Roberta Vītola jeb Robyworks padomi, kā “neiegrābties” pirmajā auto, bet izvilkt laimīgo lozi

Pat ar nelielu budžetu iespējams atrast labu auto savām ikdienas gaitām, ja vien pirms tam to rūpīgi būsi izpētījis un zināsi, kā neuzķerties uz pārpircēju viltībām.

Padomos, kā ar mazu budžetu pirmajā auto “neiegrābties”, dalās auto eksperts Roberts Vītols jeb Robyworks.

Pēc savu pirmo divu auto iegādes Robertam nācās ieguldīt ievērojamus līdzekļus to remontā, tāpēc ikvienam, kurš plāno veikt nozīmīgo pirkumu, auto eksperts iesaka nesteigties ar lēmuma pieņemšanu. “Pirms teikt “Jā, pērku!”, noteikti apdomājies ilgāk – vismaz pāris dienas. Savu pirmo un pat otro auto iegādājos, balstoties uz emocijām, vēlāk tērējot milzīgas naudas summas, lai vispār to dzelzi varētu iedarbināt. Pie trešās reizes jau beidzot sāku domāt ar pareizo galvas puslodi,” atminas Roberts.

Budžets līdz 1000, 2500 vai 5000 eiro – ko ņemt vērā?

Šobrīd auto tirgū vērojams iztrūkums, kad uz jaunu auto jāgaida vairāki mēneši vai pat gads, kamēr lietotie auto apritē paliek ilgāk nekā ierasts. “Šis ir ideāls laiks, lai pārdotu auto par labu cenu, taču, ja esi pircējs, tev būs jāšķiras no nedaudz lielākas summas, kā vēlētos. Manuprāt, šobrīd labu pirmo auto vari nopirkt par 2000–2500 eiro. To var paveikt arī par 1500 eiro, taču tādā gadījumā jārēķinās, ka šo starpību spēkratā tāpat nāksies ieguldīt jau tuvā nākotnē,” par auto iegādes iespējām stāsta Roberts.

Pēc eksperta domām, iegādājoties auto līdz 1000 eiro, jāatceras, ka zemākā cena nenozīmēs, ka varēsi aizbraukt tālāk: “Tev jāsaprot, ka te slikti var būt viss, tāpēc galvenokārt jāskatās uz pamata funkcijām – dzinēju, rūsu un ritošo daļu. Galvenais, lai auto ripo un dara savu darbu. Šī ir cenu kategorija, kurā esi pakļauts lielai laimes spēlei. Iespējams, ka iepriekšējais saimnieks jau zina, ka spēkratam tuvākajā laikā sagaidāms remonts un auto metināšanā aizies liels budžets, tāpēc cenšas no tā ātrāk tikt vaļā. Realitātē šī bēda tik drīz tev var arī neparādīties. Pats esmu pieredzējis abus scenārijus, kad izdodas veiksmīgs un ne tik veiksmīgs pirkums, tāpēc ar vēl lielāku pārliecību varu teikt, ka nomērīt divreiz šajā cenu kategorijā ir jo svarīgāk.”

Savukārt, kā uzsver Roberts, pērkot auto budžetā līdz 2500 eiro, tev jābūt īpaši vērīgam, jo šajā cenu kategorijā notiek liela rosība: “Noteikti salīdzini vairākus piedāvājumus. Joprojām svarīgākais ir novērtēt, lai auto būtu mazāk rūsas, lai nekrīt nost ritošā daļa un dzinējs strādā pieklājīgi. Daudzi tirgotāji pārvērtē sava auto stāvokli un arī cenu, tāpēc šajā kategorijā nereti var atrast ļoti labu darījumu vai gluži otrādi – auto, kura patiesā vērtība ir labi ja 1000 eiro.”

Cenu kategorijā līdz 5000 eiro, pēc Roberta domām, iespējams iegādāties ļoti labus spēkratus: “Šajā gadījumā tu pavisam droši vari atrast auto, kas nebūs jāved uz servisiem jau pēc pāris nobrauktiem kilometriem. Ar šādu budžetu es ieteiktu nebaidīties skatīties uz automašīnām, kas ievestas no Vācijas, Nīderlandes, Beļģijas un citām Eiropas valstīm. Tās būs gan redzējušas mazāk sāli, gan, iespējams, arī labāk aprūpētas. Nevajag vairīties no auto pārpircējiem, kuri automašīnas atdzinuši pārdošanai Latvijā, bet gan pārliecināties par tirgotāja reputāciju. Šādus auto esmu iegādājies vairākkārt, un līdz šim šie spēkrati ir bijuši mani labākie pirkumi.”

Lai arī kādi aspekti tev būtu nozīmīgi, viens no galvenajiem apsvērumiem automašīnas izvēlē ir tās cena un tas, cik daudz naudas tu vari atļauties iztērēt auto iegādei. Ja esi atradis savu sapņu auto, taču tā cena tomēr pārsniedz atvēlēto budžetu, šim mērķim piemērots finanšu atbalsta instruments ir auto kredīts, kam turklāt nav nepieciešama pirmā iemaksa – tev tiek izsniegta visa naudas summa un auto uzreiz tiek reģistrēts uz tava vārda.

Neļaujies pasakām, bet novērtē auto patieso stāvokli

“Izvēloties mazbudžeta auto, svarīgi novērtēt ne tikai izskatu, bet arī to, kas “lācītim vēderā”. Proti, ja vēlies būt pirmais džeks vai dāma rajonā, skatīsies un, visticamāk, nopirksi izrūsējušu BMW, par ko pēc tam raudāsi spilvenā. Taču, ja neļausies, ka tonēti stikli vai maģis ar ekrānu tevi apmuļķo, bet novērtēsi arī kopējo auto stāvokli, tev var izdoties lielisks pirkums.”

Lai labāk izvērtētu iekāroto spēkratu, Roberts iesaka:

  1. Aprēķini, cik auto tev izmaksās gadā, ņemot vērā arī ceļa nodokli, vidējo degvielas patēriņu un auto apdrošināšanu.
  2. Pirms veikt gala lēmumu, apskati vairākus tirgū piedāvātos auto modeļus. “Tas tev dos lielāku skaidrību, kurš no piedāvājumiem ir pilnīga miskaste un kurš būs tavs īstais un vienīgais!”
  3. Noteikti novērtē auto rūsu. Pēc eksperta domām, mazbudžeta kategorijā spēkratu bez rūsas nopirkt nav iespējams, taču svarīgi, lai tā nav skārusi auto sliekšņus un grīdu. Vislabāk auto apskati veikt kādā neatkarīgā servisā. “Ja jūties gana zinošs, aizved auto uz garāžas bedri un novērtē pats. Pārpircējiem patīk ar baloniņu piekrāsot rūsas vietas un to sapucēt, lieki netērējoties, tāpēc skaties uzmanīgi, vai nav kas noslēpts. Šo nereti ir grūti pamanīt, jo apskates laikā tev tiks stāstītas dažādas pasakas,” papildina Roberts.
  4. Ja, atverot auto pārsegu, redzi, ka automašīnas dzinējs ir svaigi mazgāts, tā nav laba zīme. Daudz uzticamāk un labāk, ja redzi, ka dzinējs ir noklāts ar putekļiem un redzams laika zobs.
  5. Noteikti nekautrējies izbraukt ar noskatīto auto. “Brauciena laikā iesaku paklausīties, kā uzvedas dzinējs, un izbraukt kādu līkumu pa bruģētu ceļa segumu. Budžeta auto var parādīties kādi trokšņi piekarē, kas var nebūt liela bēda, taču var palīdzēt vienoties par zemāku gala cenu.”

Saistītie raksti: