Kāpēc un kā es sāku ieguldīt? Trīs pieredzes stāsti

Naudas ieguldīšanu var salīdzināt ar jaunu hobiju – ja ir interese, brīvs laiks un mazliet naudas, viss sanāks.

Ja pārvaram sākotnējās aizdomas un nedrošību, un izmēģinām, piemēram, uzkāpt kalnā, tas var izvērsties par aizraujošu piedzīvojumu daudzu gadu garumā. Tiesa, atšķirībā no kāpšanas kalnā, laivošanas vai slēpošanas, naudas ieguldīšana parasti nerada tik daudz emociju, bet rada ko citu – iespējas nopelnīt papildus naudu.

Šoreiz esam apkopojuši trīs ļoti atšķirīgus pieredzes stāstus par to, kāpēc un kā ieguldīt ir sākuši dažādu jomu speciālisti.

Iepazīt ieguldīšanu – soli pa solim

Korporatīvās sociālās atbildības vadītāja Madara Ūlande par naudas ieguldīšanu akcijās vai fondos ilgāku laiku bija domājusi, taču no rīcības atturēja neziņa par to, kā būtu jāsper pirmie soļi. Taču tad Madara mainīja darbu un sāka strādāt Swedbank laikā, kad Latvijā kļuva pieejami Robur ieguldījumu fondi, un tieši tas kļuva par atspēriena punktu ieguldījumu uzsākšanai.

“Robur fondi piesaistīja uzmanību, jo ietvēra man būtisko ilgtspējas elementu, proti, nauda tiek ieguldīta, ņemot vērā ANO ilgtspējīgas attīstības mērķus, klimata pārmaiņu mazināšanas pasākumus, pāreju uz zaļo enerģiju. Man ir svarīgi, ka zinu, – mana nauda palīdz ilgtspējīgākas pasaules veidošanā, tā nav ieguldīta tādās kaitīgās industrijās kā fosilo enerģiju ieguve, tabakas rūpniecība, bet palīdz ekonomikai virzīties klimatam, videi un cilvēkiem draudzīgākā virzienā,” uzsver Madara. Interesi pastiprināja arī tas, ka var ieguldīt mazas summas – nav jāsāk ar tūkstošiem vai simtiem, var ieguldīt pat dažus desmitus eiro.

Madara bija iepazinusi teju visu pieejamo informāciju gan par Robur fondiem, gan citiem ieguldījumu veidiem, un izsmeļošu skaidrojumu kā iesācējam Madara saņēma Swedbank, piesakoties telefonkonsultācijai par investīcijām.

“Piezvanīja forša kolēģe, kas ļoti saprotami un vienkārši izstāstīja, kā praktiski investēšana darbojas, un tad, soli pa solim, internetbankā izdarījām visas vajadzīgās darbības, lai es varētu ieguldīt pirmās naudas summas. Izvēlējos trīs dažādus Robur fondus, un tagad ar interesi sekoju līdzi, kas ar manu naudu notiek.”

Pērc to, kam tici!

Biznesa analītiķim Dainim Lavrentjevam ieguldīšanas pieredze aizsākās saistībā ar viņa aizraušanos ar video spēlēm.

“2020. gadā, īsi pirms PlayStation5 spēļu konsoles iznākšanas, nopirku Sony Group Corporation akcijas. Es vadījos pēc principa “Buy what you believe in”  jeb pērc to, kam tici, ko izproti,” norāda Dainis.

Zinot to, cik šī spēļu konsole ir gaidīta, varēja paredzēt, ka pēc tās būs liels pieprasījums, Dainis bija pārliecināts, ka jaunais produkts pozitīvi iespaidos kompānijas ienākumus. “Savu nosprausto mērķi sasniedzu ļoti ātri, un tas man deva pārliecību, ka akciju tirgū ir iespējams nopelnīt.”  Šobrīd Daiņa ieguldījumu portfelī jau ir pāris desmiti dažādu uzņēmumu akciju. Viņš atzīst, ka ne visi darījumi ir pelnoši, taču iegūtā pieredze ir neatsverama.

Ar domu par bērnu izglītību

Komunikācijas konsultante Velga Freiberga ilgi domāja par ieguldījumiem, jo zināms drošības spilvens bija sakrāts un likās – laiks spert nākamos soļus, lai uzlabotu finanšu situāciju nākotnē. Taču zināšanu trūkums par finanšu tirgiem ilgu laiku atturēja no tālākas rīcības. “Inflācijas bubulis, kas apēd esošo uzkrājumu, lai arī saprotams drauds, tomēr nebija gana motivējošs, lai sāktu ieguldīt. Taču apjausma, ka bērnam drīz jāuzsāk skolas gaitas, un laiks līdz augstākās izglītības apguvei noteikti paskries nemanot, lika sarosīties un izpētīt dažādas ieguldījumu iespējas. Tāpēc to summu, ko līdz šim novirzīju drošības spilvena veidošanai, izvēlējos ik mēnesi investēt ieguldījumu fondos.

Sapratu, ka ieguldīt akciju tirgos prasītu daudz vairāk manas uzmanības un laika, ko šobrīd neesmu gatava tam veltīt. Savukārt ieguldījumu fondu piedāvājums likās gana plašs, un tas ļāva izvēlēties gan tirgus, kuros vēlos ieguldīt, gan arī atbilstoši manai riska tolerancei atbilstošu ieguldījumu stratēģiju. Turklāt atvērt ieguldījumu kontu bija ļoti vienkārši, un tā uzturēšana ir bezmaksas,” par savu izvēli stāsta Velga.

Viņa rosina arī citus nebaidīties ieguldīt, jo tas nenozīmē slēgt darījumu ar velnu uz mūžu. Jebkuram ir iespēja “izkāpt” no ieguldījumu pasaules, ja tā nešķiet piemērota. Taču apziņa, ka ieguldījumu veikšana citviet pasaulē ir ar gana spēcīgām tradīcijām un ar investīcijām nenodarbojas vien finanšu eksperti, bet arī opīši un omītes, liek saņemties un darīt.

  • Atceries, ka, investējot naudu spēcīgā un diversificētā investīciju portfelī un pieejot investīcijām ar ilgtermiņa skatu, iespējams vairot savu kapitālu.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?