23. sep, 2021

“HyMet.eu” cīnīsies par iekļūšanu Pasaules uzņēmējdarbības kausa globālajā finālā

Pirms dažiem mēnešiem norisinājās Pasaules uzņēmējdarbības kausa (Entrepreneurship World Cup, EWC) Latvijas nacionālais fināls, kurā pieci daudzsološi Latvijas uzņēmumi iepazīstināja ar savām biznesa idejām un sacentās par iespēju pārstāvēt mūsu valsti starptautiskā līmenī. Par Latvijas nacionālā fināla uzvarētāju kļuva uzņēmums “HyMet.eu”, kas ieguva iespēju attīstīt tālāk savu biznesa ideju, piedaloties virtuālā akseleratorā (EWC Accelerates), un cīnīties par iekļūšanu TOP 100 globālajā finālā.

Kā viss sākās

HyMet.eu” izpilddirektors Nikolass Trutjaks (Nikolas Trutiak), ir Latvijā dzīvojošs Kanādas pilsonis. Nikolass ir ieguvis pieredzi mazo bezpilota lidaparātu sistēmu (sUAS) nozarē, darbojoties Latvijas aviācijas klasterī.

“Ir patiešām jauki redzēt tik daudz dronu uzņēmumu, kas strādā vienkopus! Esmu ļoti zinātkārs cilvēks un biju ieinteresēts sevi pilnveidot, attīstot uzņēmējdarbības vadības prasmes. Tas mani aizveda uz “Komercializācijas reaktoru”, kur es satiku savu komandu, izveidoju uzņēmumu “HyMet.eu” un veiksmīgi pieteicos investīcijām. Darboties jaunuzņēmumā var būt ļoti izaicinoši, un tas prasa pilnu atdevi,” stāsta uzņēmējs.

Cilvēki Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmā ir ļoti aizrautīgi un patiesi alkst īstenot iecerētās pārmaiņas. Nikolass un viņa uzņēmums ir izmantojuši arī vairākas atbalsta programmas un pakalpojumus, ko uzņēmējiem piedāvā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), – start-up vīzas, inovāciju vaučerus, starptautiskās konkurētspējas grantus. “Ir svarīgi iedvesmoties no apkārtējiem cilvēkiem, tāpēc es gribētu uzteikt arī profesionālās organizācijas, kas mums ir palīdzējušas. To vidū ir Latvijas Jaunuzņēmumu asociācija, Zaļo tehnoloģiju klasteris, Latvijas Kosmosa industrijas asociācija un biznesa informācijas centrs “Magnetic Latvia”,” uzsver Nikolass Trutjaks.

Elektronikas dzesēšana – joma ar potenciālu

Uzņēmumam “HyMet.eu” ir lieliska un mūsdienu kontekstā aktuāla biznesa ideja. Kā stāsta Nikolass Trutjaks, šobrīd sabiedrībā vērojama vairāku milzīgu tehnoloģiju viļņu sadursme: internets, telekomunikācijas, atjaunojamie energoresursi, elektriskie transportlīdzekļi utt. Daži no šiem viļņiem izmanto pilnīgi jaunas tehnoloģijas, piemēram, elektriskos transportlīdzekļus, bet citi tiek pastāvīgi attīstīti, piemēram, mūsu mobilo sakaru tīkli tiek pārveidoti uz 5G. Elektronika rada siltumu, tas ir pašsaprotami, un šis siltums ir jāpārvalda. Mūsdienās tiek izstrādāts daudz elektronikas, kurai nepieciešamas modernākas dzesēšanas metodes.

“HyMet.eu” specializējas jaunā materiālu kategorijā, kas paredzēta šī advancētā elektronikas viļņa dzesēšanai, un plāno attīstīt un uzsākt ražošanas procesu līdz 2022. gadam. Šai jomai ir liels potenciāls.

Nikolass Trutjaks augstu vērtē Latvijā īstenotās programmas jaunuzņēmumu attīstības veicināšanai. Taču viņš arī norāda, ka vairākas valsts programmas un to dokumentācija ir pieejamas tikai latviešu valodā, kas ir liels izaicinājums ārzemniekiem. “Es saprotu, ka tā ir valsts prasība, bet noderētu arī informācija angļu valodā, kas palīdzētu piesaistīt vairāk ārvalstnieku,” norāda uzņēmējs.

Latvijas uzņēmums – starp 200 perspektīvākajiem

Pēc “HyMet.eu” uzvaras Pasaules uzņēmējdarbības kausa Latvijas finālā Nikolasam bija laiks sagatavoties nākamajam posmam – globālajam akseleratoram. Tā kā Latvijas uzņēmums ir viens no perspektīvākajiem un tam ir izredzes iekļūt globālajā finālā, ir jāsper vēl viens solis – veiksmīgi jāpabeidz akselerators.

Līdz rezultātu paziņošanai, kas paredzēta oktobra sākumā, “HyMet.eu” bijusi iespēja tiešsaistē iepazīties ar aptuveni 200 uzņēmumiem un mentoriem no visas pasaules.

Nikolass Trutjaks stāsta: “Dalībnieki ir no visdažādākajām pasaules valstīm un ar interesantām idejām. Viena no tām ir, piemēram, jauna veida kohleārie implanti dzirdes korekcijai. Ir patiešām iespaidīgi un aizraujoši redzēt, cik daudz cilvēku ar savu enerģiju veido vēlamo nākotni."

"Mēs esam saņēmuši lielisku mentoru atbalstu, un es ceru, ka turpināsim uzturēt saziņu ar viņiem arī pēc programmas noslēguma. Mentori ir ļoti svarīgi jaunuzņēmumiem! Priecājos par iespēju pārstāvēt Latviju šajā konkursā un dalīties ar dažām no lieliskajām lietām, kas šeit notiek. Mēs esam cītīgi strādājuši pie savas pirmās īsās pašprezentācijas (“pitch”) un darām visu iespējamo, lai iekļūtu dalībnieku TOP 100, kas pavērtu iespējas progresēt tālāk visas programmas laikā. Bet stāsts nav tikai par to, ko uzņēmums paveic programmas laikā, bet arī par to, ko tas dara ārpus tās.”

“HyMet.eu” trīs atslēgas vārdi veiksmīgam biznesam:

  • Tīklošanās – jūs nezināt, ko nezināt.
  • Neatlaidība – jūs nekad nezaudēsiet: vai nu uzvarēsiet, vai kaut ko iemācīsieties.
  • Sāciet! – jūs palaižat garām 100% iespēju, kuras neizmantojat.

Pasaules uzņēmējdarbības kausa Latvijas finālu plānots īstenot arī 2022. gadā. Nacionālā fināla pirmā uzvarētāja “HyMet.eu” pārstāvis aicina uzņēmējus pieteikties nākamā gada konkursam: “Tas nebūs viegli – sagatavošanās prasa papildu laiku, ir jāsagatavo pārliecinoša un noslīpēta prezentācija. Taču neatkarīgi no tā, vai jūs uzvarēsiet vai ne, šis konkurss būs nozīmīgs ieguvums ikvienam dalībniekam, jo pats gatavošanās, pieteikšanās un prezentācijas process veicinās jūsu uzņēmuma attīstību un jūsu kā starptautiska uzņēmēja izaugsmi. Tādi pasākumi kā Pasaules uzņēmējdarbības kauss paplašina redzesloku, un es ikvienam novēlu to piedzīvot.”

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?