No gāzes uz granulām ar valsts atbalstu – pieredzes stāsts

Valsts atbalsta programma ir lieliska iespēja pāriet uz dabai draudzīgāku un ekonomiskāku apkures veidu, taču svarīgi atrast uzticamus un pieredzējušus pakalpojuma sniedzējus.

Kā izvēlēties labāko siltumapgādes risinājumu mājai, kas celta deviņdesmito gadu sākumā, un cik vienkārši vai sarežģīti ir saņemt valsts atbalstu, ja nolemts par labu apkures iekārtas maiņai, kas izmanto atjaunojamos energoresursus, pieredzē dalās privātmājas īpašnieks Rolands. 

Vispirms māju vajag iepazīt

Rolands ar ģimeni savu privātmāju iegādājās pirms sešiem gadiem. Lai gan sākotnēji māju bija plānots būvēt pašiem, izsverot visus plusus un mīnusus, ģimene tomēr nolēma par labu jau gatavai mājai, kurā 2000. gadu sākumā veikts arī kapitālais remonts. Kā viena no mājas priekšrocībām Rolandam ar sievu šķitusi arī ērtā apkures sistēma - gāzes katls, kas apkopes un rūpes par sistēmu prasa tikai reizi gadā.

“Tā kā māju iegādājāmies ļoti labā stāvoklī, pirmos gadus apzināti neveicām nekādus remontdarbus, jo vēlējāmies to kārtīgi iepazīt un saprast, kādi uzlabojumi nepieciešami un kādā secībā tos labāk veikt. Tā kā esošais gāzes katls jau skaitījās vecā paaudze un mājas energoefektivitāte ir diezgan zema, ziemā nereti grūtības sagādāja pareizās temperatūras uzstādīšana, kam sekoja arī lielais gāzes patēriņš aukstajos mēnešos.”

Saprotot, ka vējainākās dienās mājai, kā paši saimnieki saka, ir “dabīgā rekuperācija” jeb lieli siltuma zudumi, 2021. gadā Rolands nolēma pieteikties Altum atbalsta programmai energoefektivitātes uzlabošanai. Pēc pirmās konsultācijas ar sertificētiem energoauditoriem tika saņemti ieteikumi nosiltināt mājas fasādi, nomainīt esošos pakešu logus un durvis, kā arī nosiltināt jumtu. Tā kā šāda apjoma remontdarbi prasa lielas investīcijas un ģimenei jau ir hipotekārais kredīts mājas iegādei, Rolands sapratis, ka ar energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem būs jānogaida.

“Skaidrs, ka siltuma zudumi ir jārisina, taču, lai saņemtu atbalstu un paaugstinātu mājas energoefektivitātes klasi pēc programmas prasībām, tajā brīdī nepieciešamās investīcijas bija pārāk lielas. Tas gan nenozīmē, ka pie šāda lēmuma arī apstājāmies - sākām darīt, bet pamazām. Noteikti priecātos, ja valsts atbalsta programmas pieļautu pakāpenisku energoefektivitātes līmeņa uzlabošanu, jo tādējādi uzreiz nevajadzētu ieguldīt tik lielu summu, taču ar laiku visi nepieciešamie uzlabojumi tiktu veikti.”

Granulu katls ar pašattīrīšanās funkciju

Līdz ar 2022. gada svārstīgajām gāzes cenām un bažām, ka šis fosilais kurināmais kādā brīdi visiem var arī nepietikt, Rolands nolēmis meklēt citas alternatīvas. Konsultējoties ar nozares ekspertiem, atrasts piemērotākais apkures risinājums - granulu katls.

“Tā kā dzīvojam lielā mājā ar siltuma zudumiem, kur siltā grīda ir tikai vannasistabā, diemžēl zemes vai gaisa siltumsūknis nebija risinājums. Mūsu gadījumā granulu katls ir ērtākais no apkures veidiem, kas ļauj kurināt Latvijas izcelsmes enerģiju. Turklāt tas ir resurss, kas būs pieejams visu laiku un atbalsta vietējos ražotājus.”

Tajā brīdī VARAM izsludināja atbalsta programmu atjaunojamo energoresursu izmantošanai mājsaimniecībās, kas Rolandu pamudināja rīkoties un jau šajā vasarā uzsākt būvdarbus un iegādāties jaunu granulu katlu.

“Kopumā katla nomaiņas process bija laikietilpīgs, jo visu apkures sistēmu pārcēlām uz blakus esošo palīgēku. Bija nepieciešams ne tikai uzstādīt iekārtu, bet arī izbūvēt siltumtrasi un uzstādīt jaunu siltā ūdens boileri. Tieši tajā brīdī arī VARAM programmā tika veiktas izmaiņas, kas pieļāva apkures sistēmas izvietot ārpus dzīvojamās mājas, kā arī samazināt energoefektivitātes klasi pašai apkures iekārtai līdz A+, kas mūsu gadījumā bija lieliskas ziņas.”

Ņemot vērā, ka ģimenei joprojām svarīgs kritērijs bija apkures sistēmas ērtums, Rolands iegādājās Dānijā ražotu A+ klases granulu katlu, kas aprīkots ar automatizētu pašattīrīšanās sistēmu un jaunākajām tehnoloģijām, kas palīdz ekonomēt granulu patēriņu (katlu iespējams kontrolēt arī attālināti ar mobīlās lietotnes palīdzību).

Jo precīzāk aizpildīts pieteikums, jo ātrāk saņemts finansējums

Pirms apkures iekārtas iegādes Rolands sazinājies arī ar “Latvijas Vides Investīciju fonda” pārstāvjiem, kas administrē atbalsta programmu, lai pārliecinātos, ka pēc iekārtas uzstādīšanas būs iespējams saņemt valsts atbalstu.

“Tā kā programmas finansējumu par iegādāto iekārtu var saņemt tikai pēc tās uzstādīšanas, man bija svarīgi saprast, vai ieplānotie darbi un izvēlētā iekārta atbilst programmas prasībām. Saņēmu atbildes uz visiem manis uzdotajiem jautājumiem, tāpēc man bija pārliecība, ka saņemšu pozitīvu lēmumu.”

Pēc būvdarbu pabeigšanas un granulu katla uzstādīšanas Rolands sazinājās ar gāzes pakalpojumu sniedzēju, lai atslēgtu gāzes padevi. Pēc tam atlika vien aizpildīt projekta pieteikumu valsts atbalsta saņemšanai.

“Projekta pieteikuma forma bija ērti aizpildāma ekii.lv mājaslapā, taču svarīgi pievienot visu nepieciešamo dokumentāciju. Valsts atbalsta summu saņēmu nepilnu divu mēnešu laikā kopš pieteikuma iesniegšanas, jo paša vainas dēļ lēmumu par finansējuma saņemšanu man nācās gaidīt ilgāk - aizmirsu pievienot aktu par gāzes atslēgšanu, un bija jāveic precizējumi.”

Atmaksāsies jau divu gadu laikā

Ņemot vērā pašreizējās gāzes cenas un saņemto finansējumu no valsts, Rolands aprēķinājis, ka katla uzstādīšana atmaksāsies jau tuvāko divu gadu laikā.

“Vēl pirms katls bija uzstādīts bijām iegādājušies granulas visai sezonai, jo tobrīd tām bija laba cena. Tagad arī granulu cenas ir svārstīgas, tāpēc jānoķer īstais brīdis un jāiegādājas tā, lai pietiek pēc iespējas ilgākam laikam. Ja granulu iegādi atliktu uz “pīķa laiku”, kad tās pērk visi un cenas ir kosmosā, nekāds ietaupījums nesanāktu.”

Pēc savas pozitīvās pieredzes ar VARAM atbalsta programmu Rolands iesaka arī citiem nebaidīties un mēģināt.

“Svarīgākais ir sadarboties ar pārbaudītiem un pieredzējušiem būvniekiem un iekārtu piegādātājiem, jo tad vari būt pārliecināts, ka nepieciešamā dokumentācija un solītais tiks sagādāts kā solīts. Mūsu energoefektivitātes uzlabošanas stāsts jau ir tikai sākumā, jo vēl jātiek galā ar mājas siltuma zudumiem, taču pie tā jau pamazām strādājam un, ja vien būs iespējas, meklēsim arī valsts atbalstu ideju īstenošanā.”

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?