Redzi sevi pie elektroauto stūres? Uzzini kā pie tā tikt izdevīgāk

Līdz ar valsts atbalstu elektroauto iegādei audzis to pieprasījums, jo tirgū pieejams plašs elektroauto modeļu klāsts katra iedzīvotāja paradumiem.

Ņemot vērā, ka jau šobrīd Latvijā ir reģistrēti vairāk nekā 2400 elektroauto, tos vairs nebūt nevar uzskatīt par retu izvēli. Šogad pirmajā ceturksnī reģistrēti gandrīz trīs reizes vairāk elektroauto, nekā attiecīgajā periodā pērn, kas skaidrojams ar pieejamo valsts atbalsta programmu elektroauto iegādei. Redzams, ka iedzīvotāji, izvēloties automašīnu, domā ne tikai par zīmolu vai komfortu, bet arī ilgtspēju un auto ekonomiskumu.

“Elektroauto tirgus ir strauji mainījies un attīstījies. Ja vēl pirms četriem gadiem šādu auto piedāvājums bija ļoti ierobežots, tad pašlaik teju ikkatrs autobraucējs var atrast savām vajadzībām piemērotu elektroauto. Līdzīga tendence ir vērojama arī ar uzlāžu staciju pieejamību - to skaits ik gadu palielinās, nodrošinot, ka arī iedzīvotāji, kuri dzīvo ārpus Rīgas, var ērti atrast uzlādes iespējas savos ikdienas maršrutos,” stāsta “Elektrum” elektromobilitātes eksperts Edgars Korsaks-Mills.

Iegādājies auto ar valsts atbalstu

No 2022. gada marta vidus jauna vai lietota elektroauto vai jauna ārēji lādējamu hibrīdauto iegādei tagad vari izmantot valsts atbalstu līdz pat 4500 eiro apmērā. Ar valsts atbalstu pašlaik vari izvēlēties starp 364 dažādiem auto modeļiem, iegādājoties to no 59 apstiprinātajiem auto tirgotājiem.

“Tā kā ar valsts atbalstu elektroauto vai ārēji lādējamu hibrīdauto iegādei esam noslēguši līgumus ar konkrētiem auto tirgotājiem, auto pircējam esam atrisinājuši virkni birokrātisku procesu. Kad izvēlēts piemērotākais auto modelis, pircējs sazinās ar auto tirgotāju, kurš pārējās formalitātes nokārto pircēja vietā. Svarīgi gan atcerēties, ka pēc auto iegādes ar valsts atbalstu, piecus gadus pēc pirkuma jāveic auto monitorings un uzturēšana, ievērojot programmā minētās prasības. Kā viena no tām ir nodrošināt, ka piecu gadu laikā esat nobraucis vismaz 52 000 kilometrus, vidēji gadā veicot 10 400 kilometrus,” par programmas nosacījumiem skaidro SIA “Vides investīciju fonds” finanšu vadītājs Gints Kārkliņš.

Elktroauto pat pie šī brīža elektroenerģijas cenām ir izdevīgāki, nekā iekšdedzes auto

Lai gan pašreiz cenas pieaug gan degvielai, gan arī elektrībai, kā stāsta “Elektrum” pārstāvis, pārvietošanās ar elektroauto joprojām ir aptuveni no trīs līdz četras reizes lētāka, salīdzinot ar auto, kam ir iekšdedzes dzinējs.

“Pastāv virkne mītu par elektroauto dārdzību, taču pašreiz var redzēt, ka visbiežāk ikmēneša līzinga maksājums par elektroauto būtiski neatšķiras no maksājuma par tāda paša izmēra iekšdedzes dzinēja auto. Ja aprēķina vidējo elektroauto līzinga mēneša maksu, lētākas ekspluatācijas izmaksas, zemākas uzlādes izmaksas, salīdzinot ar degvielas uzpildi, kā arī bezmaksas stāvvietas un vēl pieejamo valsts atbalstu, gala rezultātā izvēle par labu elektroauto iegādei var būt pat izdevīgāka,” skaidro SIA “Skandi Motors” Korporatīvo klientu projektu vadītājs Vilnis Debesnieks.

Pasūti auto laicīgi un izvairies no cenu kāpuma

Lai gan pašreiz Latvijā uz vietas pieejamo elektroauto skaits ir neliels un piegādes laiki atkarībā no auto modeļiem tiek lēsti no pāris mēnešiem līdz pat gadam, auto tirgotāji aktīvi strādā, lai valsts atbalsta programmas laikā līdz 2023. gada 31. decembrim pie sava elektroauto tiktu pēc iespējas plašāks interesentu loks. Ņemot vērā ilgāku gaidīšanas laiku un ierobežoto programmas finansējuma apmēru un termiņu, gan “Vides investīciju fonda”, gan “Skandi Motors” pārstāvji savu izvēli par labu elektroauto iesaka veikt jau laikus.

“Auto tirgotāji uz Latvijas ceļiem testējuši dažādas ietilpības un jaudas elektroauto, tāpēc noteikti varēs ieteikt katra vajadzībām piemērotāko un izdevīgāko risinājumu. Jāatzīmē, ka  auto ražošanu ietekmē ģeopolitiskie notikumi, kā rezultātā tiek prognozēts auto cenu kāpumu, taču, ja klients jau šobrīd ir rezervējis savu auto un noslēdzis līgumu ar auto tirgotāju, cena, par ko abas puses ir vienojušās, paliks nemainīga. Arī no savas puses iesakām savu izvēlēto auto rezervēt pēc iespējas ātrāk - gan lai samazinātu risku maksāt vairāk, gan lai paspētu saņemt auto līdz vēl pieejams valsts atbalst auto iegādei,” skaidro Vilnis Debesnieks.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?