Lai uzņēmums turpinātu “ripot” arī pēc negadījuma

Uzņēmumu dinamiskajā pasaulē transportlīdzekļu drošība ir ne mazāk svarīga kā darbinieku vai klientu aizsardzība.

Viens no uzņēmējdarbības būtiskākajiem principiem ir turpināt virzību lai vai kas, tačo, ko darīt, ja uzņēmuma auto pēkšņi cietis satiksmes negadījumā? Esam apkopojuši svarīgāko, kā uzņēmumiem neparedzētās situācijās var palīdzēt KASKO.

Kā liecina Swedbank KASKO apdrošināšanas dati, pērn vidējā izmaksātā KASKO atlīdzība uzņēmumiem bijusi 1336 eiro, taču lielākā izmaksātā atlīdzība sasniegusi teju 42 000 eiro, kas ir ievērojama summa ikvienam uzņēmējam.

Tomēr uzņēmuma auto ķibeles nav saistītas tikai ar papildus izdevumiem to remontā – nereti transportlīdzekļa atrašanās servisā var būtiski ietekmēt biznesa procesus, īpaši, ja uzņēmuma darbība saistīta ar klientu apkalpošanu, preču piegādi vai citām darbībām, kurās neiztikt bez automašīnas. Par to pārliecinājušies arī vairāki mūsu klienti, kam uzņēmuma transportlīdzekļi ir būtiska biznesa darbības daļa.

No nevērīga pretimbraucēja līdz krītošam kokam

Uzņēmējdarbības līkloči bieži vien ir neprognozējami, it īpaši, ja runa ir par uzņēmumu transportlīdzekļiem. To apliecina arī pērnā gada Swedbank KASKO klientu stāsti.

Piemēram, straujš priekšā braucošā auto pagrieziens uz ceļa izraisa situāciju, kur uzņēmuma šoferim neizdodas laicīgi sabremzēt un notiek sadursme (izmaksātā atlīdzība 19 700 eiro). Citkārt dienas kārtību pārraksta nejauša sadursme ar atkritumu vedēju, kurš veic iekraušanas darbus, ne vien radot haosu ikdienas grafikā, bet arī zaudējumus uzņēmuma automašīnai (atlīdzība 12 050 eiro). Arī dabas stihijas, piemēram, vētra var pēkšņi pārsteigt nesagatavotus, nolauzto koka zaru piezemējot tieši uz jūsu uzņēmuma auto (pērn šādā gadījumā atlīdzība sasniegusi pat 6650 eiro). Un pat stāvlaukumā, kur šķietami varam justies droši, negadījumi ir neizbēgami. Kādam Swedbank KASKO klientam automašīna tika apsmērēta ar nezināmu ķīmisku vielu, kas sabojāja auto krāsojumu (izmaksātā atlīdzība 3400 eiro).

Nereti varam saskarties ar negaidītiem meža viesiem uz ceļa vai arī akmeni vējstiklā. Šādos gadījumos lieti noderējis KASKO polisē iekļautais 0 pašrisks neatkarīgi no gadījumu skaita (gan sadursmei ar meža dzīvniekiem, gan stikla bojājumiem). Proti, ja ieplīsis kāds no auto stikliem (arī panorāmas skata jumta stikls) vai pa ceļam gadījies “sasveicināties” ar kādu meža dzīvnieku, Swedbank KASKO polise segs visas remonta izmaksas bez papildus finansēm no uzņēmuma budžeta.

Galvenais, lai darbs “nestāv” uz vietas

Pērn kāda uzņēmuma automašīna cietusi negadījumā uz lielceļa Nīderlandē. Tā kā ar automašīnu pēc negadījuma vairs nebija iespējams pārvietoties, to pēc iespējas ātrāk bija nepieciešams pārvietot, lai atjaunotu satiksmi. Auto evakuācija ārzemēs var būt ļoti dārga. Tāpat ne visiem uzņēmumiem ārvalstīs ir kādi konkrēti sadarbības partneri, kas varētu palīdzēt ātri evakuēt mašīnu no ceļa. Viena no KASKO polises priekšrocībām ir diennakts tehniskā palīdzība uz ceļu jeb evakuatora pakalpojumi bez limita ierobežojuma Latvijā un ārzemēs, kas arī šajā gadījumā palīdzējusi un segusi visus izdevumus, kas saistīti ar auto evakuāciju līdz pat Rīgai.

Šajā gadījumā pēc ekspertīzes tika secināts, ka mašīnu nav ekonomiski pamatoti remontēt, tāpēc uzņēmums ar apdrošinātājiem vienojās par atlīdzību pilnīgas auto bojāejas gadījumā (izmaksāta atlīdzība teju 42 000 eiro). Būtiski, ka šādos gadījumos atlīdzību par zaudējumiem uzņēmums saņem pēc iespējas ātrāk, jo tikai tādā gadījumā biznesa procesi var turpināties bez lieliem pārtraukumiem auto trūkuma dēļ. Turklāt gadījumos, ja papildus KASKO polisē iekļauta arī transportlīdzekļu noma, bez raizēm var turpināt plānotos darbus jau tajā pašā dienā.

Ja automašīna, kas iekļuvusi satiksmes negadījumā, ir jaunāka par 1 gadu, Swedbank KASKO apdrošināšana nodrošina atlīdzību jauna auto vērtībā. Taču arī vecākiem auto vienmēr tiek izskatīts klientam izdevīgākais atlīdzības veids – vai tā būtu līgumā norādītā auto vērtība vai tirgus vērtība – auto īpašnieks saņems to summu, kura gadījuma iestāšanās laikā būs augstākā.

Arī situācijās, kad automašīnu būs iespējams remontēt, būtiska priekšrocība, ja arī vecāku spēkratu var atjaunot ar tā oriģinālajām detaļām, lai mašīnu pēc iespējas ilgāk saglabātu labā stāvoklī.

Rūpes par darbiniekiem

Diemžēl, vairākos ceļu satiksmes negadījumos cietuši ne tikai transportlīdzekļi, bet arī automašīnā esošie pasažieri un šoferis. Daļa no tiem notikuši arī ārpus Latvijas, kur izmaksas par mediķu pakalpojumiem var būt ļoti augstas, tāpēc svarīgi, ka KASKO polisē ir iekļauta arī nelaimes gadījumu apdrošināšana gan šoferim, gan pasažieriem, kas ir kā papildus atbalsts uzņēmumiem jau tā nepatīkamajā situācijā. Tāpat atlīdzības izmaksātas arī par gadījumiem, kad bojātas vai nozagtas automašīnā esošās personīgās mantas. Maksimālā summa, kas tiek atlīdzināta par vienu gadījumu personīgo mantu bojājumu vai zādzības gadījumā ir 1200 eiro.

Uzņēmumu pieredze apliecina, ka KASKO apdrošināšana sniedz finansiālu aizsardzību un mieru prātam - ja notiks negaidītais un uzņēmuma auto iekļūs satiksmes negadījumā,  uzņēmums varēs turpināt darbību bez lieliem pārtraukumiem un finansiāliem zaudējumiem.

Šobrīd uzņēmumi Swedbank KASKO cenu var ērti aprēķināt internetbankas KASKO kalkulatorā. Lai noskaidrotu sava uzņēmuma auto parka polises cenu, izmanto KASKO kalkulatoru, kā arī uzzini vairāk par Swedbank KASKO apdrošināšanas priekšrocībām.