Dzīvot šodienai vai ar skatu nākotnē? Simsonu ģimenes stāsts

Plāns B negaidītām dzīves situācijām ir risinājums, lai miers iestātos jau tagad un zustu satraukums par finansiālo pusi nepatīkamākajos dzīves mirkļos.

Simsonu ģimenē pienākumi un atbildības par ikdienas gaitām sadalītas starp visiem ģimenes locekļiem un, kā paši apgalvo, nu jau darba dienas strādā kā pulkstenis, kad ģimenē esot gan kultūras un pienākumu sadalīšanas ministre (Iveta), gan “medījuma meklētājs” (Armands). Finanšu plānošanā iesaistās gan vecāki, gan bērni un, lai gan biežāk uzkrājumi veikti kādam konkrētam mērķim, piemēram, ceļojumam, nupat ģimene sākusi apsvērt, kā ilgtermiņā nodrošināt finanšu stabilitāti arī tām dzīves situācijām, ko iepriekš paredzēt nav iespējams.

Sarunai par naudu jābūt atklātai

Lai arī bērni izprastu, kā pareizāk apieties ar finansēm, Simsonu ģimenes budžeta plānošanā iesaistīti tiek visi. Pirms jaunu tēriņu plānošanas, primāri vienmēr tiek ierēķināti tekošie izdevumi - hipotekārais kredīts, līzings, regulārie ikmēneša rēķini, kā arī maksājumi par pulciņiem un treniņiem. Izvērtējot iespējas, visi kopīgi vienojas par iespējamiem jauniem pirkumiem un tēriņiem. Gan Iveta, gan Armands uzskata, ka par finansēm ģimenē jārunā atklāti, neslēpjot arī tos mirkļus, kad atļauties tik daudz, cik gribētos, konkrētajā mirklī nav iespējams.

“Uzskatām, ka galvenais finansēs ir laicīga un pareiza to plānošana. Lēmumus vienmēr pārrunājam ar bērniem, jo arī viņiem ir svarīgi mācīties, kā pareizi apieties ar naudu, un saprast, kad kaut ko varam atļauties vairāk vai kad nedaudz ir jāpievelk josta. Arī vecākajām meitām katrai ir sava bankas karte, kuras pievienotas mūsu internetbankai. Vienmēr pārrunājam, kāds ir atlikums kontā un kādas iespējas, ja ir vēlme iegādāties ko jaunu. Šobrīd gan apsveram meitām piešķirt arī savus bankas kontus, lai pašas plānotu savus izdevumu vēl vairāk,” stāsta Iveta un Armands Simsoni.

Nākotnes plānošanai traucējuši mīti

Swedbank janvārī veiktā iedzīvotāju aptauja apliecina, ka trešdaļa Latvijas ģimeņu nespētu segt savus ikdienas tēriņus, ja pēkšņi zaudētu pusi ienākumu. Ņemot vērā, ka galvenais Simsonu ģimenes uzturētājs ir Armands, abi ar Ivetu iepriekš pārrunājuši, kā būtu, ja kas notiktu, taču nodrošināties plānam B jeb neparedzētākām dzīves situācijām biedējusi sajūta, ka domas par negatīvākiem dzīves scenārijiem var arī tos piesaukt. Iepriekš abi vairākkārt pārrunājuši iespējamos risinājumus, par piemērotāku sev izvēloties tieši dzīvības apdrošināšanu.

Pārrunājot savas šaubas ar speciālistiem, paši sev atzinām, ka līdz šim esam ticējuši dažādiem mītiem par dzīvības apdrošināšanu. Kā, piemēram, mums vienmēr šķitis, ka dzīvības apdrošināšana ir tāda kā ekstra bagātiem cilvēkiem, jo tas maksās dārgi, taču tā nemaz nav. Pats Swedbank kalkulatorā savadīju savus ienākumus un biju pārsteigts, par kādu summu es varētu apdrošināt savu dzīvību - tas man izmaksātu summu, ko uz ikdienas tēriņu fona ģimenē pat nejustu. "

"Bieži vien pat lielākas summas mēnesī mēs iztērējam pilnīgi lieki - varētu pat teikt, ka izmetam vienkārši miskastē, iegādājoties kaut ko nepārdomāti vai par daudz - piemēram, pārtiku. Tajā pašā laikā, ja mēnesī šo konkrēto summu atvēlu dzīvības apdrošināšanai, tad par “kā būtu, ja būtu” man vairs nav jādomā, miera sajūta noteikti ir tā vērta,” secinājumos dalās Armands.

Kā iesaka Iveta un Armands, ģimenē par finanšu jautājumiem vienmēr jābūt atklātiem - arī situācijās, kad ne viss ir iespējams. “Nevajag kautrēties, bet svarīgi būt atklātam arī mirkļos, kad finansēs visus tēriņus nav iespējams izpildīt. Labāk mazliet piebremzēt vēlmes nevis noklusēt un atdot pēdējo eiro. Pasaule griežas, tāpēc ja nebūs šodien - būs rīt, nebūs rīt - būs pēc nedēļas vai nākamgad. Ja esam ko saplānojuši un ieplānojuši, tas nekur nepazudīs. Pateicoties savai pieredzei, esam sapratuši, ka finanšu jautājumus biežāk jāpārrunā ar jomas speciālistiem. Tāpēc taču viņi strādā un ir zinoši savā nozarē, lai izskaidrotu arī mums, ko un kā labāk darīt. Finanšu pratības jautājumos noteikti daudziem no mums vēl ir ko mācīties un uzzināt. Muļķīgu jautājumu nav, it īpaši finanšu pasaulē,” atziņās dalās Simsonu ģimene.

Kopumā Iveta un Armands noteikti sevi vairāk atzīst par dzīves baudītājiem šodien, jo līdz šim lielākā daļa uzkrājumu tika veidota konkrētiem mērķiem, nevis kaut kam, ko nespējam vai nevēlamies vizualizēt.

Taču arī šāda finanšu plānošana ir vērtīga, jo tas nozīmē - naudas jautājumi nav tabu. Nostabilizējoties krāšanai kā ieradumam, papildus ikdienas tēriņiem, Simsonu ģimene nu ir sākusi domāt par uzkrājumu veidošanu savu meitu nākotnei, kas lieti noderētu studiju laikā, kā arī par citiem risinājumiem, kas ietver jau nedaudz tālāku plānošanas horizontu.