Dāvana bērnam, skolas gaitas uzsākot - uzkrājums nākotnei

Bērnam, uzsākot skolas gaitas, jauna viedtālruņa vai rotaļlietas vietā varam uzdāvināt apmaksātu vietu augstskolā.

Brīdī, kad topošais skolēns gatavojas savai pirmajai zinību dienai, vecāki apjauš, ka aiz kalniem arī vairs nav augstskola un patstāvīgas dzīves uzsākšana, kam lieti noder finansiāls starta kapitāls. Līdz ar jauno dzīvi skolas solā, skolēnam šajā nozīmīgajā notikumā vari uzdāvināt ko tādu, par ko viņš noteikti tev pateiksies 18 gadu vecumā, uzsākot studijas un sperot pirmos patstāvīgos soļus - uzkrājumu bērna nākotnei

Nodrošināta bērna nākotne - vecāku prioritāte

Pēdējo gadu laikā pieaudzis to vecāku skaits, kuri veido uzkrājumu bērnam. Aktīvāk uzkrājumus veido sievietes, taču tēti veic lielākas iemaksas nekā mammas. Kopumā biežāk uzkrājumu bērna nākotnei vecāki sāk veidot no bērna sešu gadu vecuma un krāj līdz bērna pilngadības sasniegšanai. Lielākā daļa vecāku ik mēnesi šim mērķim atvēl no 40 līdz 50 eiro, bet ceturtā daļa – 50 eiro un vairāk. Turklāt arī vecvecāki, var veidot uzkrājumu vai ieskaitīt tajā vienreizēju maksājumu kā dāvanu svētkos.

“Uzkrājumu savam bērnam sāku veidot īsi pirms viņa skolas gaitu uzsākšanas. Domāju par to jau senāk, bet visu laiku kaut kā šo lēmumu atliku, līdz brīdim, kad sapratu - par bērna izglītības gaitām vēlos parūpēties es kā vecāks, neliedzot viņam izvēles iespējas finansiālu apsvērumu dēļ. Protams, es nevaru paredzēt, kāda būs situācija pēc 10 un vairāk gadiem un kādas būs bērna intereses, taču zinu, ka vieglāk šobrīd ik mēnesi novirzīt uzkrājumam nelielu summu, nekā vienā mirklī vairākus desmitus tūkstošus,” par savu motivāciju stāsta Velga, kuras vecākais bērns šogad uzsāks skolas gaitas.

10 000 eiro dāvana pilngadības svētkos

Uzkrājumu bērna nākotnei vari veidot līdz pat atvases pilngadības sasniegšanai, tāpēc, ja par to sāc rūpēties laicīgi, tev iespējams sakrāt diezgan pieklājīgu summu. Joprojām 60% studentu kā galveno ienākumu avotu uzskata vecāku finansiālo atbalstu. Bakalaura studiju izmaksas vien Latvijā ir vidēji 7000 eiro. Turklāt ar to ne vienmēr pietiek - pirmajiem patstāvīgajiem soļiem nereti jāmeklē jauna dzīvesvieta, tā jāiekārto, kā arī ievērojami pieaug bērna ikdienas tēriņi. Papildus finanses noteikti var palīdzēt ātrāk nostabilizēties jaunietiem pieaugušā dzīvē.

“Abiem ar vīru šķita, ka laiks, lai sagatavotos bērnu studijām ir atliku likām. Vecākais dēls mācīsies trešajā klasē, bet meita tikai šogad kļūs par skolnieci. Taču, atskārtot, ka līdz bērnu 18 gadu vecumam atlikuši tikai desmit gadi, kas nozīmē, ka ar mazu laika starpbību būs nepieciešama ievērojama summa abu studiju nodrošināšanai, sapratām, ka neliels ikmēneša iekrājums var palīdzēt mums mierpilnāk sagaidīt pārmaiņu laiku un bērniem nākotnē koncentrēties uz svarīgāko - izglītību. Arī paši studiju laikā pilnībā pievērsāmies mācībām, kas noteikti mums palīdzēja attīstīties un pakāpeniski kāpt pa karjeras kāpnēm,” pieredzē dalās divu bērnu mamma Māra.

Lai uz sava bērna pilngadības svētkiem sakrātu 10 000 eiro patstāvīgās dzīves uzsākšanai, šādam mērķim mēneša maksājums uzkrājumam būtu:

  • krājot no bērna piedzimšanas līdz 18 gadu vecumam, ikmēneša iemaksa – 35 eiro;
  • krājot no bērna 4 līdz 18 gadu vecumam, ikmēneša iemaksa – 50 eiro;
  • krājot no bērna 7 līdz 18 gadu vecumam, ikmēneša iemaksa – 70 eiro.

Uzkrājums bērnam ar IIN atmaksu un iespēju peļņas procentiem

Veidojot uzkrājumu bērna nākotnei, tu slēdz dzīvības apdrošināšanas līgumu, par ko vari saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksu 20% apmērā no iemaksām, kas veiktas uzkrājumā un nepārsniedz 10% no gada bruto darba samaksas, kā arī summāro limitu 4000 eiro. Tikai jāatceras – Taču, ja uzkrājuma saņēmējs termiņa beigās ir bērns nevis līguma slēdzējs un/vai apdrošināšanas līguma termiņš ir īsāks par 10 gadiem, tad saskaņā ar “Likumu par iedzīvotāju ienākuma nodokli” IIN atmaksu no veiktajām apdrošināšanas iemaksām par šo apdrošināšanas līgumu nevarēsiet saņemt.

Svarīgi šādus ilgtermiņa uzkrājumus pasargāt no inflācijas, tāpēc bērna nākotnei iemaksātie līdzekļi tiek ieguldīti finanšu tirgos. Tādējādi pastāv lielāka iespēja peļņas procentiem, ja finanšu tirgos ir pieaugums. Lai arī uzkrājuma vērtība, kas ieguldīta finanšu tirgos, var svārstīties, par to nav jāuztraucas, jo ieguldījumi tiek veikti saskaņā ar ieguldījuma stratēģiju, kā arī uzkrājumam ir aizsardzība – garantētā summa. Proti, ja finanšu tirgos tiks piedzīvots kritums, iemaksātās naudas apmērs samazināsies tikai par līguma komisijas maksu apmēru. Garantēto summu izmaksā līguma termiņa beigās, ja garantētā summa ir lielāka par uzkrājuma vērtību izmaksas brīdī.

  • Mēs nekad nevaram būt droši, kas notiks pēc 10 gadiem ar mums un kādu dzīves ceļu izvēlēsies mūsu atvase, tāpēc rūpes par bērna nākotni, nekad nevar būt par ātru.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?