VIDEO: Dažādi finanšu instrumenti, atšķirīgas pieejas – kā ieguldīt izdevīgi?

26. septembrī noritēja jau otrais Swedbank otrais Investīciju forums, sniedzot ieskatu dažādos finanšu instrumentos un pieejās, kā arī ieguldījumos tieši Baltijas uzņēmumos.

Ieguldījumi finanšu tirgos pēdējās desmitgadēs kļuvuši pieejami daudz plašākam cilvēku lokam, turklāt investēt mūsdienās iespējams sev ērtā brīdī un vieta, kā arī ar nelielām summām - sākot pat ar vienu eiro. Ieguldījumi arī neparedz noteiktas ģeogrāfiskas robežas, varam investēt kā vietējos, tā pasaules vadošajos uzņēmumos.

Ņemot vērā šīs tendences, ar savu investora skatu un pieredzi forumā dalījās Swedbank Privātpersonu pārvaldes vadītāja Karīna Kulberga, Swedbank Private Banking investīciju jomas vadītājs Mārtiņš Purgailis, Madara Cosmetics valdes loceklis un APF Holding padomes priekšsēdētājs Uldis Iltners, kā arī privātie investori Elīna Kolāte un Rojs Skrebels.   

Aicinām noskatīties foruma dalībnieku prezentāciju videoierakstus, lai gūtu vairāk informācijas par sev interesējošo tēmu!

  • Kādus instrumentus apsvērt iesācējiem un kādus jau pieredzējušiem investoriem?

Laikā, kad finanšu tirgi turpina būt svārstīgi, aktuāls ir jautājums, kā ieguldīt izdevīgi un kā izveidot labi sabalansētu finanšu portfeli jeb kā nesalikt visas olas vienā groziņā? Par šiem un citiem jautājumiem stāsta Karīna Kulberga:

  • Kā kļūt par vietējo uzņēmumu akcionāru?

Ieguldījumi Baltijas biržā pēdējos gados ir kļuvuši daudz pieejamāki, kas ir pamudinājis iedzīvotājus sākt investēt, ieguldot tieši pašmāju uzņēmumos. Turklāt pēdējie gadi Baltijas biržas indeksam ir bijuši gana pozitīvi. Gaidot arvien jaunu uzņēmumu ienākšanu Baltija biržā, Mārtiņš Purgailis foruma prezentācijā meklē atbildes uz jautājumiem, kā novērtēt sākotnējo akciju cenas piedāvājumu, ko gaidīt turpmāk un kā kļūt par kāda uzņēmuma akcionāru?

  • Kādi soļi uzņēmumam sperami līdz IPO? Kā novērtēt – iegādāties vai ne pašmāju uzņēmumu akcijas?

Lai uzņēmums varētu piesaistīt finansējumu no privātajiem investoriem jeb startētu ar savu publisko akciju piedāvājumu biržā, tam ir nepieciešams veikt virkni mājas darbu. Tas palīdz uzņēmumam radīt uzticību potenciālo investoru lokā. Par vairāk stāsta uzņēmējs Uldis Iltners.

  • Privātās investores Elīnas Kolātes pieredzes stāsts

Ieguldījumi Baltijas uzņēmumu akcijās, kā arī Robur fondos ir daudzu investoru izvēle, jo ieguldījumi ir saprotamāki, daudz ērtāk var izsekot, kā arī – tie ir izdevīgāki, jo par tiem nav jāveic komisijas maksas. Šos ieguldījumu instrumentus izmanto arī Elīna Kolāte, kura dalījās, kāpēc iegulda vietējos uzņēmumos un kas ir viņas sarkanie karogi finanšu tirgos.

  • Privātā investora Roja Skrebela pieredzes stāsts

Rojs Skrebels brīvajā laikā ir entuziastisks investors. Investīciju pieredze sākās vēl studiju laikā, kad abi ar brāli nolēma kopīgi sākt ieguldīt, katrs izvēloties dažādas pieejas. Kā viņam ir veicies, kā saprata, kur vēlas ieguldīt un kāpēc priekšroku dod tieši vietējiem uzņēmumiem un fondiem? Roja pieredzi vari uzzināt šajā video.