Ko gaidīt no finanšu tirgiem 2024.gadā un kā rīkoties investoriem?

2024. gads investoriem atnācis teju ar déjà vu* sajūtu, jo nenoteiktība, ģeopolitiskā spriedze un augstās procentu likmes, kas ietekmēja finanšu tirgus pērn, nekur nepazudīs arī šogad.

Ko šādos apstākļos ņemt vērā gan ieguldītājiem, kuri tikko sākuši spert vai plāno savus soļus investīciju pasaulē? To analizē Rolands Zauls, Swedbank Ieguldījumu produktu līnijas vadītājs.

Pērnā gada mācības

Inflācija, augstās procentu likmes un nenoteiktība 2023. gadā skaidri atspoguļojās ieguldītāju izvēlēs. Akciju cenas kļuva svārstīgākas un līdz ar to arī mazāk pievilcīgas investoru acīs. Tā vietā vērojām sen neredzētu pieprasījumu pēc obligācijām un fondiem, kas saistīti ar fiksēta ienākuma vērtspapīriem. Laikā, kad situācija bija nestabila, investori aktīvāk izvēlējās ieguldījumu veidus, kas nodrošina stabilu ienesīgumu.

Tomēr arī atsevišķu nozaru akcijām 2023. gadā sanāca “paspīdēt”. Piemēram, pakalpojumu nozarei un tehnoloģiju nozares TOP uzņēmumu akcijām, kas lielā mērā bija saistītas ar mākslīgā intelekta bumu (daži to pat salīdzināja ar “burbuli”). Tādām labi zināmām tehnoloģiju kompānijām kā Microsoft, Nvidia un citu akciju vērtība ievērojami palielinājās.

Ko investoriem sagaidīt šogad?

Ļoti iespējams, ka 2024. gads obligācijām būs ļoti labs un viens no ienesīgākajiem, kopš centrālās bankas sākušas paaugstināt procentu likmes. Ja centrālās bankas ir beigušas celt likmes vai turpmāk likmes cels retāk, arī obligāciju ienesīgums varētu būt to pīķa punktos. No investoru skatpunkta obligācijas nākamgad varētu nodrošināt diezgan labu ienesīgumu.

Prognozējams, ka 2024. gadā nenoteiktības periods turpināsies, iespējams, pat izteiktāk nekā 2022. gada beigās un 2023. gadā. Viens no faktoriem ir jaunais ģeopolitiskais konflikts starp Izraēlu un Palestīnu, kas var būtiski ietekmēt arī naftas ieguvi un tās cenas. Tāpat joprojām turpinās karš Ukrainā un iezīmējas jaunas attiecību peripetijas starp ASV un Ķīnu. Kā nenoteiktības faktorus vēl var minēt riskus ekonomikas izaugsmei gan pasaules, gan Eiropas mērogā, gaidāmās vēlēšanas ASV un Apvienotajā Karalistē un iespējamos piegādēs ķēžu pārrāvumus uzņēmumiem inflācijas saasināšanās dēļ. ASV un arī “vecajā” Eiropā varētu būt lielākas svārstības patērētāju sentimentā, ko atstās augstās procentu likmes. Vēl var parādīties citi risku faktori, ko šobrīd pat neviens negaida, jeb tā saucamie melnie gulbji. 2023. gadā tās bija banku nedienas ASV un Šveicē. Tātad ir pamats apgalvot, ka nenoteiktība mūsdienās kļūst par jauno finanšu tirgu realitāti.

Taču notikumi, kas veicina nenoteiktību finanšu tirgos, ir bijuši katru gadu – vēl nesenā koronavīrusa pandēmija, tad kara sākšanās Ukrainā. Turklāt, ja atskatāmies vēsturē, finanšu tirgi nekad nav bijuši ilgstoši mierīgi. Tie pēc savas būtības ir svārstīgi, tāpēc nevaram gaidīt, ka ilgtermiņā ir iespējama tikai augšupejoša attīstība.

Ko investoriem darīt?

  • Veikt regulāras iemaksas un izvēlēties nelielas summas. Diversificēt savus ieguldījumus, izvēloties dažādus instrumentus. Atvēlēt nelielas summas, kas neveidos “caurumu” personīgajā budžetā, ja izvēlētā aktīva cena kritīsies. Veikt regulāras iemaksas, lai nodrošinātu ieguldījuma vērtības stabilu pieaugumu.
  • Var izvēlēties vienkāršākus instrumentus, piemēram, fondus. Baltijā ir ļoti pieprasīti globāli diversificēti fondi (piemēram, Swedbank Robur Access Edge Global).
  • Uzmanīties no “lēkšanas aizejošos vilcienos”. Nevajadzētu skriet līdzi patlaban jau izaugušajiem un uzpūstajiem virzieniem, jo, iespējams, konkrētais “bums” pamazām kļūst par pagātni. Piemēram, jau minētais tehnoloģiju vērtības lidojums augšup, kas tikpat labi var vairs tik augstu netikt, ņemot vērā ASV un Ķīnas attiecību riskus. Vienkāršiem vārdiem sakot, nav vērts likt kārtis uz nozarēm, kas jau ir ļoti augstos vērtību līmeņos, jo tās var arī neturpināt tālāko izaugsmi no esošajiem līmeņiem.
  • Domāt par peļņu vidējā un ilgāka laika perspektīvā, tomēr negaidīt to ātri. Salikto procentu ieguvums ilgtermiņā vairākumam ir krietni reālāks un ienesīgāks nekā kāda jauna “burbuļa” noķeršana. Piemēram, ieguldīšana kriptovalūtās, kas ir populāra doma jauniešu vidū, tiešām var nest lielu peļņu, taču arī lielus zaudējumus, teiksim, kā nesenais kriptovalūtu vērtības kritums, kad sāka pieaugt procentlikmes. Ja esi iesācējs, labāk ir fokusēties uz ieguldījumiem ar atdevi ilgtermiņā, lai nesanāktu vilšanās.

Jāuzsver, ka, neraugoties uz ārējās situācijas nenoteiktību, ieguldītāju aktivitāte pērn Latvijā turpināja stabili augt. Swedbank klientu-privātpersonu skaits, kuri iegulda vērtspapīros, pēdējo trīs gadu laikā ir dubultojies. Kas vēl būtiski – jauno investoru skaits aug dažādos demogrāfiskajos segmentos. Savukārt starp populārākajiem ieguldījumiem 2023. gadā bija ieguldījumu fondi (tostarp dažādi Robur fondi), obligācijas un Baltijas akcijas.

Tāpēc šķietami svarīgākais ieteikums būtu – sākt ieguldīt vai turpināt to darīt, ņemot vērā savu ieguldījuma ilgtermiņa stratēģiju.

* Franču valodas termins déjà vu parasti lieto ar nozīmi “jau redzēts” vai “piedzīvots jau iepriekš”.

***

Saistību atruna. Šis informatīvais pārskats ir mārketinga informācija, ko sagatavojusi “Swedbank” AS (Swedbank).  Šeit izteiktie viedokļi var atšķirties no citu Swedbank Grupas uzņēmumu paustajiem viedokļiem. Pārskats ir balstīts uz publiski pieejamu informāciju, kas tiek uzskatīta par uzticamu un atspoguļo Swedbank izpratni par attiecīgo informāciju pārskata sagatavošanas brīdī, kas var mainīties tirgus apstākļu izmaiņu iespaidā. Pārskats ir sagatavots, izmantojot Swedbank darbinieku labākās prasmes, un pēc visas viņu rīcībā esošās informācijas šis pārskats ir pareizs un precīzs, taču ne Swedbank, ne arī kāds cits Swedbank Grupai piederošs uzņēmums, nedz arī to vadītāji vai darbinieki nav atbildīgi par to, ja pārskatā minētie apstākļi izrādījušies nepareizi vai neprecīzi.
Šis pārskats ir tikai informatīvs. To nekādā ziņā nevar uzskatīt par Swedbank, tās vadītāju vai darbinieku solījumu vai garantiju, ka pārskatā aprakstītie apstākļi patiešām īstenosies vai ka prognozes izrādīsies patiesas. Šo pārskatu nevar uzskatīt arī par ieteikumu ieguldīt vērtspapīros, noslēgt finanšu darījumus vai rīkoties jebkādā citā veidā. Ne Swedbank, ne tās vadītāji, ne darbinieki nav atbildīgi par jebkādiem zaudējumiem, kas pārskata lietotājam var rasties, paļaujoties uz tajā sniegto informāciju.
Uzsveram, ka ekonomikas vides un finanšu tirgu notikumu attīstības prognozēšana savā ziņā ir spekulatīva un patiesā situācija var izrādīties citādāka, nekā pieņemts pārskatā. Vēsturiskie rezultāti negarantē līdzīgus rezultātus nākotnē un neliecina par notikumu attīstības virzienu nākotnē, kā arī peļņa no jebkādiem jūsu iespējamiem ieguldījumiem nav garantēta. Ieguldījumus ārvalstu tirgos būtiski ietekmē ārvalstu valūtu kursu izmaiņas, kas savukārt var ietekmēt investoram pieejamo rezultātu. No ieguldījumiem sagaidāmo rezultātu ietekmē arī ienākumiem piemērojamie nodokļi, kuros laika gaitā iespējamas likumdevēja ieviestas izmaiņas.
Swedbank Robur fondu pārvaldītājs ir Robur Fonder AB. Ar fondu noteikumiem, informācijas brošūrām un svarīgāko informāciju lūdzam iepazīties šeit vai sev ērtākajā Swedbank filiālē. Plašākai informācijai aicinām vērsties pie Swedbank konsultanta.
Ja esat izlēmis rīkoties, pamatojoties uz šo pārskatu, lūdzam ņemt vērā, ka šādi rīkojoties, visu ar to saistīto risku jūs pilnībā uzņematies pats un jūsu pienākums ir pašām pārbaudīt un izvērtēt attiecīgās rīcības ekonomisko pamatotību un saistītos riskus.