Kaimiņu būšana jeb kā jauno projektu pagalmu pārvērst par satikšanās vietu

Iegādājoties jaunu mājokli, ceram ne tikai uz tīkamiem dzīves apstākļiem pašā ēkā, bet arī tās pagalmā, veidojot draudzības ar kaimiņiem.

  • Par to, kā saliedēt vietējos iedzīvotājus un mudināt uz kopīgām aktivitātēm arī jaunajos projektos, pieredzē dalās Latvijas lielākais nekustamo īpašumu attīstītājs “Bonava Latvija”, kas atbalsta kopīgu aktivitāšu nozīmi un iedzīvotāju iniciatīvas kopienas sajūtas veidošanā.

Apmierinātība ar mājokli ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas nosaka dzīves kvalitāti, un līdz ar to arī veselīgu un laimīgu dzīvi kopumā. Labu mājokli raksturo vairāki parametri, tostarp apkārtne, kurā dzīvojam. “Bonava Latvija” šo būtisko faktoru ir ņēmuši vērā:

“Ļoti lielu uzmanību pievēršam ne tikai pašam mājoklim un ēkām, ko būvējam, bet arī apkārtējai videi un citiem faktoriem, kas varētu veicināt draudzīgu un harmonisku iedzīvotāju savstarpējo attiecību veidošanos,” par iniciatīvu veidot jauno projektu kā vienotu dzīvojamo telpu stāsta “Bonava Latvija” pārstāvis Kaspars Ekša.

To pierāda arī "Bonava" sešās Eiropas valstīs veiktā “Happy Quest” aptauja, kas rāda - tie, kuri pēdējās nedēļas laikā socializējušies ar kaimiņu ārpus mājām, jūtas par 104% laimīgāki nekā tie, kuri ar kaimiņiem nav pavadījuši kopīgu laiku vairāk nekā gadu. Turklāt cilvēki, kas dzīvo apkaimēs, kurās valda harmoniskas kaimiņu attiecības, jūtas vidēji par 36% laimīgāki savā apkaimē un par 28% laimīgāki kopumā.

Pagalms, kas vieno brīvā laika aktivitātēs

Iespējas satikties un nodarboties ar kopīgām aktivitātēm ir pietiekami dažādas – līdz šim “Bonava Latvija” ir atbalstījusi jau vairākus desmitus iedzīvotāju iniciatīvu no āra sporta inventāra iegādes, dārza augu stādīšanas un puķu dobju ierīkošanas līdz tematisko pasākumu, bērnu ballīšu un āra kino vakaru organizēšanas.

“Piemēram, mūsu projektā Dreiliņos māju iemītnieki jau vairākus gadus paši organizē āra sporta nodarbības, līdz ar to likumsakarīgs bija lūgums par papildu sporta inventāra iegādi. Savukārt projekta “Pagalms 2.0” iedzīvotājiem lielā cieņā ir galda tenisa kultūra, tāpēc ar prieku atsaucāmies aicinājumam atbalstīt balvu fonda sarūpēšanu pavasarī aizvadītajām sacensībām šajā disciplīnā,” par sniegto atbalstu stāsta Kaspars Ekša.

Vienlaikus mājokļu attīstītājs pats ir īstenojis dažas savas idejas, piemēram, aizvadītā gada mijā visu “Bonava Latvija” projektu iedzīvotājiem tika noorganizēta slepenā Ziemassvētku kaimiņa spēle, kur iedzīvotāji vairāku nedēļu garumā slepus apdāvināja viens otru, tādējādi radot augsni ciešāku un draudzīgāku attiecību izveidošanai.

Pagalms, kas vieno ar apkaimes uzņēmējiem

Ekonomiskā aktivitāte un uzņēmējdarbības attīstība ir ikvienas apkaimes “asinsrite” un labklājības pamats, jo nereti tieši uzņēmēji ir tie, kas labiekārto un iedzīvina apkārtni jau ārpus dzīvokļu ēku zaļās zonas un blakus esošās teritorijas. Biznesa vides attīstību stimulē arī “Bonava Latvija”, vienlaikus nodrošinot māju iedzīvotājiem nedaudz patīkamāku un komfortablāku dzīvi ārpus mājokļa sienām.

“#kaimiņubūšana ir “Bonava” iedzīvotāju lojalitātes programma, kas jo īpaši vērtīga apstākļos, kad svarīgi ir atbalstīt savējos – tuvākos, dažkārt arī ģeogrāfiski. Iniciatīvas #kaimiņubūšana mērķis un uzdevums ir radīt kopības sajūtu projektu iedzīvotāju un apkaimes uzņēmumu starpā, kā arī veicināt iedzīvotājus izmantot atpūtas un izklaides iespējas tuvumā, tādējādi atbalstot vietējos uzņēmumus,” norāda “Bonava Latvija” pārstāvis Kaspars Ekša.

Pagalms, kas iedrošina pateikt paldies

Līdzīgi kā jebkurām citām kaimiņu kopā būšanas tradīcijām, arī “Paldies!” teikšanas kultūrai mājokļu attīstītājs pievērš būtisku lomu. Tas palīdz veidot vidi, kurā ir ne tikai patīkami uzturēties tās labiekārtotās apkaimes, bet arī laipno un sociāli aktīvo iemītnieku dēļ.  Lai atbalstītu tos, kuri kaimiņattiecību kopšanai veltījuši savu sirdi un dvēseli, “Bonava Latvija” ir radījusi atbalsta programmu, kurā jebkurš daudzdzīvokļu nama iedzīvotājs var izmantot iespēju pieteikt ne tikai sevi un savu ideju, bet arī sabiedriski aktīva kaimiņa iniciatīvu, lai tā iegūtu finansiālu atbalstu. Šāda programma dod iespēju ikvienam parādīt, ka kaimiņa labie darbi un aizsāktās pašiniciatīvas tiek pamanītas, atbalstītas un novērtētas.