Kur meklēt darbu, ja esi students?

Piepelnīšanās studiju laikā ir ne vien papildu nauda, bet arī ieraksts CV, kas liecina, ka tev jau ir darba pieredze.

Latvijā trūkst darbaroku, un dažādu piedāvājumu pusslodzes vai daļējas slodzes darbam, ko var apvienot ar studijām, ir gana daudz. Svarīgi ir izvēlēties, vai meklēt darbu, kur iespējams labāk nopelnīt, vai tādu, kas ir visvieglākais, vai tādu, kas būtu vērtīgāks nākamā darba devēja acīs.

Kādu darbu meklēt?

Studenti un pat vecāko klašu skolēni ir laipni gaidīti dažādos uzņēmumos. Atsevišķos  darba piedāvājumos pat īpaši tiek uzsvērts, ka darbu iespējams apvienot ar mācībām. Tiesa gan, lielākoties tie ir vienkārši un ne pārāk labi apmaksāti darbi, taču to vienmēr var uztvert kā vērtīgu pieredzi. Kādi kritēriji ir svarīgi, izvēloties darbavietu?

  • Papildina mācības

 Ja izdodas atrast darbu nozarē, kas atbilst izvēlētajai studiju programmai, tā ir vislabākā izvēle! Pamatā, lai iegūtu praktiskas zināšanas paralēli teorijai, kā arī lai saprastu, vai tev darbs šajā nozarē patīk. Ir pagalam muļķīgi pabeigt augstskolu un tikai tad uzzināt, ka tev šī nozare un darba vide nav piemērota.

  • Labs ieraksts CV

Darba devēji ļoti skeptiski raugās uz darbiniekiem, kuru CV ailītē “Darba pieredze” ir tukšums. Labāk, lai tajā ir ieraksts, ka esi slaucījis ielas, strādājis par auklīti, krāvis kaudzē kastes vai lāpījis zeķes, jo tas apliecina vēlmi strādāt un norāda uz zināmu mērķtiecību. Vēl labāk, ja darba pieredze ir sasaistāma ar vakanci, kurai piesakies. Piemēram, pārdevēja darbs veikalā liecina, ka apgūtas praktiskas komunikācijas iemaņas. Vienkārša telpu uzpošana, iespējams, ļauj nopelnīt vairāk, bet ir mazāk to profesiju, kurās šī pieredze var likties interesanta.

Iespēja labi nopelnīt – lēmums šodienai

Kurš gan nevēlas labi pelnīt šeit un tagad? Studenta dzīve sit augstu vilni, un prāvs naudas žūksnis kabatā nodrošina patstāvību, ļauj būt neatkarīgiem no vecākiem. Ideāli, ja to izdodas apvienot ar iepriekšminētajiem kritērijiem, pretējā gadījumā tas var izrādīties lēmums, kas nepiešķir nekādas nākotnes dividendes.

Kur un kā meklēt darbu?

Darbu var meklēt dažādi – var aptaujāt draugus, radus un paziņas, var doties pie darba devēja, kas patīk, un piedāvāt savus pakalpojumus, bet visvienkāršāk darbu meklēt, izmantojot internetu, piemēram, Google. Jārēķinās gan, ka tīmeklis glabā arī novecojušu informāciju, tāpēc labāk ir uzreiz ķerties pie specializētajiem portāliem, kur informāciju par vakancēm ievieto darba devēji. No visa plašā klāsta izvēlējāmies tos, kuri varētu būt piemērotākie tieši studentiem. Ja ir interese par vakancēm kādā konkrētā uzņēmumā, protams, vislabāk meklēt informāciju konkrētajā mājaslapā.

Noderīgas adreses

Vēl pirms profesionālās karjeras uzsākšanas, pārliecinies, vai esi reģistrējies sociālajā platformā "LinkedIn". Tā apvieno dažādus nozaru profesionāļus, tajā skaitā personāla atlases speciālistus, kas palīdz uzņēmumiem atrast papildpsēkus. Portāla sadālā "Jobs" iespējams atrast sev tīkamu vakanci pēc uzņēmuma nosaukuma un prasmēm. Savukārt pierakstoties jaunumiem, LinkedIn atgādinās par jauniem darba sludinājumiem, nosūtot ziņu uz tavu e-pastu.

Liela datubāze, iespēja filtrēt pēc atrašanās vietas un profesijas. Labs meklētājs, kurā ievadot, piemēram, vārdu “pusslodze”, var atlasīt darba piedāvājumus tiem, kas nevar atļauties strādāt pilnu darbdienu. Interesanta ir iespēja izvēlēties minimālo algu, tomēr ne  visos sludinājumos šis parametrs ir iekļauts.

Jau pēc sarežģītā domēna nojaušams, ka runa ir par valsts iestādes portālu. Nodarbinātības valsts aģentūras mājaslapā pieejams salīdzinoši neliels vakanču skaits, tomēr ir ļoti kvalitatīvi izveidota iespēja filtrēt rezultātus, turklāt katrai vakancei pievienota arī iespējamā alga.

Viens no senākajiem un nozīmīgākajiem vakanču portāliem. Liela datubāze, sadarbība ar nopietniem darba devējiem un kvalitatīvs meklēšanas rīks.

  • Teirdarbs.lv– salīdzinot ar konkurentiem, te ir mazāk pieejamo vakanču, bet labāka iespēja atlasīt vēlamos rezultātus.
  • ss.com

Sludinājumu klasika, kurā var atrast gan lielo uzņēmumu darba piedāvājumus, gan arī tādus, kur, visticamāk, nekādas atšķirības starp neto un bruto algu nav. Portāls ss.com nelutina ar pārlieku kvalitatīvu meklēšanas sistēmu, bet, ja pacenšas, var atrast jebko.

Otrs nozīmīgākais sludinājumu portāls, kurā pieejamo vakanču skaits gan ir krietni mazāks nekā ss.com, toties meklēšanas un filtrēšanas iespējas ir modernākas un plašākas.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?