Galvenās tendences, kas noteiks finanšu tirgu uzvedību

Ko nesīs 2024. gads un ar ko jārēķinās privātajiem investoriem? Swedbank Private Banking vadītājas Astras Šepas analīze.

Ģeopolitiskie satricinājumi, augstās likmes un tehnoloģiju izrāviens bija vieni no galvenajiem faktoriem, kas ietekmēja finanšu tirgus 2023. gadā. Neraugoties uz globālo nestabilitāti un jauniem izaicinājumiem, šis gads investoriem bija ienesīgs. 

Ilgstoša cīņa ar inflāciju

Viena no galvenajām tendencēm 2023. gadā ir bijusi cīņa ar sen nepieredzēti augstu inflāciju visā pasaulē. Tā sākās jau 2022. gadā, un arī 2023. gadā Eiropas Centrālā banka un arī ASV Federālā rezervju sistēma visa gada laikā paaugstināja procentlikmes. Ilgstošais procentlikmju kāpums viesa izmaiņas investoru uzvedībā, kuri, atgriežoties šo instrumentu ienesīgumam, lielāku interesi izrādīja par depozītiem un obligācijām.

Šobrīd šķiet, ka centrālo banku darbam ir rezultāti, dzīves līmenis ir pazeminājies, un 2024. gadā, visticamāk, ir sagaidāmi lēmumi par procentlikmju pazemināšanu.

Negaidīts pārsteigums – ASV un tehnoloģiju uzrāviens

Visu 2023. gadu tika dzirdētas prognozes par zemākiem izaugsmes rādītājiem un pat recesiju lielākajos tirgos – ASV un Eiropā –, kas nepiepildījās. Eiropai kopumā 2023. gadā klājās diezgan labi, lai arī atsevišķas valstis piedzīvoja recesiju.

Pārsteigums, kuru neviens negaidīja, bija ASV finanšu tirgus uzrāviens, uzrādot spēcīgu izaugsmi pat par spīti straujajiem procentlikmju kāpumiem. Vislielāko ietekmi atstāja mākslīgā intelekta uzvaras gājiens un ASV lielo tehnoloģiju kompāniju jeb tā sauktā “maģiskā septītnieka” (Microsoft, Tesla, Alphabet, Nvidia, Meta, Apple un Amazon) lielais vērtības pieaugums. Tehnoloģiju uzņēmums Nvidia vistiešāk ieguva no mākslīgā intelekta popularitātes – augstākajos punktos akciju cenai kopš gada sākuma pieaugot gandrīz 2,5 reizes. Vienubrīd gandrīz viss ASV biržu pieaugums veidojās, pateicoties “maģiskajam septītniekam”, kamēr pārējo uzņēmumu vidējais sniegums bija ap 0. Sekojot tendencēm, redzējām rezultātus arī mūsu piedāvātajos fondos. Piemēram, ROBUR Technology 2023. gadā uzrādīja lielisku sniegumu, uz gada beigām sasniedzot jau ap 50% pieaugumu no gada sākuma. Redzēsim, vai aizraušanās ar mākslīgo intelektu saglabāsies arī 2024. gadā

Ne tik izteikta, tomēr interesanta tendence ASV bija izklaides nozares izaugsme, ko var raksturot vienkāršiem vārdiem: cilvēki pēc pandēmijas bija noilgojušies pēc ceļošanas un socializēšanās. Papildus tūrisma nozares izrāvienam gada pirmajā pusē spilgts piemērs bija izklaides nozares rādītāji. Amerikā Holivudai un popmūzikai jau sen ir bijusi visai liela saikne ar ekonomiku. Turklāt vairāki analītiķi ir atzinuši, ka mūziķu Bejonse (Beyonce) un Teilores Sviftas (Taylor Swift) izcili veiksmīgās turnejas, kā arī filmas “Bārbija” un “Openheimers” palīdzēja ASV ekonomikas labajiem rādītājiem. “Bloomberg” analītiķi lēsa, ka Teilore Svifta, Bejonse un tā sauktā “Barbenheimer” ASV iekšzemes kopproduktam 3. ceturksnī pievienoja aptuveni 8,5 miljardus dolāru, kas nozīmē palielinājumu par 0,5%, un tas nav maz.

Vēl daži globāli nozīmīgi notikumi

Gads iesākās ar visoptimistiskākajām prognozēm attiecībā uz Ķīnas ekonomiku un akciju tirgiem, cerot uz attīstību pēc pandēmijas un pozitīvo ietekmi arī uz pasaules ekonomiku, tomēr šīs prognozes nepiepildījās. Gada otrajā pusē Starptautiskais Valūtas fonds gan uzlaboja Ķīnas izaugsmes prognozes par 2023. un 2024. gadu, pateicoties labākam 3. ceturksnim, nekā cerēts, kā arī valsts atbalstam.

2023. gadā turpinājās ASV un Ķīnas ģeopolitiskā sāncensība, kas, visticamāk, daļēji palīdzēja un arī turpmāk palīdzēs Indijas ekonomikas un finanšu tirgus attīstībai, kas 2023. gadā bija starp straujāk augošajām lielajām ekonomikām, un arī daļai Dienvidāzijas valstu. Šī gada pārsteigums bija arī Japāna, kur, pēc ilgiem gadiem atgriežoties inflācijai, akciju tirgi piedzīvoja spēcīgu izaugsmi.

Eiropā ar interesi sekoja farmācijas uzņēmumam “Novo Nordisk” un viņu diabēta preparātam “Ozempic”, kas kļuva par svara zaudēšanas hitu visā pasaulē. Līdzīgas tendences bija novērojamas arī ar ASV uzņēmumu “Eli Lilly” (preparāts “Mounjaro”). Gan “Novo Nordisk”, gan “Eli Lilly” piedzīvoja straujus vērtības pieaugumus. Tiek prognozēts, ka šis ir tikai revolūcijas sākums un, pateicoties būtiskiem pozitīviem efektiem uz veselības uzlabošanu (sirds slimību, vēžu, diabētu un tamlīdzīgu risku būtisku samazināšanos), šīm zālēm varētu būt svarīga ietekme uz pasaules veselības sistēmu.  

Ģeopolitisko satricinājumu fonā ļoti labs gads investoriem

Ja atskatāmies uz 2023. gada notikumiem, tad cilvēciski kā svarīgākie jāpiemin ģeopolitiskie satricinājumi – kara turpināšanās Ukrainā un konflikts starp Izraēlu un Palestīnu. Domājot par nākotni, jāturpina sekot Irānas nostājai, kā arī Ķīnas nolūkiem attiecībā uz Taivānu. Taču, spriežot pēc finanšu tirgus uzvedības, tie sāk diezgan ātri pielāgoties jauniem šāda veida pavērsieniem.

Neraugoties uz ģeopolitisko spriedzi, 2023. gads bija labs gads investoriem akciju tirgos. Šķiet, ka tirgi sāk pieņemt spriedzi kā jauno realitāti un spēj ātri pielāgoties. Šī spēja noderēs arī 2024. gadā, kad diemžēl joprojām daudz kas būs atkarīgs no kara Ukrainā un Izraēlā. Gaidāmās vēlēšanas vairākās lielvalstīs (ASV, Lielbritānijā, Indijā) nesīs daudz neskaidrību par kandidātiem, to iznākumu un ietekmi gan uz ģeopolitiku, gan finanšu tirgiem.

Arī procentlikmju turpmākā attīstība būs aktuāla. Prognozē, ka to kulminācija ir sasniegta, un centrālajām bankām arvien vairāk būs jāņem vērā tādi faktori kā recesijas riski un gaidāmās ASV vēlēšanas. Likmju celšana padarīja pievilcīgākus zema riska produktus – termiņdepozītus un obligācijas; mazinoties procentlikmēm, interesantāki investoriem var kļūt ieguldījumi akciju tirgos.

2023. gadā pasaules lielākie finanšu tirgi – ASV, Eiropa un Japāna – rādīja labu sniegumu. Ir cerības, ka tas turpināsies arī 2024. gadā, neraugoties uz neskaidrības atmosfēras saglabāšanos.

Ko šāda situācija nozīmē investoram?

Vēsture rāda, ka neko nevar ļoti precīzi prognozēt: ne negatīvus riskus (piemēram, ģeopolitisko konfliktu saasināšanos), ne pozitīvus izrāvienus (piemēram, mākslīgā intelekta straujo lēcienu). 2023. gadā populārākas kļuva obligācijas, bet tai pašā laikā varēja ļoti labi nopelnīt, ieguldot akcijās. Lai gan vēsturiskais ienesīgums negarantē tādu pašu ienesīgumu arī nākotnē, vēsture rāda, ka, neraugoties uz dažādiem izaicinājumiem, ilgtermiņā lielākai daļai ekonomiku un finanšu tirgu ir tendence augt. Viens no galvenajiem ASV finanšu tirgus indeksiem S&P 500 indekss kopš 1957. gada ir audzis vidēji par 11,88% gadā jeb 8,5%, ņemot vērā inflāciju.

Tāpēc nenovecojoša stratēģija ir regulāras iemaksas savos izvēlētajos ieguldījumu instrumentos un ieguldīšana ilgtermiņā, diversificējot portfeli un izvēloties riska apetītei piemērotas summas. Jo, kā redzam arī vēsturē, svārstīgums un neprognozējamība ir ne tikai “jaunais normālais”, bet vienmēr ir bijusi finanšu tirgu realitāte, ar kuru jācenšas sadzīvot, turklāt ar vēsu prātu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?