Studentu izdzīvošanas stāsti: “Lielākais ienākumu avots – nauda, ko dod vecāki”

Cik pārtikusi ir studentu dzīve? Pieredzē dalās Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studenti – Māris Lapšovs un Dita Kantore.

RSU Medicīnas studiju programmas students Māris Lapšovs studēt uz Rīgu ieradies no Ludzas. Par laimi, viņa vecākiem Rīgā ir dzīvoklis, tāpēc atkritušas raizes par dzīvesvietas meklēšanu. Tā kā Māris iestājies budžeta grupā, nav arī jāmaksā studiju maksa. Turklāt, būdams apzinīgs students, jaunietis pēc pirmā mācību pusgada ticis arī pie studiju stipendijas 100 eiro apmērā.

“Man kā studentam lielākais ienākumu avots ir nauda, ko dod vecāki,” saka Māris. Vidēji tie esot 300 eiro mēnesī. Vēl 89 eiro atalgojumu Māris nopelna kā RSU Studējošo pašpārvaldes Valdes priekšsēdētāja palīgs. “Tas ir liels plusiņš, jo studentam katrs ienākumu avots ir ļoti svarīgs,” saka Māris.

“Lielākie tēriņi ir ēdienam, jo, protams, izdevīgāk būtu gatavot mājās, taču studiju un lielās aizņemtības dēļ pusdienas visbiežāk ēdu ārpus mājām. Augstskolas ēdnīcā pusdienu piedāvājums maksā ap trīs eiro, kas ir diezgan pieņemami, bet centrā, protams, – dārgāk,” stāsta Māris. Viņš aprēķinājis, ka ēšanas izdevumiem no pirmdienas līdz piektdienai vidēji tiek iztērēti aptuveni 40 eiro.

Māra pirkumu nedēļas TOP 5

  1. Pusdienu piedāvājums RSU ēdnīcā Daily – 3 eiro (par vienu reizi)
  2. Kafija Statoil (lielā) – 3 eiro (vienu reizi nedēļā)
  3. Šokolādes enerģijai – līdz 5 eiro
  4. Augļi – līdz 5 eiro
  5. Sula – 1–2 eiro

Kopumā Māris, rēķinot savu mēneša budžetu, ieplāno, ka vienā dienā var tērēt aptuveni 10 eiro. Tas ietver arī kafijas iedzeršanu ar draugiem, piektdienas izgājienu uz Vecrīgu pēc smagas mācību nedēļas. Arī kinoteātra apmeklējumu pirmdienās – tā esot studentiem draudzīgākā kino apmeklējuma diena, jo tad divas biļetes varot iegādāties par vienas cenu. Un, tā kā viena biļete uz 3D filmu izmaksā aptuveni 10 eiro, ietaupījums esot jūtams. “Studenta dzīve nav iedomājama bez mūzikas, tāpēc man ir Spotify Premium abonements, kuru esmu iegādājies ar studentu atlaidi – par 4,20 eiro mēnesī, nevis par 7 eiro,” atklāj Māris.

Savi triki un gudrības esot arī par to, kur pilsētā pusdienot un pirkt kafiju. “Kafejnīcā StockPot RSU studentiem ir 15 % atlaide. Tur ir ērti, garšīgi un ātri. Kafiju parasti dzeru Costa Coffee, bet rīta kafiju līdzņemšanai visbiežāk pērku Statoil, jo ar Ekstra karti 10. kafiju var saņemt bez maksas. Ejot uz veikaliem, esmu liels atlaižu un bonusu kartīšu piekritējs, jo arī tas savā ziņā palīdz ieekonomēt,” pieredzē dalās Māris.

Nedēļas nogalē jaunietis bieži brauc pie vecākiem uz Ludzu. Tad jārēķinās arī ar izdevumiem par vilciena biļeti – 7,90 eiro vienā virzienā. “Ja ir brīvāks laiks studijās, cenšos braukt uz mājām katru nedēļu vai vismaz reizi mēnesī, bet uz semestra beigām gadījies pat divus mēnešus neaizbraukt.”

Vai no mājām uz Rīgu tiek vesti pārtikas krājumi? “Tas nebūs par mani, jo grūti to visu vest. Turklāt, darbojoties Studējošo pašpārvaldē un mācoties, daudz laika paiet ārpus mājām un bieži nākas ēst citur. Ja arī atvedu kaut ko no vecākiem, ne vienmēr sanāk to pagatavot, pusdienoju augstskolā vai pilsētā, bet mājās nāku vēlu un vakariņas visbiežāk neēdu,” pieredzē dalās jaunietis.

Kopumā Māris pievērš uzmanību un rūpīgi seko līdzi saviem izdevumiem. Arī par kafijas iedzeršanu ar draugiem viņš secinājis: “Ja tiecies nedēļā ar trim dažādiem draugiem, viņiem tas ir viens izdevums, bet man – trīs!

Nauda, ko dod vecāki, tiek tērēta mācību izdevumiem un uzturam, bet, ko pats esmu nopelnījis, – rezerves budžets, kas bieži vien tiek tērēts, pavadot laiku kopā ar draugiem.

Plānojot savu budžetu, vienai dienai ierēķinu 10 eiro. Ja sanāk to pārsniegt, tad rakstu mīnusā un pielieku no savas algas studiju pašpārvaldē,” pieredzē dalās Māris. Taču kopumā viņam pat izdodoties mazliet iekrāt kādam koncertam vai ceļojumam.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?