Interjera dizaina tendences un ieteikumi mājokļa iekārtošanā – saruna ar interjera dizaineri Zani Paegli

Par ko noteikti jāpadomā, ja šogad iecerēts atsvaidzināt vai no jauna iekārtot mājokli? Tiekamies ar interjera dizaineri Zani Paegli, lai pārrunātu paliekošās un arī aizejošās interjera dizaina tendences.

Par ko noteikti jāpadomā, ja šogad iecerēts atsvaidzināt vai no jauna iekārtot mājokli? Šoreiz podkāstā “Mājokļu sarunas" tiekamies ar interjera dizaineri Zani Paegli, lai pārrunātu paliekošās un arī aizejošās interjera dizaina tendences. 

Modē – komforts, daba un siltums

Kā skaidro Zane, jau ilgāku laiku interjera dizaina modē ir trīs pamatprincipi – komforts, daba un siltums, taču svarīgi atcerēties, ka katram no mums izpratne par to, kas ir mūsdienīgs un nepieciešams, atšķirsies, jo arī mūsu ikdiena, gaumes un vajadzības ir dažādas.

  • Komforts – Mājokļa interjeru varam apvīt ar daudz un dažādām tendencēm, taču komforts joprojām paliek pamata nosacījums, lai savā jaunajā dzīves telpā justos ērti vēl ilgi pēc tā iekārtošanas. Katram cilvēkam tendences būs savas, jo visi nedzīvojam pēc viena ritma un vienām vajadzībām, tāpēc komforts savā mājoklī katram atšķirsies, taču par tā nepieciešamību nevajadzētu aizmirst jau pirmajos plānošanas soļos.
  • Daba – Interjerā aizvien vairāk izmantojam dabīgos materiālos, kas ilgi kalpos, piemēram, koku, akmeni, stiklu. Nav nepieciešams izvēlēties tikai vienu no tiem, taču būtiski, ka plānošanas procesā apdomā, kā šie materiāli “sadzīvos” viens ar otru un kā tos varam savīt kopā, lai būtu gan skaisti, gan ērti un patīkami.
  • Siltums – aizvien biežāk telpu interjerā izmantojam siltos toņus, taču tendence “siltums” atspoguļo ne tikai krāsas, bet arī mājīguma sajūtu. Piemēram, kādam būs mājīgi, kad viņš redzēs visu caur logu un tāpēc aizkari šai sajūtai tikai traucēs, taču citam nepieciešama tekstūra un siltums, kam aizkari būs labākais risinājums.

“Vienmēr tendencēs paliek divi nosacījumi – vienkāršība un funkcionalitāte. Nav nekas slikts, ja sekojam līdzi tendencēm un izvēlamies materiālus un risinājumus, kas šobrīd ir modē, taču svarīgi apdomāt, kā tevis izvēlētās krāsas un risinājumi iekļausies arī apkārtējā vidē. Tomēr būtiskākais - interjera odziņa ir cilvēks, kurš šajā mājā dzīvo,” skaidro Zane Paegle.

Svarīgākais ir kvalitatīvs pamats

Interjera dizainere arī uzsver, ka reizēm pat interjers nav tik būtisks kā kvalitatīvi izveidotas pamata lietas – grīdas, sienas, griesti, elektroinstalācijas. Lai savā jaunajā mājoklī būtu patīkami uzturēties ilgtermiņā, Zane iesaka uz pamata lietām kvalitāti netaupīt, jo interjera priekšmetus ar laiku var nomainīt. “Dekors var pačīkstēt un dažos gadījumos tas pat var piedot papildus šarmu, taču, ja čīkstēs grīda, to ilgi izturēt nevarēsi.”

Lai atrastu pēc iespējas kvalitatīvākus interjera elementus un mēbeles, Zane iesaka doties uz mēbeļu outletu veikaliem, kā arī lietoto mēbeļu tirdzniecības vietām. Šeit iespējams atrast mēbeles, kas veidotas no kvalitatīviem materiāliem par pievilcīgu cenu, taču jāsaprot, cik daudz esi gatavs iztērēt, vai mēbeles atjaunošanas un uzlabošanas darbus veiksi pats vai tomēr uzticēsi kādam profesionālim. “Jebkurā gadījumā par konkrēto summu šādos veikalos mēbeles būs daudz kvalitatīvākas nekā, ja par to pašu budžetu iegādāsies jaunu mēbeli veikalā. Nopērkot lēta un ne augstākās kvalitātes lamināta mēbeli, ar laiku kāda no detaļām var izlūst, taču to salabot nebūs tik viegli vai pat neiespējami. Turpretim ar jau iepriekš lietotu koka mēbeli vari dzīvot ilgi, pārveidojot to kaut simts un vienu reizi.”

Kā norit sadarbība ar interjera dizaineri, kāds ir plānošanas process un izmaksas, kā arī citus praktiskus ieteikumus mājokļa iekārtošanā, uzzini klausoties sarunu ar interjera dizaineri Zani Paegli podkāstā “Mājokļu sarunas”.

Klausies sarunu ar Zani Spotify vai Youtube: 

Vai Tu šogad plāno veikt izmaiņas sava mājokļa interjerā?

Nedaudz to atsvaidzināšu ar kādu jaunu mēbeli vai dizaina elementu
33%
Veikšu nelielu remontu kādā konkrētā telpā
33%
Remontēšu un no jauna iekārtošu visu mājokli
20%
Plānoju pārvākties, tāpēc iekārtošu jauno mājokli
7%
Labprāt, bet laikam šogad nesanāks
0%
Neplānoju
7%
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?