Pļāvējrobots iekļuvis satiksmes negadījumā - kurš vainīgs?

Arī situācijās, kad kustīgu robotizētu objektu sabojā neuzmanīgs auto vadītājs, darbojas OCTA apdrošināšana.

Aizvien biežāk jaunās tehnoloģijas pašas pārvietojas tavā pagalmā, mājoklī, vai pat uz ceļa. Taču, kurš atbildīgs, ja tavs jaunais palīgs iekļūst satiksmes negadījumā un kā pierādīt sava robota nevainīgumu?

  • Par pieredzi, kad auto sabrauc pļāvējrobotu un kā norisinās apdrošināšanas atlīdzības saņemšanas process, stāsta plāvējrobota īpašniece Māra.

Kad vecais zāles pļāvējs licis manīt, ka pienācis laiks jauna meklējumiem, Māra ar vīru nolēma iegādāties pļāvējrobotu. Nedēļas laikā tika ierīkots pagalms, visā teritorijā izvilkti vadi robota ierobežošanai, kā arī uzstādīts pats pļāvējrobots. Pēc pāris nedēļām ar jauno palīgu bija sarasts un veco pļāvēju nu vajadzējis izvilkt tikai nelielu apmaļu appļaušanai, kā arī pavasarī pērnās zāles un lapu savākšanai.

Signāls uz telefona - Robots apturēts!

Līdz ar jauno robotu, Māra un vīrs savos telefonos uzstādījuši arī specializētu pļāvējrobota īpašnieka lietotni, kur iespējams apskatīt gan pļāvēja atrašanās vietu un līdz šim nopļauto teritoriju, gan arī saņemt paziņojumus situācijās, kad robots kaut kur iesprūdis vai arī kāds to ir pacēlis bez tikai īpašniekiem zināmā PIN koda ievades.

“Kādā darba dienā manā telefonā sāka skanēt neierasts signāls no pļāvējrobota lietotnes: “Uzmanību! Robots pacelts!”. Apskatos kartē robota atrašanās vietu un šķiet, ka viss ir labi, jo robots joprojām futbola laukumā, kas arī ir viņa pļaušanas teritorija, un nekur netiek pārvietots. Tomēr nolēmu aizbraukt līdz mājām, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā. Labi, ka tā, jo, tuvojoties savas mājas pagalmam, pamanīju, ka blakus futbola laukumam šķērsām ielai bija novietots neliels kravas auto, kas atvedis kaimiņam granulas, taču mans pļāvējrobots skumīgi pļavā mirgo un nekustas ne uz priekšu, ne atpakaļ,” ar redzēto dalās Māra

“Robots pats man uzbrauca virsū!”

Lai gan sākotnēji Māra nav sapratusi, kas ir noticis, jo robots izskatījās tikai nedaudz sašvīkāts, pamanot smagā auto riepas futbola laukuma zālienā, plāvējrobota īpašniece sapratusi, ka, visticamākais, robots kaut kādā veidā sadūries ar pretī esošo kravas auto. Redzot, ka robots nekustas, jo nolauzts ir ritenis, kā arī uzlādes mehānismi un sabojāts korpuss, Māra devās pie smagā auto vadītāja, kurš tajā brīdī turpināja izkrāmēt granulu pievedumu, lai noskaidrotu situāciju.

“Šķita, ka sākotnēji auto vadītājs īsti nevēlējās saprast, ko viņam jautāju, taču, pēc vairākkārt neatlaidīgi uzdotā jautājumu “Kas noticis ar manu robotu un vai Jūs viņam uzbraucāt virsū?,” beidzot saņēmu atbildi - “Jūsu robots pats man uzbrauca virsū. Viņš bija tik tālu no manis un tad pēkšņi - uzbrauca man virsū!” sarunu atminas pļāvējrobota īpašniece.

Izrādās, ka smagā auto šoferis, lai ērtāk apgrieztos un izkrāmētu kravu kaimiņa īpašumā, ar auto priekšējām riepām bija iebraucis futbola laukumā, kur tobrīd darbojās arī pļāvējrobots. Šoferis uz mirkli izkāpis no auto, parunājis ar kaimiņu, tad iekāpis atpakaļ auto un uzsācis braukt atpakaļgaitā. Diemžēl, tieši tobrīd zem auto atradās pļāvējrobots, kas kustības rezultātā tika arī sabojāts.

Satiksmes negadījums un OCTA atlīdzība

Pēc abu sarunas tika izsaukta policija, kuras darbinieks gan sākotnēji arī bija apmulsis par cietušo satiksmes dalībnieku - pļāvējrobotu - taču, ņemot vērā, ka transportlīdzekļa vadītājs bija novietojis auto uz Māras futbola laukuma zāliena, pēc garām diskusijām un liecību sniegšanas tika pieņemts lēmums par ceļu satiksmes negadījumu, kurā cietis trešās personas īpašums - Māras pļāvējrobots. Šis tika reģistrēts kā OCTA gadījums.

Pēc neilga laika ar Māru sazinājās kravas auto OCTA apdrošinātājs, pļāvējrobots tika nogādāts uz servisu detalizētākam bojājumu izvērtējumam. Apskatot pļāvējrobotu rūpīgāk, atklājās ne tikai apskādētais korpuss, bet arī bojāta ritošā daļa, kā arī sabojāts pats pļaušanas mehānisms un vairākas sīkās detaļas zem korpusa. OCTA apdrošinātājs apstiprināja konstatētos bojājumus un atlīdzināja izdevumus par pļāvējrobota remontu.

Šoreiz vainīgais atradās, bet ko darīt citkārt?

“Man no tiesas paveicās, ka nebiju vēl aizbraukusi tālāk no pilsētas un laicīgi ierados notikuma vietā. Ja auto vadītājs būtu devies prom, iespējams, ka es tā arī neuzzinātu, kas noticis, un man nāktos zaudējumus segt pašai,” pieredzē dalās Māra.

Lai gan šajā situācijā zaudējumus cietušajam atlīdzināja vainīgā autovadītāja OCTA apdrošinātājs, gadījumos, kad pagalmā esošā iedzīve ir sabojāta vai nozagta, var palīdzēt arī mājokļu apdrošināšana, ja saskaņā ar līguma nosacījumiem apdrošināta ir ne tikai iedzīve, kas atrodas mājoklī, bet arī mantas, kas glabājas palīgēkās vai atrodas pagalmā - tai skaitā, dārza mēbeles, , dārza grils, zāles pļaušanas robots u.t.t.Turklāt, gadījumos, kad tev pašam vai bērnam nejauši gadījies sagandēt kaimiņa pļāvējrobotu vai citu īpašumu, tev palīdzēs mājokļa apdrošināšana, ja, līdz ar īpašumu un iedzīvi, esi apdrošinājis arī savu civiltiesisko atbildību. 

  • Aizvien biežāk savā ikdienā saskarsimies ar situācijām, kad vērtīgās mūsdienu tehnoloģijas var tikt sabojātas vai nozagtas,  taču ar apdrošināšanu vari laicīgi parūpēties par savu finansiālo drošību šādās situācijās.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?