Jaunības parādi var ietekmēt tavas aizņemšanās iespējas nākotnē

Nenomaksāts telefona rēķins vai vienreiz šķietami nevainīgi paņemts ātrais kredīts var būt par iemeslu, kāpēc nākotnē bankas tev var atteikt aizdevumu lielāku mērķu īstenošanai.

  • Swedbank Blog saturs arī audio formātā - klausies kur un kad tev ērtāk!

Kavēti maksājumi ir viens no būtiskākajiem iemesliem, kāpēc cilvēkiem tiek atteikts kredīts, piemēram, auto vai mājokļa iegādei. Bieži vien, saņemot šādu atteikumu no bankas, valda neizpratne, jo viss taču ir kārtībā.

Taču mūsu kredītvēsture aptver daudz ilgāku laika periodu nekā dažkārt domājam, un, iespējams, tieši jaunības maksimālismā pieņemti lēmumi ietekmē to, kāpēc nevaram īstenot kādu no savām iecerēm vēlāk.

Piemēram, Latvijas Bankas Kredītu reģistra parādnieku bāzē tu iekļūsti arī tad, ja esi bijis parādnieku statusā 90 dienas jeb trīs mēnešus par summu virs 150 eiro. Turklāt maldīgs ir priekšstats, ka nomaksājot parāda soda procentus, arī sliktā kredītvēsture tiks dzēsta. Tā diemžēl nav – ieraksts kredītvēsturē tāpat paliek, un dažkārt noilgums var būt pat līdz desmit gadiem. Bankām informācija Kredītu reģistrā jāņem vērā, pieņemot nākotnē lēmumu par kredīta izsniegšanu. Aktīvi parādi kredītvēsturi ietekmē kritiski, tāpēc ir svarīgi tos nomaksāt, taču jāņem vērā, ka arī pēc termiņa veikts maksājums ierindojas pie kavējumiem, un tas kredītvēsturei par labu nenāk.

Maksā rēķinus laicīgi

Jau uzsākot studiju gaitas, lielai daļai jauniešu jau ir kādas saistības – jāmaksā rēķini par telefonu, internetu, komunālajiem pakalpojumiem un citi. Lai nerastos situācija, kad rēķinus apmaksāt laikus nav iespējams, rūpīgi jāseko naudas plūsmai kontā. Ja kāds maksājums jāveic pāris dienas pirms algas vai stipendijas, parasti ir iespējams mainīt apmaksas datumu vai uzlikt bankā automātisko maksājumu, lai nenokavētu maksājuma termiņu.  Pat tad, ja šādi regulāru rēķinu kavējumi ir bijuši saistīti ar neuzmanīgu attieksmi vai aizmāršību, nākotnē tas varētu nozīmēt, ka aizņemties būs dārgāk un procentos var nākties maksāt vairāk. Tāpēc svarīgi atcerēties, ka laba kredītvēsturei ir vērtība.

Neiekrīti uz ātrajiem kredītiem

Daudziem ir pazīstama situācija, kad pavisam nedaudz pietrūkst naudas kādam iecerētam pirkumam, un šādās situācijās nereti ir vilinājums paņemt tā saucamo “ātro kredītu”, jo šī nauda ir viegli pieejama un pirmajā mirklī šķiet viegli atdodama. Taču visbiežāk tieši mazie aizņēmumi vai atliktās pamatsummas maksājumi ir tie, kas laika gaitā sakrājas un izveido neparedzētu un nepatīkamu parāda kopsummu. Protams, viens ātrais kredīts, ko spēj atmaksāt laikā, negatīvu iespaidu uz tavu kredītvēsturi neatstās.

Grūtības sākas, ja šo kredītu nav iespējams atmaksāt iepriekš plānotajā termiņā.

Šādos gadījumos tas bieži tiek vairākas reizes pagarināts vai arī ņemts cits lielāks kredīts, lai dzēstu iepriekšējo, kas tā var turpināties vairākas reizes. Tas savukārt nākotnes kredītdevējam liecina par tavām grūtībām plānot savu finanšu plūsmu.

Kāda ir alternatīva, ja nepieciešama nauda?

Piemērotāks rīks labas kredītvēstures saglabāšanai, ja nepieciešama aizņemšanās, ir pārdomāta kredītkartes izmantošana. Kredītkartes sniedz iespēju saņemt summu no 300 eiro līdz trīs tavām mēnešalgām, kā arī paredz līdz pat 40 dienu bezprocentu atmaksas periodu. Tas nozīmē, ka iztikt bez procentu maksāšanas var, ja iztērēto summu atmaksā līdz nākamā mēneša 10. datumam - un to var darīt pakāpeniski (ar daļējiem maksājumiem vai izveidojot savu regulāro maksājumu). Līdz ar to ir daudz vieglāk plānot un neuzkrāt arī procentu maksājumus par dienām, kas pārsniedz bezprocentu periodu. Turklāt izsekot saviem tēriņiem un pārvaldīt kredītkartes limitus, kā arī jebkurā brīdī veikt iztērētas summas atmaksu var ērti un ātri mobilajā lietotnē vai internetbankā.

Domā par savu finanšu disciplīnu

Kredītvēstures labošana diemžēl notiek lēnāk nekā tās sabojāšana. Un dažkārt ir vajadzīgi pat desmit gadi, kuru laikā klients saņem stabilus ienākumus un rūpīgi sedz visus maksājumus, lai pamazām atjaunotu uzticību kredītdevēja acīs. Taču tas ir iespējams.

Tavas aizņemšanās iespējas var ietekmēt  ne tikai parādi, bet arī dzīvošana no algas līdz algai, bez uzkrājumiem un finanšu plānošanas.

Uzkrājuma veidošana gan disciplinē, gan parāda spēju veidot uzkrājumus. Turklāt, ja tev nepietiek līdzekļu esošā dzīves līmeņa nodrošināšanai, tad kredīts nākotnē var kļūt par smagu slogu. Tāpēc, jo savlaicīgāk būsi radis pie uzkrājumu veidošanas, jo mazāka būs nepieciešama īstermiņa aizdevumiem, un tavas iespējas realizēt lielākus sapņus un ieceres tikai pieaugs.

  • Zināšanai!  Jebkurš var pārbaudīt savu kredītvēsturi publiskajā reģistrā manakreditvesture.lv.  Divreiz gadā šādu izziņu var saņemt bez maksas.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?