Ieguldījumu fondi: iesācēja ceļš ieguldījumu pasaulē

Runājot par finanšu tirgiem, nereti dzirdam pieminam ieguldījumu fondus. Kas tie ir, kā strādā un kā izvēlēties sev piemērotāko fondu?

Daudziem ieguldītājiem, īpaši tiem, kuri finanšu tirgos ir iesācēji, fondi ir labs izejas punkts ieguldījumu pasaulē, uzskata Rolands Zauls, Swedbank Ieguldījumu produktu līnijas vadītājs. Lai sāktu ieguldīt tajos, nav jābūt lielam ekspertam finanšu tirgos un nav arī nepieciešamas lielas naudas summas.

Kā darbojas ieguldījumu fondi?

Ieguldījumu fondi piesaista daudzu ieguldītāju līdzekļus, un tos pārvalda profesionāls pārvaldnieks. Ieguldītāju nauda fondā tiek ieguldīta vērtspapīros saskaņā ar izvēlēto stratēģiju - parasti uzņēmumu akcijās un valdību vai uzņēmumu obligācijās.

Fonds var koncentrēties arī uz nekustamo īpašumu, atvasinātajiem finanšu instrumentiem, nacionālajām valūtām u.tml. Tieši tas fondus padara atšķirīgus - tie katrs darbojas atbilstoši savai plānotajai ieguldījumu stratēģijai. Izvēlētā fonda ieguldījumu stratēģija nosaka investīciju risku un līdz ar to sagaidāmo ienesīgumu.

Kādi ir ieguvumi, ieguldot fondos?

Atšķirība no citiem gatavajiem ieguldījumu risinājumiem lielākai daļai fondu nav noteikta ieguldījuma termiņa, kas nozīmē, ka fondu daļas var pārdot jebkurā laikā. Protams ir jāņem vēra, ka fondiem pastāv dažādas riska kategorijas, pēc kurām fondu pārvaldnieks nosaka rekomendējamo ieguldījuma termiņu, kurā viņš sagaida visslābāko atdevi. Taču nepieciešamības gadījumā klients var pārdot sev piederošās fondu daļas arī sev vēlamajā termiņa.

Vēl viena fondu priekšrocība ir tā, ka jebkuram ir iespēja ieguldīt arī nelielas summas, pat sākot no 1 EUR.

Šāda veida ieguldījumiem katru mēnesi var novirzīt sev tīkamo summu. Bet ir jāņem vērā, ka, lai ieguldījumi ilgtermiņā veidotu tavu turīguma līmeni, ar 1 EUR mēnesi nebūs pietiekami. Tāpēc, tiklīdz ir aprasts ar savu līdzekļu ieguldīšanu finanšu tirgos, būtu vēlams sākotnējo summu pārskatīt. R. Zauls stāsta, ka starptautiski pieņemts zelta standarts būtu 10% no savas algas novirzīt uzkrājumos vai ieguldījumos, bet šis procents var mainīties atkarībā no noteiktā ieguldījumu termiņa un vēlamā mērķa, kuru ir plānots sasniegt.

Kādi ir populārākie ieguldījumu fondi?

Ir daudz un dažādi fondu veidi, no kuriem var minēt trīs populārākās kategorijas.

Pirmā ir aktīvi pārvaldītie fondi: aktīvus, kuri veido konkrētā fonda portfeli, novērtē un izvēlas profesionāls fonda pārvaldnieks. Līdz ar to mazāk pieredzējušiem ieguldītājiem nav jāvelta laiks uzņēmumu akciju atlasei un finanšu tirgus vai ekonomikas analīzei. Aktīvi pārvaldīti fondi mazāk pieredzējušam ieguldītājam ļauj izvairīties no kļūdainiem lēmumiem, kā arī negatīvas pieredzes, ieguldot finanšu tirgos.

Otrā ir pasīvi pārvaldītie fondi, kas seko līdzi akciju biržu indeksiem, veidojot ieguldījumus proporcionāli konkrētajam biržas indeksa uzņēmumu akciju sastāvam. Piemēram, kāds fonds var sekot līdzi ASV akciju indeksam S&P500, savukārt cits fonds var sekot indeksam MSCI World, kur ietilpst visa pasaule. Kopsummā pasīvie fondi būtu piemēroti tādiem ieguldītājiem, kuri jau izprot tirgus tendences un ir gatavi veltīt laiku konkrēto reģionu, nozaru vai ekonomiku izpētē.

Šādā risinājumā arī pašam ieguldītājam pastāvīgi jāvērtē sava izvēle un jāpieņem lēmumi, vai nav laiks mainīt savu izvietojumu uz citiem reģioniem vai nozarēm. Vienīgais izņēmums pasīvo fondu gadījumā var būt tādi fondi, kas seko līdzi pasaules indeksiem, piemēram, MSCI World vai MSCI ACWI. Ieguldot šāda veida fondā, aktīvi tiek izvietoti pa visu pasauli, fokusējoties uz globālo finanšu tirgus un ekonomikas izaugsmi, kas savukārt ilgtermiņā ir ar augšupejošu līkni.

Trešā kategorija ir daļēji pasīvi pārvaldītie fondi, kas darbojas līdzīgi pasīvi pārvaldītajiem fondiem, taču daļēji pasīvi pārvaldītais fonds no indeksa sastāva var izkļaut konkrētu uzņēmumu vai konkrētu nozari.  Piemēram, ja fonda pārvaldes sabiedrība orientējas uz ilgtspējīgiem ieguldījumiem, tie var izkļaut laukā no indeksa visas nozares, kas tiem šķiet neatbilstošas (piemēram, naftas ieguves uzņēmumi, ieroču ražotāju utt.). Fonda pārvaldnieks var arī izvēlēties izkļaut laukā no ieguldāmo uzņēmumu saraksta kādu konkrētu uzņēmumu.

Kā fondi atšķiras no akcijām?

Standarta fondiem nav nepieciešams liels sākotnējais ieguldījums (pretēji akcijām, kam dažkārt cenas ir augstas). Akcijām, ja nav pieejams liels naudas kapitāls vai jau laika gaitā izveidots liels akciju portfelis, būs mazāka diversifikācija. Piemēram, ja esi ieguldījis vienā uzņēmuma akcijā, tad tavs ieguldījumu risks ir bāzēts uz konkrēto uzņēmumu vai nozari, kurā uzņēmums darbojas. Pretēji ir ar fondiem, jo pat no 1 eiro ieguldījuma tavi aktīvi var būt sadalīti 100 vai pat 1000 dažādu uzņēmumu akcijās no vienas vai dažādām nozarēm.

Akcijām, salīdzinot ar ieguldījumu fondiem, ir lielākas potenciālas peļņas iespējas, jo fondi ir diversificēti starp daudziem un dažādiem uzņēmumiem. Izvēloties akcijas, ieguldītājs pats nosaka un kontrolē savu ieguldījumu un tā apjomu, savukārt ieguldījumu fondiem to nosaka fonda pārvaldnieks. Ieguldot akcijās, pamatā jārēķinās ar bankas vai ieguldījumu platformas komisijas maksām par akciju pirkšanu, pārdošanu un turēšanu. Ieguldījumu fondu gadījumā ir arī jāņem vērā apkalpošanas komisijas maksas, ko piemēro fonda pārvaldnieks gan aktīvi pārvaldītiem fondiem, gan arī pasīvi pārvaldītiem fondiem.

Ieguldot akcijās, tu kļūsti par konkrēta uzņēmuma akcionāru, kas dod konkrētas privilēģijas, piemēram, piedalīties akcionāru pilnsapulcē un pretendēt uz uzņēmuma peļņu jeb dividendēm. Ieguldījuma fondos uzņēmumu dividendes lielākoties tiek reinvestētas. Fonds šīs dividendes var reinvestēt, pērkot tā paša uzņēmuma akcijas vai kāda cita uzņēmuma akcijas, vai kādus citus finanšu aktīvus saskaņā ar fonda ieguldījumu stratēģiju. Ir arī fondi, kas veic dividenžu izmaksu, bet tādu procentuāli ir maz.

Ieguldījumu fondi, salīdzinājumā ar akcijām, būs draudzīgāki jeb piemērotāki iesācējiem investīciju pasaulē, kā arī tiem ieguldītājiem, kam vel nav pietiekami augsta tolerance pret tirgus svārstībām. Ņemot vērā diversifikāciju, fondi svārstās mazāk nekā viena uzņēmuma akcijas. Tāpat arī, izvēloties aktīvi pārvaldītu fondu, iesācējam nebūs jāpēta notikumi finanšu tirgos un pašam izlemt, kurā nozarē vai uzņēmumā ir labāk ieguldīt - to izdarīs fonda pārvaldnieks.

Kāds fonds man būtu piemērots?

Pirms ieguldīt, noteikti būtu jānosaka savs ieguldījuma termiņš, riska tolerance, ieguldījumu mērķis un pieredze finanšu tirgos. Nosakot šos konkrētos kritērijus būs vieglāk izvēlēties sev atbilstošāku ieguldījumu fondu, jo fondiem ir dažādi iesakāmie ieguldījumu termiņi, riska klases un sarežģītības līmeņi.

Lai neapmaldītos plašajā piedāvājuma klāstā,  iesākumā var izvēlēties fondu, kas iegulda nozarē, kuru labi pārzini, piemēram, tehnoloģijas, nekustamie īpašumi utt. Ja pieredze ar finanšu tirgiem ir maza, tad var izvēlēties kādu aktīvi pārvaldītu fondu, kurš savus aktīvus iegulda visā pasaule.

Globāli diversificēta un aktīvi pārvaldīta ieguldījumu fonda gadījumā tu ļauj ieguldījumu lēmumus pieņemt profesionālam fondu pārvaldniekam un samazinātu savu ieguldījumu risku konkrētajā reģionā. Otra alternatīva ir izvēlēties pasīvi pārvaldītu ieguldījumu fondu, kas seko līdzi kādam no pasaules indeksiem, piemēram, MSCI World, MSCI ACWI u.tml.

Atceries – jo fonda akciju īpatsvars augstāks, jo lielākas būs fonda daļu vērtības svārstības un līdz ar to arī lielāks risksFonds ar lielāku obligāciju īpatsvaru visdrīzāk būs stabilāks, bet arī potenciālais ienesīgums ir zemāks. 

Tāpēc uzmanīgi izvērtē attiecīgos riskus atbilstoši saviem ieguldījumu mērķiem - vai tie būtu koncentrēšanās uz augstāku ienesīgumu vai koncentrēšanās uz savu esošo uzkrājumu pasargāšanu pret inflāciju. Salīdzini fonda ieguldījumu rezultātus, tomēr paturi prātā, ka vēsturiskie rezultāti negarantē līdzvērtīgu rezultātu arī nākotnē. Tomēr tas ļaus saprast svārstību līmeni, kāds sagaidāms no konkrētā fonda.

Kā spert pirmos soļus?

Lai varētu sākt ieguldīt, vispirms jāatver ieguldījumu konts vai vērtspapīru konts. Kad tas ir izdarīts, var izdarīt izvēli par labu kādam no lielā fondu daudzuma saskaņā ar saviem ieguldījumu mērķiem.

Turklāt, izvēloties Swedbank Grupas pārvaldītos fondus, netiks piemērota maksa par fondu daļu pirkšanu, pārdošanu, maiņu un Swedbank Grupas fondu daļu turēšanu tavā vērstpapīru vai ieguldījumu kontā.

Piemērotāko fondu tu varēsi sev atrast, aizpildot ieguldījumu profila anketu, kuras ietvaros tiks izvērtēta tava pieredze un zināšanas, plānotais ieguldījuma termiņš, finanšu situācija un iespējas/vēlme uzņemties riskus.

Viens veids, kā sākt, ir izvēlēties automātisko ieguldījumu, nosakot sev vēlamo summu, kas katru mēnesi tiks automātiski ieguldīta izvēlētajā fondā vai vairākos fondos. Otrs variants, ir tā saucamais vienreizējais ieguldījums, kuru nepieciešamības gadījumā vari papildināt vai periodiski lietot kopā ar automātisko ieguldījumu. Šis variants būt noderīgs, ja tev jau ir uzkrāta lielāka naudas summa, kas pārsniedz tevis noteikto drošības spilvenu (parasti tās ir 3 vidējas darba algas).

Ir pieejamas neskaitāmas iespējas, bet nenobīsties no šīs plašās izvēles - tu savu ceļu ieguldījumu pasaulē vari sākt ar nelielām summām un ar maziem solīšiem!