MBA studijas - vai ir tā vērts? Absolventu pieredze

Kad zināma pieredze darbā jau uzkrāta, augstākā līmeņa vadītāji lūko pēc zināšanu paplašināšanas. Studijas MBA programmās ir viena no izvēlēm.

MBA (Master of Business Administration) jeb profesionālā biznesa vadības maģistra līmeņa programmas Latvijā iespējams apgūt Stokholmas Ekonomikas augstskolā Rīgā, Rīgas Biznesa skolā, Banku augstskolā, Turībā, kā arī Rīgas Tehniskajā universitātē. Katra no tām gan piedāvā dažādas programmas, un, ja tās nav saistošas, šobrīd plašas iespējas klātienē un attālināti apgūt MBA piedāvā lielākā daļa vadošo augstskolu pasaulē.

Lai gan izvēlēties dārgu un piesātinātu studiju programmu karjeras zenītā var šķist lieki, 87% MBA absolventu apstiprina, ka studijas ir bijušas tā vērtas un uzlabojušas viņu iespējas darba tirgū.[1] Tāpēc šoreiz apskatīsim, ar ko MBA studijas atšķiras no citām maģistrantūras programmām un ko par apguves iespējām Latvijā stāsta MBA absolventi.

Izaicinošas studijas paralēli vadošam amatam

Lai kļūtu par MBA studentu, nepietiek vien ar iepriekš iegūtu augstāko izglītību, - ir jābūt arī vairāku gadu pieredzei vadošā amatā. Plus atsevišķas augstskolas pieprasa arī sekmīgi nokārtotus iestājpārbaudījumus angļu valodā un matemātikā, kā arī pieteikumu, kas pamato vēlmi studēt. Tikai pēc kārtīgas iepazīšanās ar potenciālajiem studēt gribētajiem, tiek komplektētas studiju grupas. Studiju ilgums ir tāds pats kā citām maģistra grāda programmām - vidēji divi gadi, taču atsevišķās augstskolas piedāvā arī intensīvāku plānu gada vai pusotra nogrieznī.

Studēšana MBA uz ierastas biznesa vadības maģistrantūras fona izceļas ar to, ka kursabiedri ir dažādu nozaru profesionāļi, jo studijas MBA neierobežo darbības sfēra. Tā ir paredzēta augsta līmeņa vadītājiem - no finanšu jomas līdz IT risinājumu sektoram. Studiju saturu veido un pasniedz augsti kvalificēti speciālisti, nevis vienkārši akadēmiskais mācībspēks, plānojot piesātinātu un praksē balstītu programmu. Ne tikai ārzemēs, bet arī Latvijā MBA studijas norit angļu valodā, un tās sagatavo nozaru līderus vadības līmeņa pozīcijām atbilstoši aktuālajām vajadzībām darba tirgū, dodot spējas un zināšanas pielāgoties mainīgiem apstākļiem.

Andris, kurš apguva MBA Stokholmas Ekonomikas augstskolā, sasniedzot noteiktu karjeras izaugsmes punktu, sapratis, ka bez jaunas jaudas un zināšanu apguves būs grūti tikt tālāk. “Tā kā esmu uzņēmējs, svarīgi bija atrast izglītību, kas mani atbalstītu tieši šajā jomā, un SSE Riga MBA programma tāda bija, sniedzot gan augstvērtīgas zināšanas, gan ļaujot gūt pieredzi no kursabiedriem, kurus varu raksturot kā labākos savu pārstāvēto nozaru profesionāļus. Galvenais ieguvums no studijām ir plašāks skatījums uz lietām, kā arī izpratne par nākotnes uzņēmējdarbības vidi veidojošiem faktoriem un uzņēmuma vadītāja lomu tajos. Šis uzskaitījums būtu nepilnīgs, ja nepieminētu arī brīnišķīgos iespaidus un atmiņas no kopā pavadītā laika ar kursabiedriem, kas kļuvuši par lieliskām paziņām.”

Savukārt Andrejs studijas Executive MBA programmā Rīgas Biznesa skolā nolēma uzsākt, lai paplašinātu redzesloku pēc nu jau vairāk nekā 20 gadiem kā augstākā līmeņa vadītājām starptautiskā uzņēmumā un šobrīd vadot un attīstot vietējo biznesu. “Raugos uz to kā dāvanu sev apaļā jubilejā. Daudz kas jau profesionālajā jomā ir sasniegts un pieredzēts, tāpēc studijas, ko nupat kā uzsāku, saskatu kā labu iespēju ne tikai jaunu zināšanu un kontaktu ieguvei, bet arī citas perspektīvas ieguvi uz lietām, kas šķietami jau zināmas. Mums katram ir nepieciešams sevi izaicināt, lai saprastu, ka nebūt vienmēr visu zinām. Pasaule un vide, kurā darbojamies, ir mainīga, un būt efektīvam nozīmē ne tikai spēju mainīties, bet arī zināt, kā to paveikt vislabāk.”

 

Dārgi, bet ir risinājumi

Studijas ir izaicinājums ne tikai no laika un prasību viedokļa, bet arī finansiāli. Ja programmu veido profesionāļi, sagatavojot veiksmīgus nozares speciālistus, tad arī gada maksa MBA studijām Latvijā svārstās no aptuveni 30 līdz 60 tūkstošiem, savukārt ārzemēs - no 50 līdz 110 tūkstošiem eiro, atkarībā no universitātes.[2] Lai gan pirmajā acumirklī summa šķiet neaptverama, MBA studijām ir pieejamas dažādas stipendijas un atbalsta mehānismi, kā arī aizņēmuma gadījumā pēc absolvēšanas to, visticamāk, būs vieglāk apmaksāt, jo 87% MBA studentu saņem darba piedāvājumu trīs mēnešu laikā pēc absolvēšanas un sākuma alga (vismaz ārzemēs) ir 125 tūkst. dolāru jeb aptuveni 115 tūkst. eiro gadā.[3]

 Izmaksas par MBA apguvi iespējams samazināt, izvēloties online jeb tiešsaistes MBA studiju programmas. Studiju maksa šādā gadījumā ir ievērojami draudzīgāka. Piemēram, Oklahomas, Džordžijas vai Teksasas universitātes tiešsaistes MBA kursi gadā izmaksā mazāk nekā 10 tūkstoši eiro. Diemžēl tiešsaistes kursi negarantē tādu pašu kvalitāti kā pilns studiju cikls klātienē, un arī 37% darba devēju pieturas pie pieņēmuma, ka tiešsaistes kursi nesagatavo tāda paša līmeņa profesionāļus kā klātienes studijas.[4]

Latvijā klātienes studiju kvalitāte par attālināto kursu cenu

Raugoties no finansiālās perspektīvas un izvēlēs iespējām, Latvijā esam pateicīgā situācijā - MBA studiju gada maksa atsevišķās augstskolās ir ap 12 tūkstošiem eiro. Proti, Latvijā varam iegūt klātienes kvalitātes izglītību par attālināto kursu cenu ārvalstīs. Tomēr attiecībā pret Latvijas iedzīvotāju ienākumu līmeni maksa joprojām ir salīdzinoši augsta, tāpēc studiju izmaksas var segt ar ALTUM aizdevuma atbalstu, izvēloties studiju kredītu, kā arī lūkojot pēc dažādām atlaižu iespējām studiju maksai, ko piedāvā gan augstskolas, gan Eiropas Savienības programmas. Piemēram, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA,) sākot ar 2023. gada martu, uzņēmējiem piedāvās apgūt Mini MBA programmu bez maksas.

Sanita, kura arī ir Stokholmas Ekonomikas augstskolas MBA programmas absolvente, par MBA studijām Latvijā izsakās tikai pozitīvi: “Kvalitatīvs piedāvājums, turklāt pieejams tepat Latvijā. Ņemot vērā manus dzīves apstākļus un ģimenes dzīvi, tas bija man ļoti piemērots formāts. Pēc SSE bakalaura studiju programmas absolvēšanas, man jau bija laba pieredze, tāpēc šajā skolā nebija grūti atgriezties. Intensīva mijiedarbība ar dažādām personībām ir tas, ko sauktu par lielāko ieguvumu no šīm studijām,” rezumē Sanita.

Studijas MBA programmā iespējams uzsākt kā septembra, tā ziemas sesijā. Atliek tikai veikt izpēti, kur un kā, un sagatavoties tam rūpīgi, tostarp izpētot iespējas saņemt finansiālu atbalstu. Kādam šādas studijas labprāt nosegts darba devējs, bet kāds tam var aizņemties, jo vecums profesionālās kvalifikācijas celšanai nekad nevar būt šķērslis!

[1] Pētījumā kopumā piedalījās 3600 aptaujāto 12 gadu garumā. Dati iegūti no MBA studentiem un vēlāk absolventiem, piedāvājot vērtējumu plašākā laikā posmā. 2022. gada martā pubicēto pētījumu īstenoja “Graduate Management Admission Council” (GMAC). https://www.mba.com/-/media/files/mba2/plan-for-b- school/is_business_school_worth_it_the_transformative_power_of_a_graduate_business_degree.pdf?la=en

[2] https://www.bankrate.com/loans/student-loans/mba-cost/

[3] https://fortune.com/education/articles/nearly-9-in-10-graduates-say-an-mba-is-worth-it/

[4] https://www.gmac.com/-/media/files/gmac/research/employment-outlook/2021_crs-demand-of-gm-talent.pdf