Saules paneļi – ne vienmēr vairāk ir labāk

Pieprasījums pēc saules paneļiem turpina pieaugt, taču pieredze liecina, ka ne vienmēr labāko efektivitāti garantē maksimālais saules paneļu skaits.

Milzīgais saules paneļu “bums”, kas pērn aizsākās pēc elektrības, gāzes un degvielas cenu lēciena, kā arī jaunajām valsts atbalsta programmām to uzstādīšanai, daudziem Latvijā ir licis pieņemt steidzīgu lēmumu: arī man to vajag! Kā liecina Sadales Tīkla informācija, kopumā tā saucamo mikroģeneratoru skaits Latvijā aprīļa beigās pārsniedza jau 13 tūkstošus.

Tomēr otrajā plānā bieži vien paliek jautājums - cik efektīvs būs mans saules paneļu komplekts jeb kādas ir paneļu izmaksas attiecībā pret saražotās elektrības daudzumu? Līdzīga pieredze bijusi arī Jurim, kurš 2022. gada augustā uzstādījis saules paneļus uz savas privātmājas jumta, taču atskārtis, ka plānotā saražotās enerģijas jauda realitātē netiks sasniegta.

Zemākas izmaksas, valsts atbalsts un inflācija

Juris lēmumu par saules paneļu iegādi pieņēma trīs galveno faktoru dēļ. Tāpat kā lielai daļai mājsaimniecību, arī Jurim strauji augšup kāpjošās elektrības cenas lika domāt par savu ražošanas iekārtu uzstādīšanu. Tāpat būtisks arguments par labu saules paneļu iegādei bija pieejamais valsts atbalsts, kur valsts finansē daļu no saules paneļu un to uzstādīšanas izmaksām. Treškārt, – inflācija.

“Bija pieejami brīvi līdzekļi un lielās inflācijas apstākļos izdevīgāk bija nopirkt saules paneļus, nekā turēt naudu kontā,” saka Juris.

Dienvidu puse ne vienmēr garantē 100% efektivitāti

To, cik ilgā laikā atmaksāsies saules paneļu iegādē iztērētā nauda, nosaka elektrības cena, kā arī paneļu ražošanas jauda. Ņemot vērā milzīgo pieprasījumu, arī Jurim šķita, ka jāpiesakās uz maksimālo jaudu, kas pieejama atbalsta programmās. Tika saņemts ALTUM atbalsts, taču, kad augustā pie Jura ieradās saules paneļu uzstādītāji, izrādījās, ka visus paneļus uzstādīt nav jēgas, jo daļa no tiem ražos vien nebūtisku daļu.

“Tas, ka mājas jumts ir dienvidu pusē, ne vienmēr nozīmē, ka paneļi ražos maksimālo jaudu. Ja ir koku noēnojums, jauda būs krietni mazāka, tāpēc pirms paneļu iegādes iesaku konsultēties ar speciālistiem vietā, kur paneļus plānots uzstādīt,” iesaka Juris.

Jura gadījumā maksimālo ražošanas jaudu neļauj sasniegt pagalmā esošie koki, kas noteiktos laikos rada noēnojumu. Te tad ir izšķiršanās - zāģēt nost priedes (un vai to maz ļauj attiecīgie apbūves noteikumi), vai tomēr samierināties ar esošo saražoto jaudu. Juris izšķīrās par mazāku jaudu, un šāda izšķiršanās noteikti būs aktuāla arī citiem, kuriem mājas tuvumā aug lieli koki.

Vēl viens faktors - saules paneļi ir regulāri jātīra - skujas, putekļi  - tas viss mazina to saražoto jaudu. Tāpēc potenciālajiem saules paneļu īpašniekiem jāzina, ka tie būs arī periodiski jākopj.

Ieguvumi joprojām vairāki

Šobrīd Jura mājās paneļu komplekts izmanto aptuveni 80% no savas jaudas, taču par paneļu efektivitāti viņš pilnvērtīgi varēs spriest šī gada augustā, kad būs pagājis gads kopš paneļu uzstādīšanas. Viņš norāda, ka ziemas mēnešos saules paneļu jauda krietni samazinās, bet kopš aprīļa tā jūtami pieaug.

Runājot par būtiskākajiem ieguvumiem no saules paneļu iegādes, Juris uzsver ietaupījumu, ko izdevies sasniegt līdz ar augstajām elektrības cenām. Tāpat patīkama ir apziņa, ka savā ikdienā var spert soli pretī zaļākai un ilgtspējīgākai nākotnei, un sava energoneatkarība, kas var kļūt par aktuālu jautājumu rudenī, kad atsāksies diskusijas par siltuma ražošanu un tam nepieciešamo energoresursu (elektrība, gāze, koksnes produkti) pieejamību un cenu.

Kā pārliecinājies Juris, par nepieciešamo saules paneļu skaitu ieteicams konsultēties vēl pirms to iegādes, jo potenciālo paneļu jaudu un atdevi speciālisti varēs noteikt precīzāk tikai, kad plānotā paneļu uzstādīšanas vieta apskatīta dzīvē. Ņemot vērā šo prognozi, kā arī saules paneļu izmaksas un tavu elektrības patēriņu, būs iespējams veikt aprēķinus, cik ilgā laikā paneļu komplekts varētu atmaksāties. Tiesa, te būs jāsaskaras ar vēl vienu nezināmo – svārstīgo elektrības cenu, kas var ietekmēt paneļu atmaksāšanās periodu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?