Ko tu saprati vai iemācījies? Swedbank finanšu veselības izaicinājuma dalībnieku atziņas

Finanšu veselības pamatprincipus iemācīties ir vieglāk, nekā sākumā šķiet. Svarīgākais ir gribēšana un apņemšanās.

Tādas galvenokārt ir arī Swedbank finanšu veselības izaicinājuma dalībnieku atziņas, kas gūtas pēc tam, kad augustā veselu mēnesi viņi - Laura Grēviņa, Baiba Sipeniece-Gavare, Beta Beidz un Kašers – sekoja līdzi savām finansēm un veica kādu uzdevumu, lai labāk izprastu naudas lietas.

No jūs uz tu

Kā stāsta Baiba Sipeniece-Gavare: “Finanses un uzkrājumi līdz kādam zināmam brīdim manā dzīvē bija patāli jēdzieni. Jā, es dūšīgi strādāju, lai samaksātu savus rēķinus un nodrošinātu sev tādu dzīvesveidu, kādu vēlos, bet tad, kad tā pirmo reizi un nopietni izrunājos ar Swedbank finanšu konsultanti, mana attieksme pret ienākumiem ir mainījusies. Pirmkārt, sāku rīkoties ar naudu prātīgāk. Otrkārt izveidoju uzkrājumu kontu. Treškārt un galvenokārt, ik reiz, kad uzrodas neskaidrības par nodokļiem, uzkrājumu veidiem, pasaules notikumu radītām svārstībām finanšu pasaulē, es nekautrējos par savu nezināšanu un nesaprašanu, es izmantoju finanšu konsultantu pakalpojumus.”

Arī Beta Beidz atz īst, ka finanšu veselības izaicinājums viņai iedevis citu perspektīvu: “Šis mēnesis man ļāva labāk apgūt finanšu veselības aisberga redzamo daļu un ieraudzīt, cik daudz slēpjas zem tās. Sapratu, ka finanšu veselība nav tikai mēnesi garš izaicinājums, bet gan dzīvesstils. Esmu apņēmības pilna turpināt šo taciņu.”

Ne tikai mērķtiecīga krāšana, bet arī apzināta tērēšana un risku izvērtēšana

Laurai Grēviņai finanšu jautājumi nebija sveši – iepriekš jau apzinājusi iespējas, kā labāk uzkrāt bērnu nākotnei un savām vecumdienām. Taču finanšu veselības izaicinājuma laikā saprata, ka veselīgas attiecības ar naudu nenozīmē tikai krāt.

Laura norāda: “Piedalījos finanšu veselības izaicinājumā, jo gribēju godīgi izvērtēt savu finansiālo situāciju un izravēt nelāgos ieradumus, kas nenāk par labu manai finanšu veselībai. Iknedēļas izaicinājumi palīdzēja to izdarīt soli pa solim, katru nedēļu apzināti veltot laiku konkrēta finanšu veselības aspektam.  Agrāk vairāk biju pievērsusi uzmanību tam, kas būtiski ietekmē ikdienas dzīvi šobrīd – vēlējos samazināt tēriņus pārtikai, izvairīties no spontāniem pirkumiem. Ar ikdienas tēriņu un budžeta pārskatīšanu veicās salīdzinoši viegli, ietaupītos līdzekļus novirzīju uzkrājumam krājkontā ar pašas izvirzītu mērķi – lielākam ceļojumam. Joprojām ir lietas, par ko jāpadomā vairāk. Piemēram, par drošību situācijās, kad var notikt kas neparedzams. Tas būtu gan lielāks uzkrājums, gan apdrošināšana dažādiem dzīves gadījumiem.»

Līdzīgas atziņas ir arī Kašeram: “Swedbank finanšu veselības izaicinājuma mēnesī sapratu, cik labi, ka esmu jau iepriekš izveidojis un nostiprinājis uzkrājumu veidošanu kā paradumu. Izaicinājuma laikā sāku veidot uzkrājumu arī savam sunītim, jo viņš ir ģimenes loceklis un rūpes par viņa veselību prasa salīdzinoši lielus izdevumus, ko sapratu pēdējo nedēļu laikā. Tas nostiprināja pārliecību, ka uzkrājums neparedzētām situācijām ir nepieciešams, lai neciestu finanšu veselība. Savukārt to, ka apdrošināšana var būt kā vērtīgs papildinājums sirdsmieram, man bija jaunums. Par apdrošināšanu kā nodrošinājumu pret dažādiem riskiem turpmāk piedomāšu saistībā ar saviem vecvecākiem. Bet tas, kur man vēl jāpiestrādā, ir impulsīvie pirkumi.”

Kopumā finanšu veselība - tā ir drošības un neatkarības sajūta, un pārliecība, ka mana un ģimenes dzīves kvalitāte ir manis paša rokās. Karīna Kulberga, Swedbank Privātpersonu pārvaldes vadītāja atgādina: “Atcerieties, finanšu veselība nav sprints, bet gan maratons. Tāpēc nenovērtē par zemu ikdienas paradumus, kas kopsummā veido mūsu labklājību. Sāc ar budžeta plānošanu, uzkrājumu veidošanu tuvākiem un tad tālākiem mērķiem, salāgo aizņēmumus ar ienākumiem un apdrošinies pret lielākajiem riskiem savā ikdienā.”

Lasi arī: