31. mai, 2024

Enefit Green – tuvojas ienesīguma uzlabošanās

Piedāvājam iepazīties ar jaunākajiem pētījumiem par Baltijas biržās kotētajām akciju sabiedrībām.

  • Koriģētais EBITDA sarūk par 10% gada izteiksmē un pārsniedz mūsu prognozes par 6%
  • ceturksnī sperti vairāki soļi pareizajā virzienā
  • Paliek spēkā 5,1 EUR mērķa cena un iegādes ieteikums

Saglabājam savas cerības

Balansējot starp jūtami zemākām elektroenerģijas cenām un lielākiem saražotās (+22% gada laikā) un pārdotās elektroenerģijas apjomiem (+27% gada laikā), EBITDA (peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas) 1. ceturksnī palielinājās par 3,2% gada laikā līdz 42,4 milj. EUR, ko papildus veicināja 5,5 milj. EUR peļņas pieaugums no koģenerācijas staciju pārdošanas. Koriģētais EBITDA 36,9 milj. EUR apmērā (-10% gada laikā) pārsniedza mūsu prognozi par 6%, neraugoties uz 95 GW lielu iztrūkumu elektroenerģijas ražošanā, kas piespieda Enefit Green veikt papildu elektroenerģijas iepirkumus un samazināja EBITDA par apmēram 9 milj. EUR. Saglabājam cerības uz turpmāku ienesīguma uzlabošanos.

Soļi pareizajā virzienā

Enefit Green ir īstenojis vairākus pasākumus. Pirmkārt, Grupa 1. ceturksnī neparakstīja jaunus ilgtermiņa elektroenerģijas pirkuma līgumus (EPL), tādējādi saglabājot zināmu iespēju kļūdīties (ražošanas apjoma iztrūkums). Otrkārt, Enefit Green veica atsevišķus riska ierobežošanas pasākumus, iegādājoties 16,5 GWh Somijas elektroenerģijas no marta līdz jūlijam. Treškārt, Grupa mainīja piegādes reģionu no Lietuvas uz Igauniju attiecībā uz 112,4 GWh EPL. Visbeidzot, Enefit Green norādīja, ka ir atvērta izdevīgu atjaunojamo energoavotu projektu iegādei, kas tai palīdzētu palielināt ražošanu un mazināt izaugsmes grūtības. Aprīlī Grupa parakstīja vienošanos ar RES Global Investment par vēja parku (līdz 360 MW) kopīgu attīstīšanu Polijā.

Iegādes ieteikums paliek spēkā

Lielākoties atspoguļojot peļņu no koģenerācijas staciju pārdošanas, palielinām 2024. gada prognozējamo EBITDA un neto peļņu par 4% un 8%, attiecīgi līdz 135 milj. EUR un 53,2 milj. EUR. Mūsu ilgāka termiņa prognozes ir mainījušās minimāli. Līdz ar to saglabājam savu pēc SOTP (daļu summēšanas) metodikas aprēķināto 5,1 EUR mērķa cenu, tādējādi Enefit Green novērtējums atbilst 2024. gada prognozējamajam EV/EBITDA (uzņēmuma vērtība/peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas) koeficientam 13,1x apmērā un P/B (peļņa/bilances vērtība) koeficientam 1,8x apmērā, un 2025. gada prognozējamajam EV/EBITDA koeficientam 11,7x apmērā un P/B koeficientam 1,7x apmērā. Uzskatām, ka mūsu aprēķinātā iekšējā vērtība joprojām objektīvi atspoguļo uzņēmuma stabilo izaugsmi un tā spēcīgās vērtības radīšanas spējas. Paturam spēkā savu iegādes ieteikumu.

Pārskats bija gatavs 03.05.2024. plkst. 16.40 un tika publicēts 14.05.2024. plkst. 05.30

Iepazīstieties ar sīkāku informāciju par šo rekomendāciju:

Ar visiem  jaunākajiem pētījumiem par Baltijas biržās kotētajām akciju sabiedrībām varat iepazīties Swedbank internetbankas sadaļā ”Ziņas un analīze” šeit: Baltijas akciju analīze - Swedbank