Zaļais dzīvesstils - vienmēr modē! Kā izvēlēties apģērbu, nekaitējot dabai?

Ātrā mode jeb fast fashion un plašā internetveikalu darbība ir padarījusi apģērbus, apavus un aksesuārus tik pieejamus par demokrātiskām cenām, ka tā vien vilina pirkt vēl un vēl, un vēl.

Tomēr tas nozīmē arī tūkstošiem ķīmisko vielu, milzīgu ūdens un citu dabas resursu patēriņu, kas vajadzīgs visu šo labumu ražošanai, un neaptverami daudz sintētiskās šķiedras, kas, nonākot vidē, sadalās apmēram 200 gadu laikā. Un kā vārdā tas viss?

  • Piedāvājam dažas idejas, ko īstenot, atjaunojot vasaras garderobi!

Iepērcies gudri

Pirmais padoms, kuru dos jebkurš labs stilists – pirms dodies iepirkties, pārskati sava skapja saturu! Vai esi padomājis, cik daudz apģērba iegādājies mirkļa iegribas rezultātā?

Impulsa pirkumi ir nelietderīgi vairāku iemeslu dēļ:

  • pirmkārt, tie iesit nevajadzīgu robu tavā budžetā
  • otrkārt, ja esi iegādājies apģērba gabalu, ko tev patiesībā nevajag, visticamāk, tas noguls skapja dzīlēs pie 58 citiem tādiem pašiem liekiem T krekliem, kleitām un šortiem, kurus uzvilksi vienu reizi. Labākajā gadījumā.

Nelaime tā, ka apģērbu ražotāji dara visu, lai tu tomēr ļautos kārdinājumam, un liek uz āķa aktuālas krāsas, neparastas detaļas un stilīgus piegriezumus.

Kā turēties pretī aicinājumam pirkt aizvien jaunas lietas?

  1. Pirms kaut ko pirkt, ļauj sev vaļu, uzlaiko drēbes un iztēlojies, ka tev tās jau pieder. Vai tiešām sajūta ir tik laba? Ja savu garderobi bez šī apģērba gabala nevari iztēloties, pārbaudi, vai ko līdzīgu nepiedāvā citi veikali – varbūt atradīsi vēl interesantāku modeli vai labāku cenu. Neķer pirmo, kas pagadās!
  2. Ļauj domai par jauno apģērba gabalu nosēsties. Vairumu no apģērbiem līdz rītam pat neatcerēsies.
  3. Neļauj sevi apžilbināt modes krāsām un fasoniem. Zini skaidri, kas tev piestāv, un to arī valkā!
  4. Padomā, vai tavā skapī jau nav kāds ļoti līdzīgs apģērba gabals.
  5. Un vēl padomā, vai tev būs, ar ko valkāt tieši šo apģērba gabalu. Ja pilna tēla nokomplektēšanai vajag arī jaunus apavus, somu un vēl mēteli, iespējams, investīcijas nav to vērtas.

Interneta personība un TV raidījumu vadītāja Beāte Bērziņa saka:

“Mans darbs ir filmēties un lasīt scenārijus, intervēt vai izteikt viedokļus. Atrodoties kameras priekšā, neizpaliek bieža apģērbu nomaiņa. Par sava tēla veidošanu, nodarot dabai pēc iespējas mazāk pāri, domāju jau sen. Ļoti labi zinu, kas ir mani toņi un fasoni, tāpēc iegādājos tikai to, ko patiešām valkāšu, tai skaitā savu garderobi mēdzu papildināt arī ar pērlēm no secon hand veikaliem.”

Labāk mazāk – bet labāk

Izvēlēties apģērbu ilgtspējīgi nozīmē izvēlēties tādu apģērbu, kas kalpos pēc iespējas ilgāk un tātad retāk tev būs vajadzīgs jauns. Jo vairāk cilvēku šādi rīkosies, jo mazāks būs pieprasījums un mazāk dabas resursu nāksies patērēt ražotājam. Lai atrisinātu mūžīgo problēmu “pilns skapis, bet nav, ko vilkt mugurā”, stilisti iesaka iegādāties klasiskas lietas, kas nekad neiziet no modes. Un tieši tāpēc tevi aicina pirkt mazāk, jā, arī dārgāk, toties daudz, daudz labāk.

Kaut arī starp “dārgs” un “kvalitatīvs” ne vienmēr var likt vienādības zīmi, ne velti saka – viss maksā tik, cik tas maksā. Laba lieta nevar maksāt ļoti lēti, jo visbiežāk tās ražošanā ir izmantoti kvalitatīvāki materiāli, ieguldīts rūpīgāks darbs un vairāk personīgas pieejas. Turklāt vari justies drošāk, ka, visticamāk, arī cilvēkiem, kuri to šuvuši, ir bijuši labi darba apstākļi un atbilstoša samaksa.

Katrā ziņā ir liela atšķirība, vai tavs T-krekls nezaudēs formu pāris gadus, vai nomazgāsies jau pēc divām mazgāšanas reizēm. Izrēķini, cik reižu uzvilksi šo apģērba gabalu, izdali tā cenu ar valkāšanas reižu skaitu un uzzini, cik patiesībā tas tev izmaksā!

Šķiro pareizi

Ja kādu apģērba gabalu neesi vilcis pusgadu – bez žēlastības liec to aktkritumu maisā... Stop! Šis padoms ir labs tikai pa pusei. Ir patiešām bezjēdzīgi glabāt apģērbu, ko nevalkā un nevalkāsi, taču izmest to atkritumos arī nav gudri. Pirmkārt, apģērbs, kas nonāk atkritumu poligonos, piesārņo vidi – tas sadalās tikai ļoti daudzu gadu laikā. Ja vispār sadalās. Otrkārt, tas, ka tev kaut ko nevajag, nenozīmē, ka to nevajag nevienam. Atdod drēbes draugiem, ja šuj un izšuj – pārveido par kaut ko citu, pārdod kādā no daudzajām interneta platformām šādiem mērķiem vai nogādā speciālajā konteinerā, lai tās varētu izmantot otrreizējai pārstrādei.

  • Apskati sev tuvāko tekstila šķiršanas punktu interaktīvajā kartē, kur iespējams atbrīvoties no mājās esošajiem liekajiem tekstila izstrādājumiem, neradot lieku kaitējumu dabai.

Dod otro iespēju!

Un te nonākam pie lieliskas iespējas, ko citiem sagādā tie, kuri savus aktualitāti zaudējušos dārgumus neizmet miskastē: labi apģērbi no speciālajiem konteineriem nonāk labdarībā vai lietotu apģērbu otrās iespējas veikalos, tautā sauktos par secon hand vai humpalām. Un nebūt nevajag par to vīpsnāt! Pirmkārt, tas ir veids, kā mazināt atkritumu daudzumu poligonos, otrkārt, te patiešām ir atrodami unikāli, neparasti apģērbi, kas atšķiras no lielo zīmolu masu produkcijas. Jābruņojas tikai ar pacietību, un vari atrast gan lieliskus eksemplārus ar oriģinālo birku, gan lietotas, bet joprojām ļoti labā stāvoklī esošas drēbes, kādu nebūs nevienam citam. Turklāt vari būt drošs – ja, piemēram, astoņdesmito gadu manta ir izturējusi laika pārbaudi, to varēs valkāt vēl krietni ilgi. Un arī cena ir svarīgs faktors – lietotu apģērbu veikalos vari iegādāties mantas par desmit un pat vairāk reižu mazāku summu, nekā sākotnēji par to izdevis pirmais īpašnieks. Vairākus simtus vērts zīmola kostīms par dažiem desmitiem eiro? Izklausās vairāk nekā labi!

“Prieks, ka gadu no gada pieaug cilvēku interese un vēlēšanās iegādāties lietotu apģērbu, ko novērojam arī savos “Otrās elpas” veikalos – te kāroto atrod gan tie, kas vēlas atrast stila odziņas, gan ietaupīt savus un dabas resursus, Otro elpu apģērbam var dot, arī atnesot uz veikalu savas drēbes, ko paši vairs nevalkājam. Tāda iespēja būs arī apģērbu maiņas punktā LAMPĀ, kur būs gan Beātes Bērziņas atlasītas pērles no “Otrās elpas” veikaliem, gan atradumi no pašas Beātes skapja. Aicinu ikvienu nest arī savas drēbes un aksesuārus – labā kvalitātē un tīrus,” saka Eleonora Beržinska, labdarības veikala “Otrā elpa” vadītāja. 

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?