Četri mīti par biometrisko autorizēšanos

Mūsdienu tehnoloģijas spēj atšķirt daudzas cilvēka unikālās fiziskās iezīmes, ko saucam par biometriju. Pirkstu nospiedumu vai sejas atpazīšana ir vispopulārākā.

Reizēm cilvēki nelabprāt izmanto biometriju, lai atbloķētu savu tālruni vai piekļūtu savam bankas kontam mobilajā lietotnē vai internetbankā. Visbiežāk paustās bažas ir sākot ar tehnoloģiju drošību līdz pat bārdas audzēšanai. Tāpēc sniedzam atbildes, kas atspēko populārākos mītus par biometriju.

 1. mīts: Sejas atpazīšana nedarbosies, ja es nēsāju brilles

Vēl pirms pāris gadiem šādas problēmas laiku pa laikam tiešām atgadījās. Tas radīja neērtības cilvēkiem, kuri pastāvīgi nēsā brilles vai bieži valkā saulesbrilles. Sejas atpazīšanas algoritmi tagad ir daudz precīzāki, fiksējot vairāk punktu uz sejas, tāpēc brilles identificēšanai šobrīd netraucē – seja tiks atpazīta arī ar brillēm.

 2. mīts: Sejas atpazīšana nedarbosies, ja uzaudzēšu vai noskūšu bārdu

Līdzīgi kā ar brillēm pirms pāris gadiem atsevišķiem cilvēkiem reizēm bija problēmas ar bārdu vai ūsām, izmantojot sejas atpazīšanu.

Tomēr mūsdienu algoritmi spēj bez aizķeršanās tikt galā pat ar biezākajām bārdām un kuplākajām ūsām. Tāpēc vari droši eksperimentēt ar savu stilu, jo tas sejas atpazīšanu neietekmē.

  • Un, lai būtu absolūti drošs, ka tiksi atpazīts, zini, ka, piemēram, iPhone un citi viedtālruņi ļauj saglabāt vairākus alternatīvus savas sejas attēlus, kas ļaus netraucēti lietot biometriju.

 3. mīts: Tas nav droši, jo var tikt izmantots nokopēts pirkstu nospiedums

Tiesa, internetā ir atrodami raksti un video, kur attēlots, kā ierīce ar biometrisko atpazīšanu tiek piemānīta, pievienojot pirkstu nospiedumu līmlentei vai gumijas lācītim. Agrāk tas vabūt bija iespējams, taču tagad mobilo ierīču kompānijas izmanto vairākas tehnoloģijas, lai to novērstu. Viena no tām ir FFD (Fake Finger Detection jeb neīsta pirksta noteikšana), kas atpazīst, vai nolasīts tiek īsts, dzīvs pirksts.

Vēl cita tehnoloģija fiksē asinsvadu struktūru zem ādas kopā ar pirkstu līnijām, ko gumijas lācītī īsti nevar iespiest.

Dažas ierīces izmanto dubultu aizsardzības mehānismu - abu tehnoloģiju apvienojumu.

 4. mīts: tas nav droši, jo var izmantot cilvēka sejas fotogrāfiju

Arī šajā gadījumā pirms daudziem gadiem tas varētu būt bijis iespējams, taču tagad cilvēka sejas atpazīšanas tehnoloģija fiksē trīsdimensionālu telpu, tāpēc divdimensionālai fotogrāfijai nav nekādu izredžu piemānīt ierīci.

Izmantojot pirkstu nospiedumu vai sejas atpazīšanu savā tālrunī, tu vari ātri un droši autorizēties Swedbank lietotnē vai internetbankā savā datorā. Visbiežāk klientiem ieteicams aktīvi izmantot vismaz divus veidus, kā autorizēties bankas lietotnē vai internetbankā. Tie var būt Smart-ID, biometriskie dati, kodu kalkulators, mobilais paraksts vai ID karte.