Swedbank Robur fondi – viens no populārākajiem ieguldījumu risinājumiem

Trīs gadu laikā, kopš Latvijā ir pieejami Swedbank Robur fondi, ir pieaudzis investoru skaits, kas fondos iegulda.

Būtiskākie fakti:

  • Pēdējo trīs gadu laikā vairāk nekā 57 000 iedzīvotāju Baltijā sākuši ieguldīt Robur fondos.
  • Kopumā Baltijas investori Robur fondos ieguldījuši 208 miljonus eiro.
  • Lielākā daļa Swedbank Robur fondu investoru ir vecumā no 18 līdz 45 gadiem.
  • Katrs trešais investors veic regulārus ikmēneša ieguldījumus, vidēji ieguldot 153 eiro mēnesī.
  • Trīs populārākie fondi investoru vidū ir Swedbank Robur Access Edge Global Fund, Swedbank Robur Technology Fund un Swedbank Robur Access Edge USA Fund, atspoguļojot investoru interesi par globālo kapitālu un tehnoloģiju nozarēm.

Swedbank Robur pārvaldītie fondi šobrīd ir vieni no pieejamākajiem ieguldījumu fondiem izmaksu ziņā Latvijā. Tajos vari sākt ieguldīt pat no viena eiro, nemaksājot pirkšanas, pārdošanas vai vērtspapīru glabāšanas maksu. Turklāt Swedbank Robur fondi ir viens no diversificētākajiem investīciju piedāvājumiem tirgū, piedāvājot teju 90 ieguldījumu fondus un investīcijas visos pasaules kontinentos, izņemot Antarktīdu. Latvijas ieguldītājiem šobrīd ir pieejami 20 dažādi Swedbank Robur fondi.

Kā stāsta Swedbank Ieguldījumu produktu līnijas vadītājs Rolands Zauls: “Ieguldījumi fondos ir labs vidusceļš tiem, kuri vēlas likt savai naudai “strādāt”, bet paši nevēlas ikdienā regulāri sekot līdzi finanšu tirgiem. To šādā gadījumā izdara profesionāls fondu pārvaldnieks. Attiecīgi ieguldītāju nauda fondā tiek ieguldīta vērtspapīros saskaņā ar izvēlēto stratēģiju – parasti uzņēmumu akcijās un valdību vai uzņēmumu obligācijās. Tas nozīmē, ka var izvēlēties ieguldīt gan nekustamajā īpašumā, nepērkot vienu konkrētu īpašumu, bet ieguldot fondā, gan arī ieguldīt tehnoloģiju “milžos”, nepērkot kāda viena uzņēmuma akcijas, bet ar fondu starpniecību nopērkot paku ar dažādu tehnoloģiju uzņēmumu akcijām. Tas ir labs veids, kā diversificēt savus ieguldījumus un gūt maksimāli lielāku atdevi, pašam savu ieguldījumu pārvaldīšanai neveltot daudz laika.”

Kuri ir populārākie Robur fondi?

Swedbank Robur Access Edge Global Fund:

  • akciju indeksam sekojošs fonds, kas ir daļēji pasīvi pārvaldīts un kas sniedz iespēju ieguldīt uzņēmumos dažādās nozarēs visā pasaulē;
  • starp lielākajiem fonda ieguldījumiem šī gada janvārī minami tādi uzņēmumi kā Apple, Microsoft, Apple Amazon, Nvidia, Amazon, Alphabet Inc Meta;
  • trīs gadu laikā tas uzradījis 33% atdevi (no 16.02.2021. līdz 15.02.2024.)*.

Swedbank Robur Technology Fund:

  • aktīvi pārvaldīts akciju fonds, kas iegulda galvenokārt lielos un vidējos uzņēmumos IT nozarē visā pasaulē;
  • starp lielākajiem fonda ieguldījumiem šī gada janvārī minami tādi uzņēmumi kā Nvidia, Microsoft, Broadcom Inc;
  • trīs gadu laikā tas uzradījis 58% atdevi (no 05.02.2021. līdz 15.02.2024.)*.

Swedbank Robur Access Edge USA Fund:

  • akciju indeksam sekojošs fonds, kas ir daļēji pasīvi pārvaldīts un kas sniedz iespēju ieguldīt uzņēmumos dažādās nozarēs ASV;
  • starp lielākajiem fonda ieguldījumiem šī gada janvārī minami tādi uzņēmumi kā Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon, Meta Platforms Inc, Berkshire Hathaway;
  • trīs gadu laikā uzrādījis 38% atdevi (no 16.02.2021. līdz 15.02.2024.)*.

* Vēsturiskie rezultāti nav ticams nākotnes rezultātu atspoguļojums

Jāuzsver, ka visu Robur fondu darbībā tiek strikti ievērota uzņēmuma atbildīgas ieguldīšanas politika, kas ierobežo ieguldījumus uzņēmumos, kuri darbojas fosilā kurināmā nozarē, piemēram, strādājot ar naftu, oglēm vai gāzi, ja vien šiem uzņēmumiem nav skaidri izstrādāta zaļās pārejas stratēģija. Tāpat Robur fondi neiegulda uzņēmumos, kas ir iesaistīti noteiktu veidu ieroču ražošanā un izplatīšanā, kā arī uzņēmumos, kas ir saistīti ar pornogrāfiju, tabaku un marihuānu. Atbildīgās ieguldīšanas politikas ietvaros Swedbank Robur fondi tiecas uzņemties aktīvu lomu savā ieguldījumu portfelī esošajos uzņēmumos, uzturot nepārtrauktu tiešo dialogu ar to pārstāvjiem.

Atceries! Ja izvēlies investēt ieguldījumu fondā, tad zini, ka nauda tiks ieguldīta dažādu uzņēmumu akcijās un obligācijās visā pasaulē, turklāt pats vari izvēlēties reģionu vai nozari, kurā investēt. Pārējo paveiks fondu pārvaldītājs.

Kā ieguldīt?

Ja vēl neesi veicis ieguldījumus, ir tikai jāatver ieguldījumu konts, ko var izdarīt attālināti Swedbank internetbankā. Tad vari sākt izvēlēties no Robur fondu plašā piedāvājumu klāsta un ieguldīt. Vari izmantot arī vērtspapīru kontu, taču fondu tirgošanas gadījumā ieguldījumu konts nodrošina ērtāku nodokļu jautājumu risinājumu.

***

Šī ir mārketinga komunikācija. Rakstā sniegtā informācija nav personīgs ieteikums vai aicinājums iegādāties vai pārdot konkrētus finanšu instrumentus. Ieguldījumu vēsturiskais ienesīgums jeb atdeve nevar tikt uzskatīta par prognozi ieguldījuma ienesīgumam nākotnē. Pirms pieņem lēmumu par ieguldījumiem kādā fondā, iepazīsties ar konkrētā fonda prospektu un pamatinformācijas dokumentu. Tāpat pirms jebkādu ar ieguldījumiem saistītu lēmumu pieņemšanas iesakām izvērtēt visus ar to saistītos riskus un aicinām nepieciešamības gadījumā konsultēties ar Swedbank ieguldījumu konsultantiem.