15. apr, 2020

Zīmols “Kūkas gardas”: “Pašreiz ir īstais laiks sevi pilnveidot!”

Uzņēmuma “Kūkas gardas” saldais un iedvesmojošais stāsts apliecina – spēja ātri un radoši pielāgoties krīzes apstākļiem un jau laikus radītā mūsdienīgā iespēja konditorejas studijas apmācības apgūt virtuālajā vidē uzņēmumam ļauj veiksmīgi un efektīvi turpināt darbu arī šodienas situācijā.

Laikā, kad pasaulē valda Covid-19 krīzes radītā neziņa un cilvēkiem jāievēro savstarpējā distance, kūkas nenoliedzami tiek pasūtītas mazāk nekā iepriekš, atzīst uzņēmuma īpašniece, konditorejas studijas un veikala “Kūkas gardas” radītāja un vadītāja Amanda Freiberga. Taču, lai turpinātu studijas un veikala darbību, kā arī spētu nodarbināt piecus darbiniekus, atrasti veiksmīgi krīzes risinājumi. Viens no tiem – ir izstrādāti lētāki piedāvājumi un kūkas tiek gatavotas mazākos izmēros, lai laikā, kad lieli svētki nenotiek, bet ģimenes lokā tie tiek atzīmēti joprojām, visi būtu apmierināti.

“Jo svētki ir jāsvin!” uzsver Amanda, piebilstot, ka zīmols piedāvā arī daudz mazu gardumu ikdienas saldināšanai.

Tā ceptie gardie makarūni tiek piegādāti arī veikalam “Elvi”.

Tiešsaistes kursi, zināšanu platforma

“Latvijā esam izslavēti arī kā kāzu konditori, tāpēc kāzu laiks mūsu uzņēmumam vienmēr bijis ziedu laiks, taču šobrīd kāzas tiek pārceltas, atceltas, un līdz ar to arī pasūtītās kāzu tortes mums atsaka. Taču mūsu uzņēmums veiksmīgi attīstās arī apmācības virzienā – rīkojam meistarklases, online kursus, un šajā segmentā viss notiek, jo daudziem tagad ir gan laiks, gan vēlme uzzināt kaut ko jaunu,” stāsta Amanda. Kad pirms pusotra gada Siguldā tika izveidota studija “Kūkas gardas” un mājas bizness no dzīvokļa pārcelts uz plašākām telpām, Amandas piedāvātās meistarklases kļuva par regulāru pasākumu interesentiem, kur iemācīties pagatavot makarūnus, pildītus glazūru kēksiņus, popkūciņas, visdažādākos krēmus un kūkas. “Vienā brīdī meistarklases sākām filmēt, pielikām klāt receptes un padomus un radījām online apmācības."

"Paralēli darbojamies arī Amerikas tirgū, kur veiksmīgi tirgojam informāciju, piedāvājot recepšu grāmatas un online kursus, un nolēmām, ka arī Latvija tam beidzot ir gatava un varam piedāvāt informāciju konditoriem un amatieriem latviešu valodā."

"Pirms pāris mēnešiem ienāca prātā doma vēl izveidot arī zināšanu bāzes platformu. Tā ir vieta, kur smelties iedvesmu, receptes, saņemt nepārtrauktu atbalstu īpaši izveidotā feisbuka grupā, kas līdzinās komūnai, kur cept, mācīties un apmainīties viedokļiem. Šīs platformas mērķis ir palielināt konditoru zināšanas, jo informācija latviešu valodā profesionālā līmenī ir grūti pieejama,” stāsta Amanda. Zināšanu platformā ir ne tikai dažādi knifi, padomi un receptes, bet reizi nedēļā tiek piedāvāts kāds jauns raksts, recepte, izzinošs materiāls, reizi mēnesī – arī vebinārs tiešsaistē, kura laikā tiek kopīgi pagatavots deserts.

Pēc Amandas vārdiem, daudzi prot cept kūkas, bet ļoti nedaudziem ir dziļākas zināšanas šai jomā. “Man ļoti patīk apmācīt citus – vienmēr esmu gribējusi kļūt par skolotāju vai treneri. Tā kā esmu praktizējoša konditore jau piecus sešus gadus, vēlos dalīties tajā, ko zinu un māku”.

Ar sportisku mērķtiecību

Ņemot vērā to, cik daudz Amanda ir paspējusi paveikt, ir pārsteidzoši uzzināt, ka viņai ir tikai 24 gadi. Pašai šķiet – šī neatlaidība viņai nākusi līdzi no aktīvā sporta laikiem: Amanda ir sporta meistare daiļlēkšanā ūdens akrobātikā. “Līdz vidusskolai ļoti nopietni nodarbojos ar šo sporta veidu, turklāt ar olimpiskām cerībām, bet pēc tam, kad guvu nopietnu traumu, sapratu, ka vēlos dzīvē darīt kaut ko citu. Man bija septiņpadsmit gadu, un es aptvēru, ka īsti neko neprotu, jo visu jaunību esmu sportojusi.”

Amanda vairs neatceras, kā dzima ideja par kūku cepšanu. Viņa smejas, ka tobrīd mācējusi uzcept varbūt divas, trīs kūkas.

“Bet man bija liela apņēmība – ieliku sludinājumu un paziņoju mammai, ka turpmāk cepšu kūkas pēc pasūtījuma. Mamma apsēdās,” ar smaidu atceras Amanda.

“Bet tad, kad sāka nākt pasūtījumi, sapratu, ka kūku cepšanas process ne tikai mani aizrauj, bet, izrādījās, arī lieliski sanāk. Tas viss mani tā ievilka, ka nebija vairs citu variantu, kā vienkārši turpināt!” Amandu ļoti atbalstīja visa ģimene – kamēr viņa pēc skolas līdz diviem naktī dzīvoklī cepa kūkas, mamma palīdzēja mazgāt traukus. “Mamma arī vienmēr sagādāja nepieciešamos produktus, tētis taisīja koka dēlīšus, uz kuriem likt kūkas, radīja rotējošo paliktni, lai tās varētu viegli apsmērēt. Omīte lipināja cukura mastikas puķītes. Iesaistījās visi! Turklāt sākotnēji bija ģimenes līdzfinansējums, jo nekādas lielās peļņas jau tolaik vēl nebija. Tikai, ilgstoši darbojoties, varēju iekrāt naudu, lai pirms pusotra gada beidzot atvērtu savu studiju. Tā kā pārskaitījumu veikšana aizņem ilgu laiku, iegādājāmies “Swedbank” mobilo POS termināli, kas pilnīgi pietiekoši pilda savas funkcijas. Mūsdienās strādāt bez elektroniskās norēķināšanās vispār nebūtu iespējams, jo katrs otrais cilvēks gan pasūtījumu, gan pirkumu veikalā apmaksā ar termināli. Studijas e-apmācības interneta vidē līdz šim varēja apmaksāt ar karti, bet kopā ar “Swedbank” drīzumā tiks rasts risinājums norēķiniem internetbankā.”

Konditore ar ķīmiķes diplomu

Kā visgrūtāko posmu Amanda atceras augstskolas laiku, kad klātienē studējusi ķīmiju. “Tad gan likās, ka salūzīšu. Taču sportā man tika ieaudzināta mērķtiecība, tāpēc neatstāja pārliecība – ja kaut kas ir iesākts, tad jāpabeidz! Lai gan, jāatzīst, kūku cepšana bija pārņēmusi manu prātu. Kurš tad grib mācīties, ja ir jācep kūkas!?” šodien smejas Amanda. Turklāt bijis ļoti daudz pasūtījumu, un kāzu sezonas laikā viņa mājas apstākļos cepusi pat piecpadsmit kūkas dienā.

“Man nav profesionālas izglītības konditorejā, taču esmu apguvusi neskaitāmi daudz meistarklašu, online kursus, vebinārus pie dažādiem krievu, itāļu un franču meistariem, kā arī apmeklējusi visas iespējamās meistarklases Latvijā, ko organizē “Gemoss” un dažādas konditorejas studijas. Turklāt nu jau man ir vairākos gados uzkrātas praktiskās zināšanas, kas ir labākais, ko varu dot citiem. Šobrīd kūkas ir visa mana dzīve! Pati cepu aizvien mazāk, vairāk nodarbojas ar administratīvām lietām un mārketingu, jo mans pamatmērķis ir nodrošināt darbu savām meitenēm. Jāatzīst, ka reizēm pietrūkst kūku cepšanas, taču savu radošo enerģiju izpaužu apmācībās. Turklāt pēc pasūtījuma ne vienmēr vari gatavot to, ko vēlies, un, starp citu, tas nemaz nav jautri – uzcept piecdesmit vienādas kūkas. Savukārt apmācību laikā varu uzcept tādu kūku, kādu vēlos pati.”

Labs brīdis atsperties

Ar ko “Kūkas gardas” piedāvājums ir labāks par citu ražotajām kūkām? Amanda pasmaida: “Kā jau nosaukumā minēts, mūsējās ir tās gardās. Daudzus uzrunā mūsu stāsts, turklāt mums ir meistare, kas rada unikālus dekorus un figūriņas, un mūsu zīmolam ir arī atpazīstams vizuālais stils.”

Turklāt Amandas kūkas jau pirms vīrusa radītās krīzes bija iespēja ne tikai iegādāties studijā vai pasūtīt uz mājām turpat Siguldā, bet pasūtījumam ērti pieteikties caur uzņēmuma Facebook komunikācijas kanāliem un noteiktās dienās saņemt tos arī Rīgā.

Amanda domā, ka šobrīd ir īstais laiks aizdomāties par to, ko katrs no mums varētu piedāvāt citiem, turklāt atrast savu “odziņu”, lai izceltos ar savām individuālajām prasmēm. “Manuprāt, daudzi baidās parādīt, ko viņi prot, bet es gribētu novēlēt būt uzņēmīgiem. Var, protams, krīzē apstāties un cerēt uz labākiem laikiem, bet domāju, ka šobrīd var daudz ko jaunu iemācīties. Pašreiz ir īstais laiks sevi pilnveidot un morāli un fiziski sagatavoties tam, kas mūs sagaida nākotnē! Ja tagad nav iespējams neko pārdot, tad vismaz var strādāt ar skatu uz priekšu, attīstot savas prasmes, lai nākotnē varētu doties tirgū ar pilnu jaudu,” iesaka “Kūkas gardas” saimniece.