Koplietošanas jeb sadarbošanās ekonomika – kā tā var padarīt manu dzīvi ērtāku? Podkāsts Tērējam Gudri

Arvien populārāki kļūst dalīšanās ekonomikas risinājumi. Tie maina veidus, kā pārvietojamies, ceļojam, iepērkamies, risinām sadzīves jautājumus, strādājam, aizņemamies naudu un veicam citas lietas.

AirBnB un Uber ir pirmās asociācijas, izdzirdot vārdu "koplietošana".

Sadarbošanās, koplietošana, dalīšanās – tie ir atslēgvārdi šajos patērēšanas modeļos. Viena daļa šo ekonomisko modeļu nozīmē preces vietā pirkt pakalpojumu un neapgrūtināt sevi ar mantas uzturēšanu – piemēram, nevis pirkt savu auto, bet lietot koplietošanas auto vai nevis pirkt urbjmašīnu, lai pieliktu gleznu pie sienas, bet iznomāt to.

Cita daļa modeļu palīdz gūt sev papildus ienākumus no sev piederošām mantām – iznomāt dzīvokli tūristiem vai pārdot vairs nevajadzīgās drēbes un mantas. Kopīgais virsmērķis šo risinājumu vidū ir mazināt pasaulē vajadzību pēc mantas un padarīt saražoto lietu izmantošanu pilnvērtīgāku.

Un jo mazāk mantu, jo labāk ekoloģijai – mazāk patērētu dabas resursu, mazāk atkritumu. Tomēr, lai šādi modeļi iedzīvotos, ar vides ieguvumiem nepietiek, tāpēc šoreiz sarunas fokusā ir cilvēku ieguvumi no šī jaunā patērēšanas pavērsiena.

Epizodē piedalās:

  • Līva Jaunozola, platformas Andelemandele  dibinātāja un vadītāja
  • Māris Avotiņš, transporta koplietošanas uzņēmuma Fiqsy dibinātājs un vadītājs
  • Lauris Zvirbulis, mājsaimniecības lietu koplietošanas platformas Sharentic līdzdibinātājs

 
Klausies arī: