Kā uzņēmējam saprast, kad pienācis laiks meklēt sadarbības partnerus?

Uzņēmuma vadība ir sarežģīts process, kur panākumi bieži balstās prasmīgi veidotās partnerībās.

Koka logu un durvju ražotāja “Arbo Windows” pieredze apliecina – ar pareizajiem speciālistiem un stratēģisku pieeju iespējams ne tikai paplašināt darbību, bet arī sasniegt jaunu līmeni. Kā gudri izvēlēties sadarbības partnerus, stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Lasmanis.

Kā saprast, vai nepieciešams sadarbības partneris?

Lai izvērtētu, vai uzņēmumam nepieciešams sadarbības partneris vai investors, jādomā par mērķiem, ko vēlaties sasniegt, norāda Jānis Lasmanis. Ja uzņēmums spēj šos mērķus īstenot pats, partneri var nebūt vajadzīgi. Taču, ja trūkst resursu, jāapsver, kāds partneris varētu palīdzēt tos nodrošināt.

“Partneri var meklēt dažādos gadījumos. Piemēram, ja uzņēmuma īpašnieks vēlas pārdot daļu uzņēmuma vai ja ir nepieciešami finanšu līdzekļi nākamajai attīstības fāzei. Finanšu partneris var palīdzēt nofinansēt projektu apmaiņā pret uzņēmuma daļām,” skaidro Jānis.

Viņš piebilst, ka ir arī finanšu partneri, kas sniedz aizdevumus. Līdzās tradicionālajam banku finansējumam, uzņēmēji var meklēt atbalstu aizdevuma fondos, piemēram, privātā kapitāla piedāvājumos. Šie fondi bieži vien ir ieinteresēti nozarē un gatavi finansēt uzņēmuma attīstību, jaunu iekārtu iegādi vai paplašināšanos, kaut arī aizdevumi šajos fondos parasti nāk ar augstākām procentu likmēm.

Ar ko sākt?

Sadarbības partnera izvēlē būtiski ir saprast savas vajadzības – vai nepieciešams tikai finansējums, vai arī stratēģiskais atbalsts. Tāpēc, vēl pirms sadarbības uzsākšanas, jāpārliecinās, ka ar potenciālo partneri saskan stratēģiskie, finanšu un citi mērķi.

“Partnerība ir kā laulība – lai tā būtu cieša un savstarpēji noderīga, ir jābūt vienotam redzējumam un kopīgi uz to jāiet. Ir svarīgi saprast, vai meklē finanšu vai stratēģisko partneri, jo tiem būs atšķirīgas pieejas. Galvenais ir nodrošināt, ka jūsu stratēģijas un redzējumi sakrīt.”

Ja uzņēmumam pietiek resursu, Jānis iesaka sadarbības, stratēģiskā partnera vai investora meklēšanai piesaistīt profesionālus investīciju baņķierus vai finanšu konsultantus. Tas palīdzēs atrast piemērotāko risinājumu, nezaudējot fokusu uz sava uzņēmuma vadību un izaugsmi.

“Katram jādara tas, ko viņš prot vislabāk. Investīciju baņķieriem ir plašs kontaktu tīkls, ieskaitot ārvalstu fondus un Baltijas partnerus. Tas arī rada profesionālāku iespaidu – jūsu vārdā darbojas speciālists, nevis jūs paši zvanāt, meklējat un vienlaikus cenšaties saprast šo jomu.”

Konsultants palīdzēs arī saprast, vai ir īstais brīdis jaunu partnerību veidošanai, un kādi priekšdarbi jāveic, lai piesaistītu uzņēmumam labāko iespējamo partneri. Reizēm uzņēmumam nepieciešams vispirms sakārtot pārvaldības, finanšu uzskaites vai grāmatvedības procesus. Tāpat speciālista zināšanas palīdzēs izvēlēties piemērotāko sadarbības modeli un termiņu. 

Ko dod sadarbības partneru vai investoru piesaiste?

Ieguvumi no partnerības izveidošanas ir atkarīgi no izvēlētā sadarbības veida — vai tas ir finanšu, stratēģiskais vai cits sadarbības modelis.

Finanšu partneri parasti palīdz ne tikai sakārtot uzņēmuma finansiālo situāciju, bet arī nodrošināt, ka uzņēmums tiek pareizi pārvaldīts un pozicionēts. Šāds atbalsts var palīdzēt gan nostabilizēties tirgū, gan nodrošināt izaugsmes lēcienu, gan arī nodrošināties pret riskiem. 

Savukārt stratēģiskā partnerība var atvērt durvis uz jauniem tirgiem un resursiem. Stratēģiskie partneri ar starptautisku pieredzi nereti var ātri ieviest produktus savos pārdošanas tīklos. Tāpat šādi partneri var palīdzēt ar vērtīgām zināšanām par ražošanas efektivitāti un sniegt jaunus kontaktus, tādējādi veicinot uzņēmuma izaugsmi un konkurētspēju.

“Veiksmīgas partnerības veidošanai nepieciešams atbilstošs atbalsts. Kad “Arbo Windows” iegādājās uzņēmumu Lietuvā, piesaistījām finanšu konsultantu, kurš vadīja pārrunas, finanšu uzskaiti, uzticamības pārbaudi jeb due diligence un juridiskos procesus. Tas ļāva vadības komandai fokusēties uz ikdienas darbu, nodrošinot veiksmīgu darījumu un jaunu izaugsmes līmeni,” noslēdz uzņēmējs Jānis Lasmanis.