Kādu ietaupījumu sniedz saules paneļi? Trīs pieredzes stāsti

Kāds ir faktiskais ietaupījums, ko sniedz saules paneļu uzstādīšana, nereti ir būtiskākais jautājums, kas urda vēl līdz galam neizlēmušos. Tāpēc apkopojām trīs pieredzes stāstus no saules paneļu lietotājiem.

Pēteris Krīgers no Tukuma novada pagājušā gada izskaņā lēma par labu saules enerģijai un pēc četriem mēnešiem sadarbībā ar AJ Power uz mājas jumta tika uzstādīti 33 saules paneļi. Tagad Pēteris jau pusgadu izmanto saules enerģijas priekšrocības, baudot paneļu saražoto elektroenerģiju.

Saules paneļus Pēteris nolēmis uzstādīt tieši augsto elektrības rēķinu dēļ. Tas arī bija kā pamudinājums izvēlēties pašam kļūt par elektrības ražotāju. Viņš atzīst, ka, jo lielāks elektrības rēķins, jo lielāks ir arī mudinājums domāt par iespējām to samazināt. Pēteris norāda, ka ietaupījums ir patiešām jūtams:

Pēc saules paneļu uzstādīšanas par elektrību vairs nemaksāju tik daudz, kā iepriekš. Parēķināju, kaut arī tagad mājās esmu biežāk, četros mēnešos esmu ietaupījis jau 200 eiro, ja salīdzinu pret pagājušā gada rēķiniem”. Vasarā viņš priecājās par gaišajām un saulainajām dienām, jo tad zina, ka saražo visvairāk.

Tā kā saules paneļi pie mums visvairāk enerģijas ražo pavasarī un vasarā, kad ir saulaināks, tas ļauj man saulainajās vasaras dienās “iekrāt” elektroenerģiju ziemas periodam, kad ražība ir zema. Taču nevajag baidīties no tā, ka Latvijā saules enerģija ir nepietiekama, jo no savas pieredzes varu teikt, ka saules paneļi ražo enerģiju arī mākoņainā laikā, jo tiem galvenais nosacījums ir gaisma.”

Pēteris atzīst, ka uzturēšana ikdienā saules paneļiem vispār nav vajadzīga. “Šajā laikā neesmu saskāries ar jebkādām problēmām, sistēma strādā un tas man ir galvenais. Mēdzu ieiet garāžā, lai paskatītos vai invertorā deg zaļā gaisma – tad zinu, ka viss darbojas. Tur arī sekoju līdzi kā saules paneļi ražo. Arī laikapstākļi saules paneļus nav ietekmējuši, ne krusa, nedz arī stiprāks lietus nav nodarījis kaitējumu tiem.”

Pēteris aicina cilvēkus būt drosmīgākiem un galvenais ir sākt ar konsultāciju pie speciālistiem, kuri ar aprēķiniem pamatos saules paneļu uzstādīšanas lietderīgumu. Krīgera kungs arī uzver, ka, viņaprāt, par maz izmantojam saules enerģiju Latvijā: “ja cilvēkam uz mājas jumta ir iespēja uzstādīt saules paneļus, tad to noteikti vajag izmantot, jo ieguvums ir jūtams, un tā ir laba investīcija.”

Arī Jānis Kronbergs, kurš saules paneļus savai mājai izstādījis sadarbībā ar Enefit, norāda, ka mājsaimniecības elektrības patēriņš pēc saules paneļu uzstādīšanas ir būtiski samazinājies un investīcijas viņa gadījumā varētu atmaksāties jau pēc 10 gadiem.

Ceļot māju, tika izvērtēti visi iespējamie nākotnes tēriņi. Lai tos mazinātu ilgtermiņā, mājā tika uzstādīts LED apgaismojums un rekuperācijas sistēmas. Pirms mūsu mājai nebija uzstādīti saules paneļi, man likās, ka tas ir kaut kas nesaprotams, parastam cilvēkam nesasniedzams. Biju dzirdējis, ka saules paneļi atmaksājas 20 līdz 30 gadu laikā, kas man likās diezgan ilgs periods. Taču, apskatot pirmo mēneša rēķinu pēc saules paneļu uzstādīšanas un saprotot, kāds ir mājsaimniecības elektrības patēriņš, redzams, ka mūsu gadījumā tie noteikti nebūs ne 20, ne 30 gadi, bet gan maksimums 10 gadi. Uzstādot saules paneļus, ietaupīt sāc jau nākamajā dienā. Turklāt saules paneļu uzstādīšana aizņēma divas dienas. Vienas dienas laikā meistari piestiprināja stiprinājumus, pieskrūvēja paneļus, nākamajā dienā - pieslēdza invertoru."

"Dokumentu nokārtošana un atļauju saņemšana vietējā būvvaldē aizņēma ilgāku laiku, nekā pašu saules paneļu uzstādīšana. Kopumā jāsaka, ka Ir vērts ieguldīt jaunajās tehnoloģijās, jo tās palīdz ietaupīt ilgtermiņā!” pieredzē dalās Jānis Kronbergs.

Savukārt Rihards Bergs par saules paneļiem pirmo reizi aizdomājies, jo darba vajadzībām bijis nepieciešams izvērtēt atjaunojamo energoresursu projektu. Tad arī pats sapratis, ka saules paneļi varētu būt laba investīcija arī viņa gadījumā, par ko pārliecinājies pēc konsultācijas ar Elektrum speciālistiem. Šobrīd Rihards jau gadu izmanto saules paneļu saražotās enerģijas priekšrocības – mazākus rēķinus par elektrību un daļēju neatkarību.

“Tā kā pagājušajā gadā uzsāku mājas renovāciju, tad arī nolēmu spert soli atjaunojamo energoresursu virzienā un izlēmu uzstādīt saules paneļus. No lēmuma pieņemšanas līdz faktiskai saules paneļu uzstādīšanai pagāja aptuveni pusotrs mēnesis. Jāņem vērā, ka ilgāko laiku aizņem saskaņojumi ar būvvaldi,” stāsta Rihards Bergs.

To, ka saules paneļi sniedz acīmredzamu ietaupījumu, apliecina arī Rihards. Vidējais elektroenerģijas patēriņš mūsmājās šobrīd svārstās no 150 līdz 250 kW, attiecīgi vasarā mazāk, ziemā nedaudz vairāk. Lielāko daļu elektroenerģijas saražo tieši saules paneļi, un no tīkla jāpērk salīdzinoši nedaudz.”

“Kopumā saules paneļus iesaku uzstādīt ikvienam, kuram ir tāda iespēja un kurš vēlas samazināt elektrības rēķinus. Jārēķinās, ka saules paneļi ir ilgtermiņa investīcija, kas atmaksāsies piecu līdz 10 gadu laikā. Taču, ja saules paneļus ir iespējams uzstādīt dienvidu vai dienvidrietumu virzienā, tad jebkuram būtu ieteicams izsvērt iespēju par atjaunojamo energoresursu izmantošanu!” mudina Rihards.

  • Īpašs kalkulators, kas palīdzēs labāk izvērtēt personiskās vajadzības, kā arī plašāka informācija par saules enerģijas stacijas iegādes finansējuma nosacījumiem atrodama Swedbank mājaslapā.

Par jauno valsts atbalsta programmu sniegto piedāvājumu un to, kā katrs varam parūpēties par sava mājokļa izmaksu samazināšanu un saules paneļu uzstādīšanu, kopā ar ekspertiem diskutējām 21. aprīlī.
Skaties sarunu un saņem vērtīgus padomus sava mājokļa uzlabošanai!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?