Pavasara modes tendences: piecas tirgotākās akcijas un pieci tirgotākie biržā tirgotie fondi (ETF) Swedbank klientu vidū

Informācija ir apkopota par periodu no 2023. gada marta līdz jūnijam.

Svarīgi zināt, ka dažas no sarakstā iekļautajām akcijām un biržā tirgotajiem fondiem (ETF) ir ar paaugstinātu risku, ņemot vērā to pārstāvēto nozari un citus faktorus, kas var būtiski ietekmēt akciju cenu. Jārēķinās, ka dažiem  instrumentiem var būt papildu izmaksas, ko piemēro emitents.

Akcijas

1. Rivian Automotive Inc.

Pēdējo četru mēnešu laikā Swedbank klienti visaktīvāk tirgoja ASV elektromobiļu ražotāja Rivian Automotive akcijas. Kompānijas I ceturkšņa finanšu rezultāti izrādījās labāki, nekā bija gaidīts, tās apgrozījumam pieaugot līdz 652 milj. USD, salīdzinot ar 95 milj. USD 2022. gada I ceturksnī. Saražoto elektromobiļu skaits sasniedza 9395, un tādējādi kompānija vēlreiz apstiprināja, ka joprojām plāno saražot 50 000 automašīnu līdz šī gada beigām. Neraugoties uz to, tā, visdrīzāk, 2023. gadā turpinās strādāt ar zaudējumiem 4,3 mljrd. USD, naudas un naudas ekvivalentu apjomam pārsniedzot 11 mljrd. USD I ceturkšņa beigās. Jūnija beigās Rivian Automotive noslēdza vienošanos ar Tesla, kas ļaus Rivian elektromobiļu īpašniekiem izmantot Tesla elektromobiļu uzlādes stacijas. Pēdējā gadā kompānijas akcijas cena samazinājās par 35%, martā–jūnijā tai krītoties par 14%.

2. Tesla Inc.

Elektromobiļi turpināja piesaistīt mūsu klientu uzmanību, par otro visaktīvāk tirgoto akciju Swedbank klientu vidū kļūstot elektromobiļu tirgus līdera Tesla akcijām. Investori pozitīvi novērtēja kompānijas I ceturkšņa finanšu rezultātus, tās apgrozījums pieauga par 24%, salīdzinot ar gadu iepriekš, un sasniedza 23,3 mljrd. USD. Saražoto elektromobiļu skaits pieauga par 44%, salīdzinot ar gadu iepriekš. Tomēr analītiķi atzīmē: tas daļēji notika tādēļ, ka kompānija īstenoja diezgan agresīvu atlaižu programmu. Rezultātā tās operacionālās peļņas marža samazinājās līdz 11,4%, salīdzinot ar 16% iepriekšējā ceturksnī. Kompānija paziņoja, ka tās Šanhajas rūpnīca Ķīnā ir sākusi strādāt ar pilnu jaudu, sākot elektromobiļu ražošanu arī Taizemē. Tāpat tā joprojām plāno līdz šī gada beigām sākt kravas elektromobiļu ražošanu savā rūpnīcā Teksasā. Pēdējā gada laikā kompānijas akcijas cena palielinājās par 17%, martā–jūnijā tai pieaugot par 27%.

3. Enefit Green AS

Trešajā vietā popularitātes ziņā mūsu klientu vidū bija Igaunijas atjaunojamās enerģijas ražotāja Enefit Green akcijas. Kompānijas apgrozījums I ceturksnī pieauga par 18%, salīdzinot ar gadu iepriekš, operacionālajai peļņai samazinoties par 10%. Ņemot vērā daudz zemākas elektrības cenas šī gada sākumā (par 25%), kompānijas apgrozījums varētu samazināties par 12%. Tomēr saražotās elektrības apjoms šī gada laikā varētu pieaugt par 18%. Patlaban kompānija ražo elektrību, izmantojot vēja ģeneratorus. Turklāt tā plāno ieguldīt būtiskus līdzekļus saules enerģijas ražošanā, palielinot šī segmenta īpatsvaru līdz piektdaļai 2026. gadā. Pēdējā gada laikā kompānijas akcijas cena pieauga par 11%, martā–jūnijā tai krītoties par 1%.

4. Ignitis Grupe AB

Pēdējo četru mēnešu laikā Swedbank klienti aktīvi tirgoja vēl vienas Baltijas enerģijas kompānijas akcijas, proti, Ignitis no Lietuvas. Kompānija ir publicējusi I ceturkšņa finanšu rezultātus, kas rāda, ka tās operacionālā peļņa ir palielinājusies par 35%, salīdzinot ar gadu iepriekš, un sasniegusi 150 milj. EUR. Kompānija ir pārskatījusi savu stratēģisko plānu 2023.–2026. gadam, plānojot palielināt atjaunojamās enerģijas ražošanas kapacitāti projektos Polijā un Baltijas valstīs līdz 2,2–2,4 GW 2026. gada beigās. Ignitis ir paziņojusi, ka jau tuvākajos gados ieguldīs līdz pat 700 milj. EUR vēja un saules enerģijas ražošanas projektos Latvijā. Kompānija piedalās arī liela vēja parka attīstīšanas projektā Skotijā kopā ar Francijas Engie SA un Portugāles EDPR, nodrošinot finansējumu no 19 bankām gandrīz 2,3 mljrd. EUR apjomā. Pēdējā gadā kompānijas akcijas cena pieauga par 12%, martā–jūnijā tai paliekot nemainīgai.

5. DelfinGroup AS

Piektajā vietā popularitātes ziņā ierindojās Latvijas fintech kompānijas DelfinGroup akcijas, tai sniedzot lombarda, patēriņa kreditēšanas un mazumtirdzniecības pakalpojumus.  Kompānijas I ceturkšņa apgrozījums ir palielinājies līdz 11,1 milj. EUR, tātad par 46%, salīdzinot ar gadu iepriekš. Savukārt tās operacionālā peļņa pieaugusi līdz 3,9 milj. EUR: +53%, salīdzinot ar 2022. gada I ceturksnī. Izsniegto patēriņa kredītu apjoms šī gada pirmajos trijos mēnešos ir pieaudzis par 9%, sasniedzot 73,5 milj. EUR. Kompānija ir atvērusi lielāko lietotu preču veikalu Baltijas valstīs Banknote XL, piedāvājot iegādāties vairāk nekā 4500 lietotu preču ar garantiju. Tā arī piedāvā iespēju iegādāties vairāk nekā 50 000 lietotu un jaunu preču savā internetveikalā. Kompānija turpina piesaistīt publisko kapitālu, izvietojot jaunas akcijas un obligācijas Nasdaq Rīga fondu biržā. Pēdējā gada laikā kompānijas akcijas cena samazinājās par 4%, martā–jūnijā tai krītoties par 10%. 

Biržās tirgotie fondi (ETF)

1. iShares Core MSCI World UCITS ETF

Pēdējo četru mēnešu laikā Swedbank klientu vidū vispopulārākais biržās tirgotais fonds (ETF) bija iShares Core MSCI World UCITS ETF. Šis fonds ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus attīstīto valstu vislielāko kompāniju akciju grozā, tam atspoguļojot MSCI World akciju indeksa dinamiku. Īstenojot šādu ieguldīšanas stratēģiju, investori izveido diversificētu un izmaksu ziņā “lētu” portfeli, neveltot daudz laika un enerģijas   atsevišķu kompāniju finanšu analīzei. Ģeogrāfijas ziņā 68% no fonda ieguldījumiem veido ASV kompāniju akcijas, 6% – Japānas, 4% – Lielbritānijas, 3% – Kanādas, 3% – Francijas, 3% – Šveices un 2% – Vācijas kompāniju akcijas. Fonda lielākos ieguldījumus veido Apple (5,4%), Microsoft (4,2%), Alphabet (2,4%), Amazon.com (2,1%), NVIDIA (1,8%), Tesla (1,3%), Meta Platforms (1,1%), UnitedHealth Group (0,8%) un Berkshire Hathaway Inc. (0,8%) akcijas. Pēdējā gadā fonda daļas cena pieauga par 14%, martā–jūnijā tai palielinoties par 7%.

2. Direxion Daily 20-Year Treasury Bull 3X

Swedbank klienti turpina aktīvi tirgot arī biržās tirgotos fondus tā, lai izmantotu piesaistītos līdzekļus potenciālās peļņas palielināšanai. Šoreiz visaktīvāk tirgoto fondu vidū pirmajā vietā ir fonds, kas ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus ASV ilgtermiņa valsts obligāciju grozā. Palielinoties pārliecībai, ka ASV dolāra ilgtermiņa procentu likmes ir sasniegušas savus “griestus”, aktīvi noskaņotie investori vēlas izmantot iespēju gūt peļņu no ASV ilgtermiņa obligāciju cenu pieauguma. Peļņas un zaudējumu potenciāls tiek palielināts trīs reizes, izmantojot atvasinātos finanšu instrumentus. Pēdējā gadā fonda daļas cena nokritās par 65%, martā–jūnijā tai samazinoties par 1%.

3. Direxion Daily FTSE China Bull 3X Shares ETF

Tāpat kā ziemas mēnešos, Swedbank klienti turpināja tirgot arī biržās tirgoto fondu tā, lai ļautu investoriem ieguldīt līdzekļus lielu Ķīnas izaugsmes un tradicionālo kompāniju akciju grozā, piesaistot aizņemtos resursus. Pēdējā laikā publicētā Ķīnas statistika investorus neiepriecina. Neraugoties uz to, ka Ķīnas valdība ir atcēlusi pandēmijas laikā ieviestos ierobežojumus, ekonomiskā aktivitāte šajā valstī ir izrādījusies daudz vājāka, nekā bija gaidīts. Tomēr investori nezaudē optimismu, turpinot ieguldīt līdzekļus Ķīnas kompāniju akcijās. Fonda lielākās pozīcijas veido ieguldījumi Tencent (9,2%), Alibaba (9,1%), Meituan (9,0%), China Construction Bank (6,4%), JD.com (4,5%), Industrial and Commercial Bank of China (4,4%), Baidu (4,3%),  Ping An Insurance Group (4,3%), NetEase (4,1%) un BYD (3,7%) akcijās. Pēdējā gadā fonda daļas cena nokritās par 62%, martā–jūnijā tai samazinoties par 18%.

4. iShares MSCI ACWI UCITS ETF

Ceturtajā vietā ir ierindojies iShares MSCI ACWI UCITS ETF biržās tirgotais fonds.  Šis fonds ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus ne tikai attīstīto valstu, bet arī attīstības valstu vislielāko kompāniju akciju grozā, tam atspoguļojot MSCI All Country World (MSCI ACWI) akciju indeksa dinamiku. Tas nozīmē, ka šis fonds piedāvā vēl plašākas diversifikācijas iespējas, salīdzinot ar fondiem, kas atspoguļo tikai attīstīto valstu MSCI World akciju indeksa dinamiku lielākoties uz Ķīnas, Indijas un Taivānas kompāniju akciju rēķina. Ģeogrāfiski 62% no fonda ieguldījumiem veido ASV kompāniju akcijas, 5% – Japānas, 4% – Lielbritānijas, 3% – Kanādas, 3% – Francijas, 3% – Ķīnas, 3% – Šveices un 2% – Vācijas kompāniju akcijas. Fonda lielākos ieguldījumus veido Apple (5,0%), Microsoft (4,0%), Alphabet (2,2%), Amazon.com (2,0%), NVIDIA (1,8%), iShares MSCI India UCITS ETF (1,5%), Tesla (1,2%), Meta Platforms (1,1%) un Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (0,8%) akcijas. Pēdējā gadā fonda daļas cena pieauga par 12%, martā–jūnijā tai palielinoties par 6%.

5. Xtrackers DAX UCITS ETF

Piekto vietu ieņem biržās tirgotais fonds, kas ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus Vācijas 40 vislielāko kompāniju akciju grozā, tam atspoguļojot DAX akciju indeksa dinamiku. Ziemas mēnešos Vācijas kompāniju akcijas rādīja izcilu cenu dinamiku, jo neīstenojās sliktākais scenārijs attiecībā uz ģeopolitiskās situācijas pasliktināšanos Eiropā, kā arī laikapstākļu un dabasgāzes cenu dinamiku. Fonda lielākos ieguldījumus veido SAP (9,9%), Siemens (9,3%), Allianz (7,2%), Airbus (6,6%), Deutsche Telekom (5,8%), Mercedes-Benz Group (4,9%), Bayer (4,2%), Infineon Technologies (4,1%), Münchener R (4,0%) un DHL Group akcijas. Pēdējā gadā fonda daļas cena pieauga par 26%, martā–jūnijā tai palielinoties par 5%.   

*** 

Paziņojums par juridiskās atbildības ierobežojumu

Šis informatīvais pārskats ir mārketinga informācija, ko sagatavojusi Swedbank AS (Swedbank).  Šeit izteiktie viedokļi var atšķirties no citu Swedbank Grupas uzņēmumu paustajiem viedokļiem. Pārskata pamatā ir publiski pieejama informācija, kas tiek uzskatīta par uzticamu un atspoguļo Swedbank izpratni par attiecīgo informāciju pārskata sagatavošanas brīdī, kas tomēr var mainīties tirgus apstākļu izmaiņu dēļ. Pārskats ir sagatavots, izmantojot Swedbank darbinieku labākās prasmes, turklāt atbilstoši visai viņu rīcībā esošajai informācijai šis pārskats ir pareizs un precīzs, taču ne Swedbank, ne arī kāds no Swedbank Grupai piederošajiem uzņēmumiem, ne arī to vadītāji vai darbinieki nav atbildīgi par to, ja pārskatā minētie apstākļi izrādījušies nepareizi noteikti vai neprecīzi.

Šis pārskats ir tikai informatīvs. To nekādā ziņā nevar uzskatīt par Swedbank, tās vadītāju vai darbinieku solījumu vai garantiju, ka pārskatā minētie apstākļi patiešām īstenosies vai prognozes izrādīsies patiesas. Šo pārskatu nevar uzskatīt arī par ieteikumu ieguldīt vērtspapīros, noslēgt finanšu darījumus vai rīkoties jebkādā citā veidā. Ne Swedbank, ne tās vadītāji vai darbinieki nav atbildīgi par jebkādiem zaudējumiem, kas pārskata lietotājam var rasties, paļaujoties uz tajā sniegto informāciju.

Uzsveram, ka ekonomikas vides un finanšu tirgu notikumu attīstības prognozēšana savā ziņā ir spekulatīva un patiesā situācija var izrādīties citādāka, nekā pieņemts pārskatā. Vēsturiskie rezultāti negarantē līdzīgus rezultātus nākotnē un neliecina par notikumu attīstības virzienu nākotnē, kā arī peļņa no jebkādiem jūsu iespējamiem ieguldījumiem nav garantēta. Ieguldījumus ārvalstu tirgos būtiski ietekmē ārvalstu valūtu kursu izmaiņas, kas savukārt var ietekmēt investoram pieejamo rezultātu. No ieguldījumiem sagaidāmo rezultātu ietekmē arī ienākumiem piemērojamie nodokļi, kuros laika gaitā iespējamas likumdevēja ieviestas izmaiņas.

JA ESAT IZLĒMIS(-USI) RĪKOTIES, PAMATOJOTIES UZ ŠO PĀRSKATU, LŪDZAM ŅEMT VĒRĀ, KA, ŠĀDI RĪKOJOTIES, VISU AR TO SAISTĪTO RISKU JŪS PILNĪBĀ UZŅEMATIES PATS UN JŪSU PIENĀKUMS IR PAŠAM PĀRBAUDĪT UN IZVĒRTĒT ATTIECĪGĀS RĪCĪBAS EKONOMISKO PAMATOTĪBU UN AR TO SAISTĪTOS RISKUS.