Kas jāzina pirms dodies ceļojumā ārpus Latvijas

Lai ceļojums būtu patīkams laiks visai ģimenei, līdz ar gaidām par tuvojošos piedzīvojumu nevajadzētu piemirst par rūpīgu sagatavošanos.

Esam apkopojuši vairākus ieteikumus, ko vari paveikt pirms sava ceļojuma, lai brīvdienas ārpus Latvijas sagaidītu mierpilni un bez liekiem pārsteigumiem.

Pārbaudi nepieciešamos dokumentus un to derīguma termiņu

Pārliecinies, vai tavam ceļošanas dokumentam (pasei vai ID) ir pietiekams derīguma termiņš visam ceļojuma laikam. Īpaši pievērs uzmanību, ja derīguma termiņš tuvojas beigām, jo katra valsts nosaka atšķirīgas ieceļošanas prasības – dokumentiem jābūt derīgiem vēl vismaz trīs vai citos gadījumos pat sešus mēnešus pēc plānotā ceļojuma beigu datuma. Valstīs, kas nav noteikušas bezvīzu ieceļošanas kārtību, nepieciešams nokārtot ieceļošanas vīzu. Kā uzsver arī Latvijas Ārlietu ministrija, vairākas Latvijā akreditētas ārvalstu vēstniecības neatrodas Latvijā, tādēļ vīzas saņemšana var būt ilgāka nekā plānots. Atsevišķās valstīs, piemēram, Austrālijā un ASV, ir nepieciešama elektroniskā ieceļošanas atļauja.

Tā kā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde personību apliecinošus dokumentus šobrīd primāri noformē “dzīvās” rindas kārtībā, dokumentu kārtošanu nevajadzētu atlikt uz pēdējo mirkli. Rindā konkrētajā dienā iespējams iestāties arī attālināti, izmantojot Qticket mobilo lietotni.

Izvērtē, vai uz konkrēto galamērķi ceļot ir droši

Ņemot vērā šī brīža mainīgo situāciju vairākās pasaules valstīs, nopietni izvērtē savu galamērķi un, vai valstī ir droši un nav izsludināti ceļojumu brīdinājumi. Ērtākai un drošākai ceļojuma plānošanai Latvijas Ārlietu ministrija izstrādājusi lietotni “Ceļo droši”, ko ērti vari lejupielādēt savā viedtālrunī.

Ārlietu ministrija regulāri atjauno to valstu sarakstu, uz kurām šobrīd attiecas dažāda veida ceļojuma brīdinājumi, tāpēc pirms sava galamērķa izvēles, iepazīsties ar ministrijas apkopoto informāciju un izvērtē riskus. Pat, ja esi jau iegādājies avio biļetes un ceļojuma atcelšana nozīmētu finanšu zaudējumus, apdomā, vai risks un tava drošība ir tā vērta.

Lai nauda būtu drošībā

Lai ceļojums būtu veiksmīgs, svarīgi, lai tu vienmēr būtu informēts un drošs par savu naudu. Jau pirms ceļojuma vēlams uzzināt, vai valstī, uz kuru dodies, ir nepieciešama skaidra nauda un cik to vēlams ņemt līdzi, jo savas bankas pakalpojumi, naudu izņemot vai veicot valūtas maiņu, ir izdevīgāki. Ir vietas, kurās bez skaidras naudas neiztikt, piemēram, tirgus, kas nereti ir viens no iemīļotiem ceļotāju apskates objektiem. Tomēr tieši tirgū, kur valda liela burzma, var sastapt arī pa kādam garnadzim, tāpēc skaidro naudu vajadzētu glabāt dažādās vietās, turklāt tā, lai cilvēkam no malas nav skaidri redzams, ka, lūk, šim iebraucējam zem cepures, bet šim biksēs paslēpts prāvs naudas žūksnis.

Tomēr skaidrs, ka maks, kas piepildīts ar prāvu žūksni skaidras naudas, var būt pamats satraukumam. Savukārt bezskaidrā nauda komplektā ar Swedbank lietotni, nodrošina pilnīgu sirdsmieru.

Ja iespējams, ņem ceļojumā līdzi divas kartes (vislabāk, ja viena no tām ir kredītkarte). Pirmkārt, tas vienas kartes nozaudēšanas vai citas ķibeles gadījumā palīdzēs nepalikt bez maksāšanas līdzekļa, otrkārt, ir pakalpojumi, kurus daudzviet pasaulē var saņemt tikai kredītkaršu īpašnieki, piemēram, viesnīcu rezervēšana vai autonoma.

Kredītkarte var sniegt arī papildu drošību, jo neplānotu tēriņu gadījumā ir pieejams kredītlimits. Turklāt visi pirkumi, kas iegādāti ar kredītkarti, ir apdrošināti. Arī tie, kas veikti ārzemēs. Ja tomēr ar karti gadās kāda liksta, arī šajā situācijā noderēs Swedbank mobilā lietotne – tajā nobloķēt karti būs visātrāk un ērtāk.

Zini savas tiesības un iespējas

Ir gadījumi, kad cilvēks, kurš nopircis aviobiļeti, tomēr paliek “aiz borta”, jo lidmašīnā nepietiek vietu. Tāpat lidošanas prieku var izbojāt arī vētras, vulkāni vai citas kataklizmas. Mēs dzīvojam civilizētā pasaulē, tāpēc ikvienai situācijai ir sava regula vai nolikums. Tādi ir gan lidostai, gan arī katrai aviokompānijai, bet pamata principus nosaka Eiropas Savienības regula. ES noteikumos par aviopasažieru tiesībām var atrast gan iemeslus, kāpēc tev drīkst atteikt iekāpšanu, gan arī to, kādi kompensācijas mehānismi jāpiemēro, ja pie atteikuma vainojama aviokompānija. Turklāt, ja pirms ceļojuma esi iegādājies apdrošināšanas polisi - -tas dos papildu drošību, ja rodas vēl kādi izdevumi.

Parūpējies par ceļojuma apdrošināšanu

Lai gan ceļojumā dodamies ar pozitīvām gaidām un prieku, mierpilnākam laikam un savai drošībai svarīgi, lai esi iegādājies ceļojuma apdrošināšanu un nodrošinājies ar Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK). EVAK nodrošina tikai neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu un neparedz citus medicīnas un ceļojuma izdevumus, tai skaitā repatriācijas izdevumus, pacienta iemaksas, izdevumus medikamentu iegādei, kuru lietošanu pēc konsultācijas nozīmējis ārzemēs ārstējošais ārsts, kā arī izdevumus par ceļojuma atcelšanu un bagāžas bojājumiem vai tās zādzību. Tāpēc papildus derīgai EVAK svarīgi parūpēties arī par ceļojuma apdrošināšanu.

Swedbank apkopotie dati par apdrošināšanas atlīdzībām 2023. gadā liecina, ka visbiežākie riski ceļojumos saistīti ar ceļojuma maršruta un tā grafika izmaiņām, jo ieceres pēkšņi bija jāmaina ceļotāja vai tā ģimenes locekļa saslimšanas dēļ (33% gadījumu; vidējā atlīdzība bija aptuveni 468 eiro).

Teju katram trešajam ceļotājam (30%) ceļojuma laikā bija nepieciešama medicīniskā palīdzība, par ko vidēji atlīdzināti 633 eiro, bet lielākā izmaksātā atlīdzība par ārstniecības izdevumiem ceļojuma laikā bija 20 480 eiro.

Salīdzinoši regulāri saņemti arī atlīdzības pieteikumi par bagāžas bojājumiem vai zādzību (21%), šajos gadījumos vidējā atlīdzība bija 395 eiro.

Ceļojuma apdrošināšana sniedz atbalstu un drošības sajūtu šādos neparedzētos gadījumos, kā arī pasargā no papildu izdevumiem, kas var rasties ceļojuma laikā. Ar apdrošināšanu varēsi saņemt finansiālo atbalstu ne tikai gadījumos, kad ārzemēs rodas izdevumi medicīnisku iemeslu dēļ, bet arī tad, ja ceļojuma plānus izjauc pēkšņa saslimšana pirms ceļojuma. Visdrošāk apdrošināties ir jau brīdī, kad pērc aviobiļetes vai veic samaksu par naktsmājām ārzemēs, jo aizsardzība pret ceļojuma atcelšanu stājas spēkā ar trešo dienu pēc apdrošināšanas līguma noslēgšanas.

Izpēti apdrošināšanā iekļautos riskus un iespējas

Lai gan lielā daļā valstu dažādi ar Covid-19 saistīti ierobežojumi ir atcelti, tie neatceļ iespējamību saslimt pirms ceļojuma vai tā laikā. Rūpīgi izpēti sava ceļojuma apdrošinātāja piedāvāto risku segumu, lai esi drošībā, ja atgadās, kas neparedzēts. Piemēram, Swedbank ceļojumu apdrošināšana sniedz iespēju sevi pasargāt arī no tādiem riskiem, kā ceļojumu atcelšana vai medicīnisko izdevumu segšana ārvalstīs Covid-19 dēļ. Lai apdrošināšana Covid-19 riskiem darbotos pilnvērtīgi, ir nepieciešams pabeigts vakcinācijas kurss, negatīvs tests vai apliecinājums par pārslimošanu (attiecas arī uz bērniem no 12 gadu vecuma).

Ja polisē būs iekļauts tikai medicīniskās palīdzības risks, apdrošināšanas aizsardzība būs spēkā tikai, ja ar Covid-19 saslimst ārzemēs. Piemēram, ja ārzemēs rodas izdevumi par ārstēšanos stacionārā vai arī tad, ja ārzemēs nepieciešams pašizolēties viesnīcā ar Covid-19 saslimšanas dēļ. Savukārt, ja polisē ir iekļautas arī ceļošanas vai transporta ķibeles jeb maršruta/grafika izmaiņu risks, tad apdrošināti ir arī neatgūstamie (ang. val. non-refundable) izdevumi par pakalpojumiem, kurus nevar izmantot akūtas saslimšanas dēļ – šajā gadījumā arī tad, ja pirms ceļošanas ir saņemts pozitīvs Covid-19 tests vai kontaktpersonai saskaņā ar valstī noteikto kārtību jāatrodas izolācijā vai karantīnā.

Ja esi Swedbank Zelta vai Platinum kredītkartes īpašnieks, tev ceļojuma apdrošināšana, ieskaitot Covid-19 riskus, jau ir iekļauta bez papildu maksas un tā darbosies arī ģimenei, kas ceļo kopā ar tevi – tavam laulātajam vai kopdzīves partnerim un, līdz noteiktam vecumam, arī bērniem vai pat mazbērniem.

  • Atceries, ka tavs ceļojums sākas jau pirms esi uzsācis ceļu, tāpēc rūpīga sagatavošanās un nodrošināšanās noteikti būs panākumu atslēga lieliskām brīvdienām arī ārpus Latvijas.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?