Kas ir “Wabi-sabi” japāņu filozofija mierpilnai sajūtai savā mājoklī?

“Wabi-sabi” ir japāņu filozofija par skaistumu katrā nepilnībā jeb perfekcionisma salaušana mierīgākai mājvietas sajūtai.

Pasaulē, kur valda steiga, perfekcionisms un tiekšanās pēc bagātības, sens japāņu dzīvesveids “Wabi-sabi” māca atrast skaistumu katrā nepilnībā. Tas mums atgādina, ka visas lietas, ieskaitot mūs pašus, ir nepastāvīgas un nepilnīgas. Wabi attiecināms uz pieticīgu un vienkāršu dzīvi, esot saskaņā ar dabu, bet sabi ir spēja pieņemt pasauli, kāda tā ir.

Nav viens konkrēts veids, kā adaptēt un pārnest “Wabi-sabi” filozofiju savā mājvietā. Tomēr, lai saprastu, kā mājvietā radīt mierīgāku un autentiskāku sajūtu, apkopojām padomus no wabi-sabi mākslas ekspertiem:

  • Marijas Kondo (Marie Kondo) ir “The Life-changing Magic of Tidying Up” un “KonMari Media, Inc” dibinātāja.
  • Karīnas Sanas (Karin Sun) ir wabi-sabi iedvesmotas “Crane & Canopy” linu auduma kompānijas dibinātāja.
  • Rovena Lei (Rowena Lei) ir mājas priekšmetu zīmola “August Sage”, kas radies no “Wabi-sabi” filozofijas, dibinātāja.

Galvenie ekspertu ieteikumi - pārdomāta mājas dekoru izvēle, perfekcionisma izskaušana, kā arī ikdienas priekšmetu un rutīnas romantizēšana.

1. Pārdomāti un personiski dekori

Šīs filozofijas pamatā ir godbijība pret dabu un tās skaistumu. Veidojot dizainu tieši šīs filozofijas pamatā, liela uzmanība ir jāpievērš dekoru un dizaina elementu izvēlei. Jauni, spoži un spīdīgi – šādi priekšmeti neintegrēsies wabi-sabi filozofijas balstītā dizainā, jo skaistums jāmeklē vienkāršībā. Tie var būt bērnu zīmējumi, apgleznoti interjera priekšmeti. Svarīgākais, lai detaļas ir pārdomātas un rūpīgi izvēlētas, kā arī saskan ar mājinieku vērtībām un identitāti, bet pats galvenais – ir skaisti vienkāršas.

2. Aizmirst par perfekcionismu

Vienkāršība, asimetrija un intimitāte. Viss, kas nav perfekts, ir izcili piemērots “Wabi-sabi” filozofijai. To var ievērot dizainā, izvēloties dabiskus elementus, piemēram, augus un koka materiālus. Vienkāršību un asimetriju šajā japāņu filozofijā var attiecināt arī uz tādu ikdienas aktivitāti kā gultas klāšanu. Tieši gultas saklāšana ir svarīgs ikdienas uzdevums, kas jāveic, pieņemot visas procesā radušās nepilnības.

3. Komforts, mājīgums un lins

Mājvieta ir katra cikvēka miera osta. Tai ir jābūt vietai, kur justies mierīgi, komfortabli un omulīgi. Eksperti iesaka, ka tieši sasviesti spilveni un segas telpai piešķir omulīgumu. “Wabi-sabi” filozofijā balstīts dizains paredz, ka nekas nevar būt nevainojums. Komforts, tāpat kā skaistums, ir jāatrod mazajās lietās. Tieši tādēļ mazgāts lins kā guļvietā, tā virtuvē ir lielisks papildinājums šādā dizainā. Mazgāts lins rada maigu un mājīgu stilu, tas ir brīvs, kā arī tā patiesais skaistums slēpjas nepilnībā – negludināta auduma krokojumā.

4. Ilgtspējīga kvalitāte un salauztā salabošana

“Wabi-sabi” filozofijas dizainā eksperti iesaka izvēlēties tādus dizaina elementus, kas spētu “skaisti novecot”. Proti, ejot laikam, tie paliek pat skaistāki. Piemēram, tas var būt ar rokām darināts masīvkoka virtuves delītis vai dekoratīva bļoda, kas, laikam ejot, dabiski apsūbē. Savukārt kāds sens mākslas veids “Kintsugi”, kas radies no “Wabi-sabi” filozofijas, praktizē salauztu priekšmetu salabošanu ar zelta pildījumu, piešķirot tiem “zelta rētas”. Ko mēs darītu ar saplēstu krūzi vai bļodu? Noteikti salasītu saplēstos gabalus un izmestu. Tomēr “Kintsugi” šādiem traukiem piešķir otru elpu, salīmējot tos ar šķidru zeltu. Tas priekšmetus padara nepilnīgus, bet kaut kādā veidā arī skaistākus. Šis mākslas veids atgādina, ka arī saplīsušās, bet salabotās lietās ir skaistums, jo arī rētas kaut ko stāsta. Šādi priekšmeti demonstrē izturību, spēku, bet tai pat laikā arī nepilnību, kas tos padara vēl skaistākus. 

Kā teicis “Wabi-sabi” filozofijas praktizētājs un grāmatas “Wabi Sabi, a Japanese Wisdom for a Perfect Imperfect Life” autors Bets Kemptons (Beth Kempton):

“Wabi-sabi dod jums atļauju būt pašam. Tas mudina jūs darīt visu iespējamo, taču nesaslimt, tiecoties uz nesasniedzamu pilnības mērķi. Tas maigi mudina jūs atslābināties, piebremzēt un baudīt dzīvi. Tas arī parāda, ka skaistumu var atrast visneticamākajās vietās, padarot katru dienu par iespēju iepriecināt sevi un citus.”

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?