20. jan, 2020

Veselības studija REBUS: medicīna no citas puses

Viena no uzņēmējdarbības veiksmes atslēgām vienmēr ir bijusi māka īstajā vietā un īstajā laikā uztaustīt to, kas cilvēkiem nepieciešams, un to sniegt. Rēzeknē atvērtās veselības studijas REBUS īpašniecei Ingai Martinsonei tas ir izdevies. Par to – uzņēmējas stāsts.

Laimīgāks – tātad veselāks

Inga Martinsone pēc profesijas ir ģimenes ārste ar 35 gadu ilgu darba stāžu medicīnā. Lielākā daļa no tiem aizvadīta Rīgā, kur Inga jau no 90. gadu sākuma uzkrājusi ievērojamu pieredzi medicīnas biznesā, strādājot gan ārstu koppraksēs, gan privātpraksē. 2017. gadā viņa pārcēlusies uz Rēzekni, kur izlēma turpināt uzņēmējdarbību labi iepazītajā jomā.

Inga stāsta, ka vispirms izpētījusi vietējo situāciju, lai noskaidrotu, kāds ar medicīnu un veselības aprūpi saistīto pakalpojumu piedāvājums ir pieejams reģionā un kā vietējiem iedzīvotājiem trūkst. “Rēzekne pakalpojumu klāsta ziņā jūtami atšķiras no Rīgas,” viņa atzīst. “Domājot par darbības profilu, man radās doma palūkoties uz cilvēka veselību no cita aspekta – nedaudz novirzoties no klasiskās medicīnas un vairāk koncentrējoties uz cilvēka fizisko labsajūtu visās tās izpausmēs. Ilgus gadus strādājot kā ģimenes ārste, biju daudz pētījusi psihosomatiku un zinu, cik spēcīga saikne pastāv starp cilvēka psihi, emocijām un saslimšanām, un man radās vēlme pieiet medicīnai no citas puses – nevis cīnīties ar slimībām – proti, sekām –, bet gan palīdzēt cilvēkiem sakārtot sevi iekšēji, padarīt viņus harmoniskākus un laimīgākus, lai uz tā pamata viņi kļūtu arī veselāki. Un cilvēks jau var justies laimīgāks dažādos veidos – arī izbaudot kādu patīkamu spa procedūru, izdarot ko labu savai veselībai un pašsajūtai – pakustoties, pavingrojot. Kad viņš iekšēji kļūst harmoniskāks, daudzas saslimšanas atkāpjas.”

No masāžas kabineta līdz veselības studijai

2017. gadā Inga kopā ar meitu Aiju Neparti, kurai ir augstākā izglītība uzņēmējdarbības jomā un pieredze vairākos projektos, nodibināja SIA “Rebus prim”.

Abu veiksmīgā tandēmā vadītais uzņēmums trīs gadu laikā piedzīvojis ievērojamu izaugsmi – sācis ar nelielu ārstnieciskās masāžas kabinetu Rēzeknes viesnīcas “Latgale” paspārnē, tas arvien paplašinājis savu pakalpojumu spektru, līdztekus dažāda veida masāžām sākot piedāvāt arī daudzveidīgas spa procedūras, kā arī individuālās un grupu fitnesa nodarbības.

No 2018. gada rudens uzņēmums sadarbībā ar Rēzeknes pašvaldības sociālo dienestu sniedz arī sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem ar funkcionāliem traucējumiem – stājas diagnostiku, fizioterapeita konsultācijas, vispārējo ķermeņa masāžu, kā arī kanisterapijas nodarbības sertificēta fizioterapeita vadībā.

Attīstības gaitā abām uzņēmējām 2019. gada februārī radās doma jau krietni plašo piedāvājumu klāstu apvienot zem jauna nosaukuma – “Veselības studija REBUS”, lai turpinātu darbu jau ar plašāku vērienu. Arī līdzšinējās telpas jau bija kļuvušas par šaurām, lai uzņemtu visus klientus, – vajadzēja atrast jaunas.

Jaunas telpas – jauna elpa

“Mums bija skaidrs, ka jaunās studijas telpām jābūt pilsētas centrā, vietā, kur ikdienā ir dzīva cilvēku plūsma, visiem labi redzamām, pieejamām un atvērtām,” stāsta Inga.

Šādas telpas arī veiksmīgi izdevās atrast Rēzeknes centrālajā ielā, Atbrīvošanas alejā, daudzstāvu nama pirmajā stāvā, kur agrāk bija atradies plašs veikals.

“Sākumā te nekā nebija, tikai viena liela telpa,” atceras Inga Martinsone. “Bija jāveic pamatīga pārplānošanu, lai varētu ierīkot atsevišķus kabinetus, turklāt arī jāmaina telpu statuss un jāpielāgo tās medicīnas iestādes prasībām, izbūvējot atbilstošus ūdens un kanalizācijas sistēmas pievadus, nodrošinot vides pieejamību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām utt. Un tas, protams, prasīja ievērojamus finanšu ieguldījumus, turklāt darbu gaitā summas dažādu faktoru ietekmē pārsniedza plānotos izdevumus.”

Tomēr finansējumu veiksmīgi izdevās atrast, un 2019. gada 5. decembrī veselības studija REBUS vēra durvis jaunajās telpās, vienlaikus prezentējot arī jaunu, pievilcīgu vizuālo identitāti.

Inga Martinsone atzīst, ka pirmais mēnesis jaunajā ampluā bijis spilgts un darbīgs: klientu skaits jūtami pieaudzis un pēc to pieprasījuma studija vēl papildinājusi savu pakalpojumu klāstu. Tas pa šo laiku izveidojies patiesi iespaidīgs. “Kad veidoju jaunā veselības centra cenu lapu, pati jutos pārsteigta, cik daudz dažādu pakalpojumu pa šo laiku esam apkopojuši: pašlaik mūsu piedāvājumā ir jau 95 dažādi pakalpojumi amplitūdā no relaksējošām spa procedūrām līdz nopietnai fizioterapijai. Pieprasītākās ir organismu attīrošās procedūras, īpaši limfodrenāža. Taču mūsu klientu loks ir visai plašs, ar dažādām vajadzībām un vēlmēm, un tiek izmantots viss, ko piedāvājam.”

Ne tikai fitness un spa

“Būtiski, ka piedāvājam ne tikai skaistumkopšanas un spa pakalpojumus, bet arī rehabilitāciju,” uzsver Inga. “Liela daļu klientu mums ir bērni ar funkcionāliem traucējumiem, dažādām mugurkaula deformācijām, stājas defektiem, arī pieaugušie ar muguras sāpēm, pēc traumām.” Veselības studija var lepoties ar to, tajā pieejams visā Latgales reģionā pagaidām vienīgais digitālais skoliometrs. “Rentgens sniedz tikai statiskus uzņēmumus, bet skoliometrs ir krietni informatīvāks, jo ļauj novērtēt cilvēka mugurkaulu dažādās plaknēs un leņķos.” Ierīces mērījumi ļauj ieteikt katram klientam visatbilstošāko ārstēšanu – vingrojumus un masāžu.

“Pie mums nāk arī bērni un pieaugušie ar autisma spektra traucējumiem. Darbu ar viņiem sākām jau iepriekšējās telpās, taču gribējām, lai viņi var atnākt uz skaistu, patīkamu vietu, lai vecāki var mierīgi iedzert tēju, kamēr ar viņu bērnu nodarbojas speciālists. Lai apkārt ir mājīga, relaksējoša vide un lai viņiem nebūtu jājūt poliklīnikas garša. Tagad tā ir.”

Pieprasīts veselības studijas piedāvājums ir kanisterapijas nodarbības, kas norit ar īpaši apmācītu suni sertificēta fizioterapeita klātbūtnē. Šajās nodarbībās bērni ar autisma spektra traucējumiem pamazām atveras, iemācās komunicēt, nebaidīties pieskarties un ļauties pieskārieniem. “Sunītis – mūsu taksītis Muhu – ir ļoti jūtīgs un inteliģents: ir sajūta, ka viņš uzmanīgi ieklausās bērnā un zina, ko dara,” stāsta Inga. “Mēs redzam, ka šīm nodarbībām ir efekts. Ir svarīgi, lai katrai lietai būtu kāds atskaites punkts. Arī cilvēkam: šodien esmu, lūk, tāds, bet es daru to un to, un pēc laika jau varu novērtēt pārmaiņas. Cilvēkam ir jājūt un jāredz, ka viņam kļūst labāk! Reizi pusgadā apkopojam un izvērtējam rezultātus un tie rāda, ka spējam palīdzēt. Tas man kā mediķei dod ārkārtīgi lielu gandarījumu.”

Veiksmes faktori

No savas pieredzes Inga Martinsone var ieteikt dažas pamatlietas, kas svarīgas katram uzņēmējam, lai veiksmīgi attīstītu savu biznesu.

Pirmā – ir svarīgi uztaustīt īsto pieeju īstajā vietā un īstajā laikā – sajust, kas cilvēkiem nepieciešams. Te vienlīdz svarīga gan racionāls apstākļu izvērtējums, gan uzņēmēja intuīcija. Veselības studijas REBUS piemērs apliecina, ka trāpīts desmitniekā: cilvēki vēlas rūpēties par savu veselību un labsajūtu.

Otrā – sakopot veiksmīgu komandu. Veselības studijā REBUS patlaban strādā 13 darbinieki – masieri, treneri, fizioterapeiti, katrs no tiem – savas jomas speciālists. Liela loma ir darbinieku mākai laipni un prasmīgi komunicēt ar klientu. Piemēram REBUS administratorēm nereti gadās saskarties ar situāciju, ka cilvēks, ienācis studijā, nemaz īsti nezina, ko vēlas, saka: “Es kaut ko gribētu...” – un tad ar viņu jāaprunājas, jāsaprot, kas katram būtu vispiemērotākais, jāievirza.

Trešā – prasme un vēlme ieklausīties padomos un spēja izmantot pieejamās iespējas un resursus. Runājot par pēdējiem, uzņēmēja pauž gandarījumu par to, ka veselības studija REBUS ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Rēzeknes biznesa inkubatora dalībniece:

“Tur varam iegūt saikni, vērtīgus padomus, konsultācijas, arī līdzfinansējumu. Tas mums ir ļoti liels atbalsts. Mans ieteikums visiem jaunajiem uzņēmējiem – ja šāds LIAA biznesa inkubators ir pieejams arī jūsu reģionā, noteikti ir vērts tajos pieteikties. Tas paver daudzas iespējas, tikai jāprot tās izmantot.”

Un ceturtā – uzņēmuma attīstība, protams, nav iespējama bez atbilstoša finansējuma. Ne vienmēr pietiek ar pašu uzkrātajiem līdzekļiem, tāpat nereti rodas situācijas, kad jāiegulda vairāk nekā plānots. Tāpēc ir ļoti svarīgi atrast partneri, kas iedziļinās jūsu vajadzībās, izprot tās un ir gatavs sniegt atbalstu. Inga ir gandarīta, ka uzņēmums “jau no pagājušā gadsimta” ir Swedbank klients, un par sadarbību ar banku teic tikai vislabākos vārdus: uzņēmumu konsultē kompetenta, pretimnākoša un izprotoša menedžere, ar kuru var izrunāt un atrisināt visus finanšu jautājumus, kā arī vajadzības gadījumā saņemt finansiālu atbalstu. Inga Martinsone kā lielisku vērtē pašlaik mazajiem uzņēmējiem sniegto iespēju saņemt Swedbank mikrofinansējumu ar Eiropas Investīciju fonda un Altum Eiropas Savienības Nodarbinātības un sociālās inovācijas programmas (EaSI) garantiju – proti, samazinātām aizdevumu procentu likmēm un zemākām nodrošinājuma prasībām. Tas var kalpot kā atspēriens jaunam solim attīstībā.