Madeiras krāšņums un okeāna likstas – ceļotāja stāsts

Plānojot ceļojumu, reti iedomājamies, ka lieliskā piedzīvojuma laikā pieredzēsim arī kādas mazāk patīkamas situācijas. Tāpēc labi, ja līdzi ņemamo lietu sarakstā iekļauta arī Zelta kredītkarte.

Arī Māras ģimeni ceļojuma laikā no papildus izdevumiem glābusi Zelta kredītkarte, kurā bez papildus maksas iekļauta ceļojumu apdrošināšana ne tikai Mārai, bet visai ģimenei, ar ko ceļo kopā. Šoreiz Māra dalās Madeiras ceļojuma iespaidos un pieredzē, kā neuzmanība pie okeāna novedusi pie teju 500 eiro zaudējumiem.

Galamērķa izvēle – atpūtai un vaļaspriekam

Māra ar ģimeni ik gadu dodas tālākā ceļojumā, lai ne tikai baudītu svešzemju sniegtās atpūtas iespējas, bet arī atbalstītu vīru ultra maratona sacensībās (Māras vīrs ir aizrautīgs taku skrējējs). Iepriekšējos gados kā sacensību un atpūtas galamērķis izvēlēta Kanāriju sala Gran Canaria, taču šoreiz Māra ar vīru vēlējusies ko nebijušu, tāpēc visa ģimene devusies piedzīvojumā uz vienu no skaistākajām Portugāles salām – Madeiru.

“Madeiru izvēlējāmies, jo tieši aprīļa beigās tur notiek vienas no iespaidīgākajām ultra maratona sacensībām Eiropā. Apskatot krāšņos foto un neatkārtojamo dabas daudzveidību, bija skaidrs, ka nākamais ģimenes ceļojums būs uz Madeiru. Bērnus nobrīdinājām, ka šoreiz, atšķirībā no citiem gadiem, pārgājieni būs katru dienu, tāpēc gatavošanās ceļojumam Latvijā noritēja ne tikai mājās, bet arī dažādos kalnainākos apvidos Vidzemē,” teic Māra.

Līdzi ņemamo mantu saraksts – pirmais darbs veiksmīgam ceļojumam

Tomēr Māra ceļojumam gatavojās ne tikai ar garākiem pārgājieniem, bet arī cītīgi plānojot līdzi ņemamo mantu sarakstu: “Zinot, ka vīram pirms sacensībām svarīgākais ir saplānot nepieciešamo ekipējumu un apģērbu skrējienam, visu pārējo mantu sarakstu gatavoju es. Pirms ceļojumiem pārvēršos par dažādu sarakstu mīli – izveidoju līdzi ņemamo mantu sarakstu sev, bērniem, visiem kopā un jau laikus sāku skatīties, kas no tā visa mums ir un kas vēl nepieciešams,” skaidro Māra.

Kā stāsta Māra, viens no pirmajiem vārdiem līdzi ņemamo mantu sarakstā ir “apdrošināšana”, jo jau iepriekšējos ceļojumos pieredzētas dažādas likstas, kad ceļojumu apdrošināšana lieti noderējusi: “Kad bijām Vācijā, dēls nopietni satraumēja galvu un nācās vairākas dienas pavadīt slimnīcā. Kanāriju salās vīrs neviļus saskrējās ar kaktusiem, kā rezultātā tieši pirms sacensībām kājā sākās nopietns iekaisums. Medicīniskie izdevumi ārvalstīs var sasniegt pat vairākus tūkstošus (kā tas bija arī dēla traumas gadījumā), tāpēc ceļojuma apdrošināšana ir neatņemama mūsu ģimenes ceļojumu sastāvdaļa,” papildina Māra.

Šoreiz gan ceļš līdz ceļojuma apdrošinātāja izvēlei bijis atšķirīgs, jo gada sākumā Māra bija pieteikusies Swedbank Zelta kredītkartei: “Zinot, ka šogad došos vairākos ceļojumos gan Eiropā, gan Amerikā, sapratu, ka Zelta kredītkarte būs ļoti noderīga gan skaidras naudas izņemšanai, gan ceļojuma apdrošināšanai. Parēķināju, cik man un ģimenei izmaksātu ceļojuma apdrošināšana, un sapratu, ka kredītkartes gada izmaksas man atmaksājas jau pie pirmā ģimenes brauciena,” Māra skaidro izvēli par labu Zelta kredītkartei, papildinot, ka vīram iegādāta vēl atsevišķa apdrošināšanas polise sporta sacensībām (to klasiskās ceļojuma apdrošināšanas polises nesedz).

Augļi, dabas daudzveidība un okeāns

Jau ierodoties Madeirā, Māra ar ģimeni devusies baudīt salas bagātīgo piedāvājumu: “Pirmā pieturvieta Madeirā bija zemnieku tirgus. Vārdos neaprakstāms ir vietējo augļu un dārzeņu piedāvājums – saldākais mango, gardākā marakuja un vēl daudz un dažādu līdz šim nedzirdētu un neredzētu augļu degustācija bija piedzīvojums katrai dienai. Arī zivju izvēle un tunča steiks, ko pagatavot pagaidu mājās, bija izcils. Tikpat neaprakstāma ir arī pati salas dažādība – kalni, ūdenskritumi un izcili sakārtotā infrastruktūra pārgājienu mīļotājiem noteikti ir Madeiras priekšrocība,” par pirmajiem iespaidiem dalās Māra.

Ceļojuma laikā Māras ģimene katru dienu devās garākā vai īsākā pārgājienā, jo, kā stāsta Māra, katrs no pārgājienu maršrutiem bijis pavisam atšķirīgs, pateicoties salas daudzveidībai. Tā kā ceļotāji bija apmetušies apartamentos blakus okeānam, katru rītu un pēcpusdienu bērnu obligātā prasība bija okeāna viļņu “fizkultūra”: “Divu nedēļu laikā neizlaidām ne dienu, lai bērni palēkātu pa okeāna viļņiem. Lielākā vilšanās bija kādā rītā, kad okeāns pēkšņi bija mierīgs un līdz ar to bērniem ne tik interesants, taču tas bija retums. Ūdens bija tikpat silts kā vasarā Rīgas jūras līcī, un arī gaisa temperatūra aprīlī bija aptuveni +20/ +25 grādi – tātad lieliska vasara.”

Okeāna likstas pieaugušajiem

Taču, kamēr bērni baudīja okeāna priekus, pieaugušajiem piedzīvojumi ar okeānu nebija tik veiksmīgi. Jau pirmajā dienā Māras vīrs, turot bērnus pie rokas, iemērca pēdas okeānā, taču spēcīgie viļņi ātri vien visus norāva okeānā sēdus, kā rezultātā cieta arī vīra kabatā esošais telefons. “Sākotnēji šķita, ka nekas traks nav noticis, jo iPhone telefoni tiek slavēti kā ūdens izturīgi, taču jau pirmās dienas vakarā vīra telefona ekrāns vairs nedarbojās un bija skaidrs, ka pie vainas ir okeāna ūdens. Jau nākamajā dienā devāmies uz oficiālo Apple servisu, lai saprastu, kas par vainu.” Servisā tika apstiprināts, ka iPhone telefoni ir nevis ūdens izturīgi, bet “šļakatu” izturīgi (tomēr izņēmums esot okeāna sāļais ūdens). Telefona ekrāns bija jāmaina. Izmaksas – 380 eiro.

“Uzreiz pēc remonta čeku un foto pierādījumus iesniedzām vīra kredītkartes apdrošinātājiem, jo maksājuma kartes mums katram ir atšķirīgās bankās. Diemžēl apdrošinātāji atteica izmaksāt atlīdzību, jo vīra ceļojuma polisē nebija iekļauts mantas bojājums, bet tikai tā nozaudēšana vai zādzība. Saskumām, bet neko darīt – ceļojums bija tikai sācies un jāturpina baudīt.

Tomēr jau pāris dienas vēlāk okeāns nesadraudzējās arī ar Māru. Staigājot gar akmeņaino krastu, neliela paslīdēšana rezultējās ar saulesbriļļu iekrišanu okeānā: “Uzreiz tās sāku meklēt, taču okeāna viļņi bija tik spēcīgi, un arī vieta, kur tās iekrita, bija pārāk akmeņaina, tāpēc saulesbrilles atrast vairs nebija iespējams. Madeirā saule ir ļoti spoža un pārvietoties bez saulesbrillēm bija teju neiespējami. Turklāt arī saulesbriļļu vērtība bija vairāk nekā 100 eiro, tāpēc zaudējums bija īpaši sāpīgs.”

Atlīdzība teju 500 eiro – gan Mārai, gan vīram

Atgriežoties apartamentos, Māra nekavējoties sazinājās ar Swedbank apdrošināšanu un iesniedza sava saulesbriļļu negadījuma aprakstu. “Jau nākamajā dienā saņēmu e-pastu ar precizējošiem jautājumiem. Bija nepieciešams atsūtīt saulesbriļļu foto un čeku par to iegādi. Labi, ka saulesbrilles biju pirkusi ar karti, tāpēc varēju lejuplādēt maksājuma vēsturi un visu nepieciešamo informāciju iesniegt jau tajā pašā dienā. Nākamajā dienā jau saņēmu apstiprinājumu, ka tuvāko dienu laikā saņemšu atlīdzību, aprēķinot pašrisku 30 eiro vērtībā,” par pieredzi ar apdrošinātājiem stāsta Māra.

Priekā par Swedbank apdrošināšanas atsaucību Māra atcerējās, ka Zelta kredītkartes īpašniekiem ceļojuma apdrošināšana attiecas ne tikai uz kartes īpašnieku, bet arī ģimenes locekļiem, kuri ceļo kopā.

Ņemot vērā, ka vīra apdrošinātājs gadījumu atteica, sapratu, ka varu pamēģināt ekrāna maiņas izmaksas iesniegt saviem apdrošinātājiem. Process bija nedaudz sarežģītāks, jo bija jāpierāda ne tikai tas, ka mēs ceļojām kopā, bet arī fakts, ka esam precējušies. Labi, ka mūsdienās visa informācija ir pieejama Latvija.gov.lv, tāpēc, jau atrodoties Madeirā, varēju iesniegt visu nepieciešamo informāciju un gaidīt atbildi. Pēc pāris dienām saņēmām pozitīvu atbildi, ka arī vīra ekrāna nomaiņas izmaksas tiks segtas no apdrošinātājiem. Visi krenķi pazuda kā nebijuši, un varējām turpināt baudīt ģimenes atvaļinājumu.”

Māra ir pārliecināta, ka rūpīga gatavošanās ģimenes ceļojumam ir puse no izdošanās, taču, kā liecina šo ceļotāju pieredze, visu paredzēt tomēr nav iespējams. “Ceļojuma laikā pēkšņi palikt par 500 eiro nabagākiem nav neviena ceļotāja sapnis. Gribas taču baudīt un atpūsties no ikdienas rūpēm, tāpēc, ja vien ir iespējams parūpēties, lai negaidītajās situācijās tev ir kāds atbalsts, tas noteikti ir jāizmanto. Galu galā – ja arī nekas slikts nenotiek, ceļojumu var baudīt daudz mierīgāk, ja zini, ka tev ir plāns B,” atzīst Māra.