Kā parūpēties, lai tevis radītos zaudējumus citam atlīdzina apdrošinātājs?

Apdrošinot mājokli, vari pasargāt sevi gadījumos, kuros nejauši esi sabojājis kāda cita mantu vai esi nodarījis personīgu kaitējumu, piemēram, kāda veselībai pat, ja tas noticis, ārpus tava īpašuma.

Tavs suns izbēdzis no sētas un iekodis garāmgājējam? Kamēr esi brīvdienās, tavā dzīvoklī plīsis ūdensvads, appludinot arī kaimiņu dzīvokļus? Stipras vētras laikā tavs batuts uzlidojis uz kaimiņa auto? Ciemojoties pie draugiem, tavs bērns nejauši sasitis viņu televizoru? Šī ir tikai neliela daļa no dažādiem riskiem, pret ko vari nodrošināties, ja mājokļa apdrošināšanas līgumā papildus iekļausi civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, kas darbojas visā Latvijā, ne tikai apdrošinātā īpašuma adresē.

Civiltiesiskā atbildības apdrošināšana attieksies gan uz gadījumiem, kad bojājumus vai kaitējumu trešajai personai nodarījis tavs īpašums, piemēram, lidojošs batuts, plīsis cauruļvads u.c., gan zaudējumiem, ko nejauši esi izraisījis tu, tavi bērni, dzīvesbiedrs un pat mājdzīvnieks.

Piemēram, tavs bērns nejauši traumējis klases biedru, ar tējas krūzi esi aplējis drauga datoru, braucot ar velosipēdu esi satraumējis citu satiksmes dalībnieku u.c. Iestājoties šādam apdrošināšanas gadījumam, zaudējumus (ievērojot līgumā norādīto atbildības limitu un atskaitot pašrisku), kas saistīta gan ar cietušā veselību, gan sabojātu īpašumu, atlīdzinās apdrošinātājs.

  • Ieskatam esam apkopojuši dažus piemērus no dzīves, kas apliecina - gadās arī tā.

Zaudējumi var pārsniegt pat 15 000 eiro

Kā liecina Swedbank apkopotā informācija par 2021. gadā izmaksātajām mājokļa apdrošināšanas atlīdzībām, 7,6% no visiem apdrošināšanas gadījumiem atlīdzība izmaksāta tieši par zaudējumiem, kas radīti trešajām personām.

Viens no biežākajiem zaudējumu cēloņiem ir ūdens noplūde, saplīstot cauruļvadam vai atsevišķos gadījumos ūdens filtram. Šāds negadījums var skart pat vairākus kaimiņus vienlaicīgi. Piemēram, šāda iemesla dēļ tikusi izmaksāta apdrošināšanas atlīdzība cietušajiem kaimiņiem – aptuveni 15 000 eiro apmērā.

Arī negadījumi remonta laikā var radīt zaudējumus taviem kaimiņiem, kad apdrošinātāja atbalsts lieti noder.

Piemēram, pērn kādam mūsu klientam remonta laikā sienā izurbts caurums līdz pat kaimiņa sienas pusei, par ko apdrošinātājs izmaksāja atlīdzību aptuveni 600 eiro apmērā. Tikmēr cits klients līdzinājis grīdu ar izlīdzinošo masu, kas notecējusi stāvu zemāk un sabojājusi kaimiņa grīdu, griestus, sienas, gultu un pat gultasveļu. Par šo gadījumu kaimiņam izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība bijusi aptuveni 1100 eiro.

Saplēsts kolēģa telefons un saskrāpēts kaimiņa auto

Arī netīši bērna radīti zaudējumi var radīt ne tikai lieku satraukumu, bet arī neparedzētus tēriņus. Pērn mūsu klienti saņēmuši atlīdzības gadījumos, kad bērni nejauši saskrāpējuši kaimiņa auto (atlīdzinātā summa ap 280 eiro), mazulis iemetis tualetes podā ciemiņa darba telefonu (ap 200 eiro), no galda nomests viedpulkstenis (ap 220 eiro), kā arī, ciemojoties pie draugiem, sabojāts namatēva televizors (ap 150 eiro).

Turklāt neuzmanīgi var rīkoties ne tikai bērni - arī pieaugušais neplānoti var radīt zaudējumus. Tā, piemēram, veicot dārza darbus, kāds klients nejauši ar ķerru aizķēra kolēģa auto un radīja bojājumus virsbūvei (atlīdzinātā summa ap 550 eiro), kamēr citam sanācis sabojāt otra automašīnu, iebraucot tajā ar velosipēdu (ap 600 eiro).

Savukārt cits dārgi izmaksājis negadījums radies, kad klients ar auto pārvedis drauga sporta velosipēdu, bet auto velosipēda turētājs saplīsis un velosipēds ticis sabojāts, kā rezultātā tika izmaksāta atlīdzība ap 4300 eiro vērtībā.

Lidojošs batuts un jumta plāksnes sabojājušas kaimiņu auto

Aizvien biežāk arī Latviju piemeklē stipri vēji, kas gaisā var pacelt pat visneiedomājamākās lietas. Tā gadījies arī vienam no mūsu klientiem, kura pagalmā esošais batuts vētras laikā uzkritis uz citas personas auto, radot zaudējumus ap 2100 eiro vērtībā. Tikmēr vēl kāds klients veicis remontu savas mājas jumtam, taču vējš pamanījies uzmest uz kaimiņa auto jumta vēl nenostiprinātās jumta plāksnes, veidojot iespiedumus auto virsbūvē, kam izmaksātā atlīdzība par remontu bija ap 650 eiro.

Izbēdzis suns sakož cita mīluli

Lai arī savus mājas mīluļus skolojam un pieskatām, dažkārt arī viņi var mums sagādāt emocionālas un finansiālas raizes. Pērn viens no civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas gadījumiem bijis saistīts ar izbēgušu suni, kurš sakoda cita mīluli. Diemžēl, cietušā suņa ārstēšana neizdevās, tāpēc apdrošinātājs atlīdzināja ne tikai veterinārārsta, bet arī jauna suņa iegādes izdevumus aptuveni 1100 eiro vērtībā.

  • Līdz ar straujo cenu kāpumu, arī dažādu zaudējumu novēršanas izmaksas ir ievērojami palielinājušās. Ja neesi nodrošinājies pret riskiem, negadījumu seku atlīdzināšana var vēl nopietnāk ietekmēt tavas ģimenes budžetu. Tāpēc, slēdzot mājokļa apdrošināšanas līgumu, izvēlies iespēju papildus apdrošināt savu iedzīvi un civiltiesisko atbildību, rūpīgi izvērtējot iekļautās risku summas un limitus.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?