Kā viena ģimene septiņu gadu laikā var pieredzēt četrus mājokļa apdrošināšanas gadījumus?

Lai gan par apdrošināšanas nepieciešamību nereti iedomājamies vien pie lielākām nelaimēm, tā var palīdzēt arī ikdienas negadījumu finansiālo seku novēršanai.

Ar savu pieredzi par mājokļa apdrošināšanu un gadījumiem, kad tā palīdzējusi, dalās trīs bērnu māmiņa Vita Vītola-Lapiņa.

Miera sajūta neparedzētiem gadījumiem

Kad Vita iegādājās savu pirmo mājokli, apdrošināšana šķitusi pašsaprotama, jo jau iepriekš, dzīvojot dzīvoklī, plīsušās ūdens caurules radījušas lieku satraukumu un konfliktus starp kaimiņiem.

“Deviņdesmitajos gados, kad dzīvojām daudzdzīvokļu mājā, regulāri radās situācijas, kad kāds kaimiņš appludināja citus. Tajos mirkļos vienmēr cilvēki skrēja viens pie otra, dauzoties pie dzīvokļa durvīm un nikni lamājoties. Vēlākajos gados mans tētis iegādājās dzīvokļa apdrošināšanu, un tad plīsusi ūdens truba vairs nesagādāja tādas raizes. Šis bija arī iemesls, kāpēc līdz ar mājas iegādi komplektā iegādājos arī tās apdrošināšanu. Pat tagad, kad kredītsaistības par mājokli jau esam nomaksājuši, apdrošināšanu esmu paturējusi savam mieram,” par apsvērumiem apdrošināt mājokli stāsta Vita.

Vitas ģimenē aug trīs bērni, un vecākajam no viņiem ir tikai pieci gadi. Kā stāsta pati Vita, tas nozīmē, ka lielākas vai mazākas skādes notiek nepārtraukti. “Bērni ir bērni – viņi skrien, spēlējas, apgāž lietas – jābūt gatavam uz teju visu. Līdz ar to arī iedzīves un bērnu nelaimes gadījumu apdrošināšana man šķita pašsaprotama. To iegādājos ar cerību, ka nekad nevajadzēs izmantot, taču, ja nu tomēr kas notiktu, tad vismaz par finansiālo pusi man nebūs jāsatraucas,” papildina Vita.

Ar pagali izsists logs, pērkona negaisā applūdusi māja un citas likstas

Lai gan Vita ar ģimeni mājā dzīvo tikai septiņus gadus, apdrošināšanu nācies izmantot jau četras reizes.

“Pirmajā gadā vēl nebijām paguvuši uzbūvēt žogu, tāpēc vīram tika nozagts velosipēds. Vēlāk, kad vecākais bērns bija vien trīs gadus vecs, viņam ļoti gribējās palīdzēt krāmēt malku, taču ar malkas pagali nejauši tika izsists logs. Jāsaka gan, ka vecākajam bērnam ļoti patīk spēlēties pie logiem, jo viņam izdevās logu izsist vēl vienu reizi,” par apdrošināšanas gadījumiem dalās Vita. Šajā vasarā līdz ar lielo karstumu mājās vaļā tika atstāts jumta logs, taču naktī uznācis pērkona negaiss, kā rezultātā pa logu salijušais lietus sabojājis griestus.

Izpratne un atbalsts no apdrošinātāja – lielākais bonuss

Visos iepriekš minētajos gadījumos Vita sazinājusies ar apdrošinātājiem, un pēc neilga laika jau ieradies vērtētājs un saņemta zaudējumu atlīdzība. Pēc Vitas aprēķiniem, zaudējumi, kas ģimenei būtu izmaksājuši no 600 līdz pat 800 eiro, tagad tika atlīdzināti, pašiem vien nosedzot pašriska daļu 140 eiro apmērā.

“Visaugstāk novērtēju pakalpojuma vienkāršību. Tiklīdz kas noticis, internetbankā varu uzrakstīt ziņu, un mūsu gadījumā burtiski nākamajā dienā klāt ir vērtētājs, un īsā laika posmā nauda tiek ieskaitīta manā kontā. Nekādu pārmetumu, liekas birokrātijas, zemūdens akmeņu meklēšanas vai manipulāciju no Swedbank puses. Vienkārša un cilvēcīga attieksme, izprotot, ka gadīties var visādi un tieši tāpēc ir apdrošināšana – lai man palīdzētu,” par zaudējumu pieteikšanas procesu stāsta mājas īpašniece.

Lietussargs lietainām dienām

Vita ir pārliecināta, ka nelielā summa, ko ik mēnesi atlicina mājokļa apdrošināšanai, ir katra centa vērti, jo rada ne tikai miera sajūtu par nākotni, bet arī pasargā iekrājumus no neparedzētiem tēriņiem.

“Tas ir neizmērojams miers, ko var iegūt no apdrošināšanas. Īpaši šajā laikā, kad visi ar bažām gaidām ziemu un apkures sezonu. Iedomājies, tu esi izveidojis drošības spilvenu un jūties gatavs ziemai un jaunajiem rēķiniem, bet, ja nu kas notiek un tavi iekrājumi pēkšņi jānovirza negadījuma seku novēršanai? Tā summa, ko tērējam par apdrošināšanu, ir katra centa vērta. Kaut vai tāpēc, lai iegūtu mieru. Tāpat jau pietiek, par ko satraukties, lai vēl domātu par izsistu logu, nozagtu velosipēdu vai applūdušiem griestiem. Manuprāt, daudz vienkāršāk atrast savā tēriņu budžetā dažus eiro, nekā vēlāk cīnīties jau ar lielākām problēmām. Mums visiem kādreiz būs lietainas dienas, un, ja lietussargu var nopirkt tik vienkārši, būtu muļķīgi to nedarīt,” iedrošina Vita.

Ņemot vērā, ka līdz ar straujo cenu kāpumu ievērojami palielinājušās arī dažādu zaudējumu izmaksas, ja neesi nodrošinājies pret riskiem, turpmākie negadījumi var vēl nopietnāk ietekmēt tavas ģimenes budžetu. Tāpēc, slēdzot mājokļa apdrošināšanas līgumu, rūpīgi iepazīsties ar līguma nosacījumiem, lai justos drošs par savu izvēli. Izvēlies iespēju papildus apdrošināt savu iedzīvi un civiltiesisko atbildību atbilstošā apmērā, rūpīgi izvērtējot riskus, kas var gadīties tavai iedzīvei vai ko vari nodarīt cita īpašumam.

Saistītie raksti: