Kā pelnīt ar naudu, kas jau tagad ir tavā kontā?

Pieaugot Euribor likmēm, daudziem rodas jautājums – vai banka maksā procentus par naudu, kas vienkārši atrodas manā kontā? Vienkārša atbilde Swedbank gadījumā ir – jā!

Aizvadīto desmitgadi bijām pieraduši dzīvot 0% laikmetā, kas nozīmēja – iespēja vairot savu kapitālu, kas atrodas tavā bankas kontā vai ir noguldīta kādā īpašā kontā, faktiski neeksistēja. Taču tagad šī situācija ir mainījusies. 

Krājrīks – uzkrāj nemanot un pelni 2,5% gadā

Viens no iecienītākajiem Swedbank uzkrājumu produktiem iedzīvotāju vidū ir krājrīks, kas nav piesaistīts konkrētam noguldīšanas termiņam. Turklāt noguldītā nauda ir pieejama jebkurā brīdi bez īpašas pieteikšanās un bez papildus komisijas.

Krājrīks darbojas kā virtuāla krājkasīte, kurā var ieskaitīt dažus eiro, kad vien ir vēlme un iespēja, kā arī veikt regulārus maksājumus. Iecienīta ir arī maksājumu noapaļošanas funkcija – daži centi “iebirst” krājrīkā ikreiz, kad maksā ar karti (maksājums automātiski noapaļojas līdz veselam eiro). Gluži kā centi, kas kādreiz krājās kabatās pēc maksājumiem ar skaidru naudu, – tikai tagad tie krājas kontā un arī pelna jaunu naudu: tagad jau 2,5% gadā.

Arī par krājrīku cilvēku interese ir pamatīgi augusi – šī gada pirmajā pusgadā katru mēnesi tika noslēgti ap 2300 jaunu līgumu. Ja salīdzina jauno līgumu skaitu šī gada pirmajā pusgadā ar pagājušā pēdējo pusgadu, pieaugums ir 50%. Savukārt klientu skaits, kuri izmanto krājrīku, nu jau pārsniedz 200 tūkstošus.

Termiņdepozīts – krāj ilgtermiņā

Ja jums ir brīvi naudas līdzekļi, kuri tuvākajā laikā nav nepieciešami, tad ir iespēja izvēlēties noteiktu termiņu un noguldīt to depozītā. Šobrīd naudu ir iespēja noguldīt uz termiņu no viena mēneša līdz diviem gadiem. Atkarībā no tā, uz cik ilgu laiku nauda tiek noguldīta, mainās arī bankas piedāvātās procentu likmes. Šobrīd* termiņdepozītu gada procentu likmes privātpersonām ir sekojošas:

  • 1 mēneša termiņam 2,75%;
  • 3 mēnešu termiņam 3,00%;
  • 6 mēnešu termiņam 3,25%;
  • 1 gada termiņam 4%;
  • 2 gadu termiņam 3,25%.

Piemēram, ja jums ir brīvi 1000 eiro, ko izvēlaties ieguldīt termiņdepozītā uz gadu, tad pēc gada jūsu kontā jau būs 1030 eiro jau pēc iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieturēšanas. Ņemot vērā pieaugošo inflāciju, kas mazina naudas vērtību, šis ir risinājums tiem, kas nevēlas teju nekādu risku, noguldot savu naudu, bet vienlaikus vēlas kaut nedaudz vairot naudas vērtību. Protams, ka, ieguldot naudu finanšu tirgos, iespējamais ienesīgums var būt augstāks, nekā termiņdepozītiem, taču arī uzņemtais risks lielāks. Tāpēc katram ir jāizvērtē sava riska tolerance un jāizvēlas atbilstošākais risinājums, ko darīt ar brīvajiem naudas līdzekļiem.

Augstākas ienesīguma likmes daudziem ir bijis gana labs arguments, lai noguldītu vairāk, nekā līdz šim. Kopējā noguldītā summa termiņdepozītos jūnija beigās pārsniedza 246 miljonus eiro (trīskārtējs pieaugums kopš šī gada sākuma). Mēneša laikā saņemam piecas reizes vairāk pieteikumu termiņdepozīta uzsākšanai nekā pērnā gada decembrī. 

Redzam, ka šogad pieaug ne tikai līgumu skaits dažādiem noguldījumu un uzkrājumu veidiem, bet arī noguldījumu termiņš. Aizvien vairāk cilvēku izvēlas noguldīt uz ilgāku laiku. Tas saistāms gan ar ienesīguma likmju kāpumu, gan ar to, ka cilvēkos pamazām nostiprinās pārliecība, – naudas uzkrāšana ļauj sasniegt gan mazākus, gan lielākus mērķus. Jāpiebilst, ka ilgtermiņa uzkrājumi – trīs, piecu, desmit un vairāk gadu laikā – nopelnīs krietni vairāk, ja nauda tiks ieguldīta kādā no mūsu piedāvātajiem ieguldījumu veidiem,” saka Karīna Kulberga, Swedbank Privātpersonu pārvaldes vadītāja.

Ja naudu vari noguldīt uz ilgāku laiku, izvēlies investēt finanšu tirgos

Jāatzīmē gan, ka ilgstošākai uzkrājumu veidošanai, ap 10 gadiem un vairāk, ieteicams apsvērt kādu no ieguldījumu veidiem, piemēram, Swedbank ieguldījumu fondus, kas liks naudai intensīvāk pelnīt jaunu naudu.

Swedbank piedāvā daudzveidīgas ieguldīšanas iespējas, kas atkarīgas gan no ieguldīšanai pieejamās naudas summas, gan ieguldījumu mērķa un termiņa, kā arī citiem faktoriem. Cilvēki var ērti ieguldīt gan atsevišķu uzņēmumu akcijās vai obligācijās, gan arī ieguldīt bankas veidotos ieguldījumu fondos, kā arī var veidot individuālus ieguldījumu portfeļus sadarbībā ar bankas konsultantu. Nozīmīgākais ir apņemšanās sākt ieguldīt un regulāri veikt ieguldījumus ilgā termiņā, – tas nodrošinās visaugstāko iespējamo ienesīgumu.

* Likmes pārskatītas 2023. gada 15. septembrī.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?