Īrēta trīsistabu dzīvokļa vietā tikām pie sava četristabu dzīvokļa

Īrēt vai pirkt? Tāds ir jautājums, uz kuru jāatbild daudzām jaunajām ģimenēm.

Pateicoties ALTUM atbalsta programmai, kas sniedz valsts garantēto aizdevumu pirmajai iemaksai, pie sava īpašuma tikuši vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa un izdevniecības Rīgas Viļņi redaktors Kristaps Smildziņš ar bērniem Klāvu, Lību un Sāru.

“Kādu dienu mūsu īrētā dzīvokļa īpašnieks pavēstīja, ka nu šis dzīvoklis pieder bankai un mums ir jāizvācas tuvākajā laikā,” atceras Inga Akmentiņa-Smildziņa.

“Konkrēto dzīvokli bijām īrējuši jau vairāk nekā sešus gadus, un tā īpašnieks bija atteicies to pārdot. Bet nu uzzinājām, ka tas ir bankas īpašums. Vienojāmies, ka dzīvokli pirksim, nevis pametīsim,” stāsta Inga.

Jau krietnu laiku pirms šiem notikumiem ģimene bija sākusi pētīt situāciju par sava mājokļa iegādi – uz to lielā mērā pamudināja tas, ka ar ALTUM atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem aizdevumam mājokļa iegādei pirmā iemaksa ir krietni mazāka. “Tāpēc jau iepriekš biju aizgājusi uz konsultāciju pie draudzenes, kura strādā bankā un ir ļoti zinoša finanšu pratības jautājumos. Viņa deva vērtīgas norādes, ko ņēmām vērā, un pateica jautājumus, kuri noteikti jāuzdod bankai, kas izsniedz kredītu. Piemēram, ieteica pievērst uzmanību detaļām finansēšanas nosacījumos, ja vēlamies salīdzināt piedāvājumu arī citās bankās, jo tieši detaļās var slēpties knifiņi, kas nešķiet būtiski šobrīd, bet var ietekmēt nākotni.

Tāpat draudzene ieteica noskaidrot, vai ir jāmaksā soda nauda, ja gadu gaitā vēlamies mainīt ikmēneša maksājumu par kredītu? Vai ir kādas sankcijas, ja, piemēram, visu kredītu vēlamies atmaksāt pirms norādītā laika?

Vai varu pati veikt kādas izmaiņas savos līguma nosacījumos? Tāpat, vērtējot, uz cik gadiem ņemt kredītu, rēķinājām, cik reāli dzīvoklis būs izmaksājis, pieskaitot bankas procentus. Tāpēc izvēlējāmies mazāku termiņu un lielāku ikmēneša maksājumu, tomēr paturam prātā, ka nepieciešamības gadījumā šo atmaksas grafiku būs iespējams mainīt,” stāsta Inga, atklājot, ka pēc vairāku banku piedāvājuma izvērtēšanas viņu izvēle palika pie Swedbank.

Patlaban viņu kredīta maksājums gan ir lielāks nekā iepriekš bija īres maksa. “Taču mums bija iespēja izvēlēties garāku atmaksas termiņu, lai ikmēneša maksājums nepārsniegtu iepriekšējo īres maksu,” pieredzē dalās Inga Akmentiņa-Smildziņa, kura tagad arī citus draugus iedrošina iegādāties dzīvokli vai māju īpašumā.

“Īrējot dzīvokli, vienmēr bijis šis jautājums – cik daudz ieguldīt remontā, jo skaidrs ir tas, ka jebkurā brīdī līgums var tikt lauzts un dzīvesvieta jāpamet. Neveikt nekādus uzlabojumus ir grūti, jo tik ļoti taču gribas dzīvot skaistā, labiekārtotā vidē, īpaši, ja ģimenē ir mazi bērni. Pēc dzīvokļa iegādes veicām  pārbūvi, lai trīsistabu dzīvokli pārvērstu par četristabu un katram bērnam būtu sava istaba. Bet istabas un virtuves vietā izbūvēta plaša viesistaba ar dzīvojamo un ēdamzonu.

Un tagad ir tik skaisti un mierīgi! Sēžam vakaros ar vīru un priecājamies, cik skaisti izremontēts ir mūsu dzīvoklis, cik skaisti, ka tas ir mūsu.  Ir tik labi, ka ir savs jumts virs galvas,” pieredzē dalās Vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?