Swedbank Ilgtspējas ziņojums par 2023. gadu

Swedbank Latvijā jau vairākus gadus brīvprātīgi gatavo ziņojumus par sniegumu uzņēmumam būtiskajās ilgtspējas jomās aizvadītajā gadā. Ikvienam pieejams arī Swedbank Ilgtspējas ziņojums par 2023. gadu

Arvien detalizētāka un datos balstīta nefinanšu informācijas atklāšana liecina par labu biznesa praksi, kas sniedz iespēju iegūt klientu, darbinieku un biznesa partneru uzticību. Turklāt tādu pašu caurskatāmību un ilgtspējas principiem atbilstošu uzņēmējdarbību Swedbank sagaida arī no saviem biznesa klientiem, partneriem un piegādātājiem. Labā biznesa prakse iet roku rokā arī ar likumdošanas tendencēm šajā jomā - nākamo ziņojumu par 2024. gadu Swedbank būs jau pienākums gatavot atbilstoši Eiropas ilgtspējas ziņošanas standarta prasībām.

“Ilgtspējas sniegums būs arī tas veids, caur kuru ne tikai akcionāri, investori vai finansētāji, bet arī darbinieki un sabiedrība kopumā arvien vairāk noteiks uzņēmuma vērtību. Ja mēs runājam par ilgtspējas praksi uzņēmumos, tad ziņošana pati par sevi nav mērķis. Tas drīzāk ir veids, kā ieraudzīt riskus un iespējas, ar ko uzņēmums saskaras vai saskarsies nākotnē. Swedbank ilgtspēju redzam kā stratēģisku iespēju, kas ilgtermiņā pozitīvi ietekmēs gan Swedbank, gan mūsu klientus, piegādātājus un visu sabiedrību,” uzsver Lauris Mencis, Swedbank Latvija vadītājs.

Swedbank Ilgtspējas ziņojumā atklāta informācija par uzņēmuma sniegumu vides, sociālajā un pārvaldības jomā, daļēji ņemot vērā jaunā ziņošanas standarta prasības. Ilgtspējas ziņošana nav iespējama bez faktiskas rīcības un pārmaiņām uzņēmējdarbībā, un šis ziņojums uzskatāmi parāda, kādas darbības veido Swedbank ilgtspēju. 

Lejupielādēt Swedbank Ilgtspējas pārskatu

Eiropas ilgtspējas ziņošanas standarts paredz, ka uzņēmumam ir jāanalizē sava ilgtspējas ietekme no divām dažādām perspektīvām, ko sauc par dubultā būtiskuma novērtējumu: kā to īstenotā uzņēmējdarbība ietekmē cilvēkus un planētu un kā ilgtspēja un klimata pārmaiņas ietekmē uzņēmumu. Atbilstoši dubultā būtiskuma novērtējuma rezultātiem uzņēmums var ne tikai sniegt precīzu un ieinteresētajām personām būtisku informāciju, bet arī izmantot to savā lēmumu pieņemšanā un ilgtspējas risku pārvaldībā.

Izprast Korporatīvās ilgtspējas ziņu sniegšanas direktīvas (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) prasības un sagatavoties atbilstošas ilgtspējas ziņošanas prakses uzsākšanai uzņēmumiem palīdzēs Swedbank izdotais ceļvedis “Ceļā uz izcilību ilgtspējas ziņošanā”, kurā apkopoti ekspertu ieteikumi un pieredzes stāsti.