Dzīvokļa iegāde vēl nepabeigtā jaunajā projektā: kas jāņem vērā?

Lēmums par dzīvokļa iegādi vēl nepabeigtā jaunajā projektā var būt labs finansiāls darījums, kas ļauj ietaupīt līdz pat 10% no gatava dzīvokļa pārdošanas summas.

Turklāt pašreiz dzīvokļu rezervācija pirms būvniecības pabeigšanas ir kļuvusi par normālu situāciju, un tādi piedāvājumi, kur izvēlēto īpašumu varētu aptaustīt dabā pirms pirkuma izdarīšanas, kļūst par retumu. Tāpēc - ko ņemt vērā, plānojot dzīvokļa iegādi vēl nepabeigtā projektā?

To skaidrosim kopā ar Bonava Latvija pārdošanas un mārketinga vadītāju Kasparu Ekšu un Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītāju Normundu Dūci.

Pārdevējs

Viens no svarīgākajiem aspektiem, kam jāpievērš uzmanība pirms dzīvokļa iegādes nepabeigtā projektā, ir nekustamā īpašuma attīstītāja reputācija. Nereti mazākiem attīstītājiem, kuru darbība ir vērsta uz vienu līdz divu projektu attīstību, to kvalitāte var būt zemāka, nekā ilgtermiņa tirgus dalībniekiem. Tāpēc pirms īpašuma iegādes pircējiem vajadzētu apskatīt vismaz dažus attīstītāja jau pabeigtos projektus, kā arī aprunāties ar to iemītniekiem un apsaimniekotājiem. Viņiem būs pieejama informācija par projekta kvalitāti un tehnisko stāvokli, kā arī pieredze un redzējums par to, cik veiksmīgs ir labiekārtojums, ēkas komunikācijas un citas detaļas, ko varētu neizpaust attīstītājs.

Finansējums

Nākamais aspekts, kam jāpievērš uzmanība, ir iegādes cena un finansēšanas nosacījumi. Te svarīga arī attīstītāja sadarbība ar kredītiestādēm, jo kredītiestāžu starpā ir populārāki un mazāk populāri attīstītāji, kas var ietekmēt pirmās iemaksas apmēru.

  • Ar attīstītājiem, ar kuriem bankas labprāt sadarbojas un nereti piedāvā īpaši labus kreditēšanas nosacījumus, var iepazīties pašas kredītiestādes mājas lapā.

Kopumā kredītiestādes labprāt finansē īpašumu iegādes jaunuzceltos mājokļos to kvalitātes dēļ, kas nodrošina gan energoefektīvu īpašuma lietošanu, gan tā vērtības saglabāšanos ilgtermiņā.

Iegādājoties īpašumu pie kredītiestādes sadarbības partnera, klientam ir iespēja ne tikai saņemt finanšu konsultāciju, bet arī jau parakstīt Aizdevuma līgumu, kas sniegs drošības sajūtu, ka brīdī, kad dzīvoklis būs pabeigts un par to būs jānorēķinās, aizķeršanos ar pirkuma maksas segšanu nebūs.

"Nereti klienti izvēlas veikt rezervācijas maksu par īpašumu vēl pirms sarunas ar banku. Šādi rīkoties ieteicams gadījumos, ja esat pilnīgi pārliecināti par savu spēju saņemt aizdevumu. Citādi – ja vēlāk kādu apstākļu dēļ finansējumu saņemt neizdosies, tas var draudēt ar rezervācijas maksas zaudēšanu,” stāsta Normunds Dūcis, Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs.

Juridiskā puse

Protams, ir jāizskata visi ar dzīvokļa iegādi saistītie jautājumi, tostarp arī līguma izbeigšanas noteikumi. Sevišķi būtiski tas ir pandēmijas laikā, kad var zaudēt darbu vai saskarties ar citiem izaicinājumiem. Iegādājoties vēl nepabeigtu dzīvokli, pircējam ir jābūt informētam par būvniecības termiņiem, kā arī ir jābūt atrunātam, kas notiek tad, ja termiņš netiek ievērots. No pircēja skatupunkta svarīgi, lai komunikācija ar attīstītāju ir vērsta uz sadarbību - attīstītājam ir jābūt viegli sasniedzamam un jāsniedz konsultācijas, lai izskaidrotu visas juridiskās nianses. Jānoskaidro arī īpašuma tiesības un īpašuma sastāvs - vai zeme zem ēkas ietilpst dzīvokļa īpašumā, vai ēka ir nodota ekspluatācijā, vai dzīvokļi ir sadalīti dzīvokļu īpašumos.

“Mēs zinām, ka ir vairāki attīstītāji un projekti Rīgā, kur tas nav izdevies. Līdz ar to tiek veiktas dažādas manipulācijas ar juridiskiem terminiem, lai šos dzīvokļus varētu pārdot,” norāda Bonava pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša.

Dzīvokļa kvalitāte

Pēdējais, bet ne mazāk svarīgais aspekts, ir pats dzīvoklis - ne tikai mājokļa tehniskie risinājumi, bet arī garantijas periods, kas pasargās pašu pircēju no dažādiem riskiem.

Kā norāda Kaspars Ekša: “Latvijas likumdošanā noteiktais garantijas termiņš ir divi gadi, bet ir arī attīstītāji, kas mēdz to dažādi apspēlēt.”

Priekšrocība tiem, kas pērk mājokļus vēl pirms tie ir pabeigti, ir iespēja personalizēt mājokli, izvēloties apdari vai citas tehniskās detaļas, ko nevarēs tie, kas iegādājas mājokli tā būvniecības beidzamajā stadijā.

Kopumā šobrīd nekustamo īpašumu tirgū pieprasījums pēc mājokļa ir būtiski audzis, īpaši jauno projektu segmentā - katrs piektais dzīvoklis, kura iegādei tiek piešķirts Swedbank aizdevums, atrodas jaunajos projektos. Tirgus aktivitāte un iedzīvotāju vēlme pēc jaunas dzīvesvietas lielākoties ir skaidrojama ar Covid-19 pandēmijas ietekmi uz iedzīvotāju paradumiem, jo mājsēde un attālinātais darbs lika pārvērtēt mājokļa funkcionalitāti, komfortu, kā arī tā saucamo “morālo” pievilcību. Savukārt pozitīvo pieprasījuma dinamiku pēc jauna mājokļa uztur mājsaimniecību ienākumu līmenis un pieaugušais uzkrājumu apjoms, kā arī dažādas valsts atbalsta programmas. Ja arī tavos plānos ir dzīvokļa iegāde jaunajā projektā, ņem vērā, ka jebkura projekta attīstības cikls ilgst vismaz divus gadus. Tāpēc veic tirgus izpēti jau savlaicīgi.

Skaties diskusiju un uzzini vairāk par to, cik reāli ir iegādāties dzīvokli jaunajā projektā!

  • Diskusijā piedalās Jānis Deksnis, Swedbank Nekustamo īpašumu un celtniecības uzņēmumu apkalpošanas nodaļas eksperts, un Normunds Dūcis, hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs .
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?