņēmumu konkursiem un atbalsta programmām, kurā piedalās vairāk nekā 370 000 uzņēmēju no vairāk nekā 200 valstīm, vienlaikus piedāvājot uzvarētājiem iespaidīgu balvu fondu.

Pasaules Uzņēmējdarbības kausa nacionālā fināla rīkotāji ir Swedbank sadarbībā ar partneriem – Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK), Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), jaunuzņēmumu asociāciju Startin.LV, kā arī informatīvo atbalstītāju TechChill.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?