Iesakām! Vērtīgas grāmatas par investīcijām

Mūsdienās ir ļoti daudz avotu, kuros smelties aktuālu informāciju par finanšu tirgiem. Lai palīdzētu orientēties piedāvājumā un izvēlēties sev noderīgu lasāmvielu, bankas eksperti iesaka grāmatas, kuras ir vērts izlasīt.

  • Karīna Kulberga, Swedbank Privātpersonu apkalpošanas pārvaldes vadītāja:

Manis izvēlētā grāmata ir Morgana Hauzela “Naudas psiholoģija”. Tajā ļoti cilvēciski aprakstītas emocijas jautājumos par naudu un ieguldīšanu. Lai gan mēdz uzskatīt, ka visi investori ir racionāli un ņem vērā vienīgi un tikai informāciju par finanšu tirgiem, tomēr man gan pašai par sevi, gan par investoriem manā paziņu lokā jāteic, ka nereti paļaujamies ne vien uz dziļi izpētītiem faktiem, bet arī uz emocijām. Man patīk tas, ka M. Hauzels uzsver investēšanas ilgtermiņa būtību, norādot uz salikto procentu principu un attiecinot to arī uz dažādu pasaules miljardieru turīguma pieaugumu. Turklāt aizraujoši ir tas, kā autors apskata atšķirīgās uzvedības, kas nepieciešamas, lai naudu nopelnītu, pretstatā tām, ko vajag, lai nopelnīto saglabātu un vairotu. Un, protams, īpaši sulīga ir nodaļa par pesimisma vilinājumu – to, cik ļoti trokšņu pilni ir finanšu tirgi, kas mēģina mūs konstanti “izbiedēt ārā” no ilgtermiņa investīcijām, kamēr saprātīgi investori turpina iecerētās ieguldījumu stratēģijas un pat izmanto “pasaules gala” ziņu scenārijus, lai papildinātu savus portfeļus.

  • Oļegs Jemeļjanovs, Swedbank Finanšu tirgus daļas investīciju jomas vadītājs:

Iesaku visiem izlasīt Bērtona Malkīla (Burton Gordon Malkiel) grāmatu “A Random Walk Down the Wall Street” (“Nejaušas pastaigas Volstrītā”), kurā vienkāršā valodā ir aprakstīta gan finanšu tirgus teorija, gan prakse. Grāmata ir domāta tiem, kuri gribētu paši veikt savu līdzekļu ieguldīšanu. Tajā ir aprakstītas fundamentālās analīzes, tehniskās analīzes, diversifikācijas, psiholoģijas un nodokļu loma, pieņemot investīciju lēmumus. Šo grāmatu pirmo reizi publicēja 1973. gadā, bet 2023. gadā tā tika pārpublicēta jau 13. reizi. Ja ieinteresē, šai grāmatai ir arī turpinājums – “The Random Walk Guide to Investing: Ten Rules for Financial Success”.

  • Rolands Zauls, Swedbank investīciju produktu līnijas vadītājs:

Iesaku izlasīt Alex Frey, Ivy Bytes “A Beginner's Guide to Investing” (“Investīciju ceļvedis iesācējiem’’). Šī grāmata ir īpaši paredzēta iesācējiem, un tā sniedz visaptverošu, taču pieejamu pārskatu par ieguldījumu pamatiem. Grāmata lasītājam draudzīgā veidā aptver dažādus ieguldījumu instrumentus, piemēram, akcijas, obligācijas un ieguldījumu fondus. Tās mērķis ir mazināt misticisma plīvuru ap sarežģītiem finanšu jēdzieniem, padarot tos saprotamus tiem, kas investīciju pasaulē ir iesācēji.

  • Igors Daņilovs, Swedbank Ieguldījumu pārvaldes investīciju vadītājs:

Par finansēm lielākoties lasu akadēmisko literatūru, tāpēc varu rekomendēt populāru grāmatu par statistiku, tirgiem un dzīvi, proti, Nasima Taleba “Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets”.

  • Mārtiņš Purgailis, Swedbank Private Banking investīciju jomas vadītājs:

Brian PortnoyJoshua Brown “How I Invest My Money” ir interesanta grāmata, kurā 25 profesionāļi dalās ar savu personīgo pieredzi ieguldījumu veikšanā. Viņi stāsta par argumentiem un faktoriem, kas likuši pieņemt vienu vai otru lēmumu un ietekmējuši izvēles, ieguldot un plānojot ilgtermiņa labklājību, kā arī sniedz savu redzējumu par citiem finanšu jautājumiem. Grāmatā lieliski izklāstīti atšķirīgie personu dzīves gājumi, domāšanas veids un dažādie mērķi, kuri ietekmējuši ieguldījumu lēmumus. Grāmatā var rast atbildi uz jautājumu – vai vispār ir tāda pareizā ieguldījumu veikšanas stratēģija?