Aizraujoši stāsti sarunām ar bērniem par naudu: lasi un klausies!

Kā un kam krāt naudu? Kā radusies nauda? Vai banknotēm pievieno ēdamas vielas? Kāpēc vajadzīgs iepirkumu saraksts? Cik maksā dzimšanas dienas ballīte un cik vilinoši ir bezmaksas piedāvājumi?

Kā pašam nopelnīt, un vai tiešām viss jāpērk par naudu? Uz šiem un citiem jautājumiem jaunajā grāmatā “Nauda un citas Cīruļu ģimenes lietas” atbildes meklē mamma Maija, tētis Kārlis, bērni Gustavs un Kate un viņu kolorītie radi. Grāmata ar desmit aizraujošiem stāstiem par bērnu piedzīvojumiem un mācībām, apgūstot naudas pasauli, ir Swedbank dāvana ģimenēm Latvijā bankas 200. dzimšanas dienā.

Stāsti un tiem pievienotie padomi būs labs palīgs vecākiem un sākumskolas skolotājiem sarunās ar  bērniem par naudu. Grāmatas mērķis ir rosināt vecākus sarunāties ar bērniem par naudu un veicināt finansiāli atbildīgu ieradumu veidošanu jau no mazotnes. Vairāk nekā 4000 grāmatas drukāto eksemplāru kā dāvana šī gada laikā ceļos uz Latvijas skolām un bibliotēkām.

Lai grāmata būtu pieejama visām Latvijas ģimenēm, stāstu audioversijas jau šobrīd klausāmas Swedbank Spotify un Youtube kanālā.

  • Stāstus ierunājuši sabiedrībā pazīstami vecāki – Laura un Toms Grēviņi, Kristīne un Kaspars Virsnīši.

Stāsta grāmatas līdzautore un Swedbank Finanšu institūta eksperte Evija Kropa: “Daudzi domā, ka naudu tērēt ir viegli, pelnīt – grūti, bet plānot – sarežģīti. Naudu plānot var būt arī aizraujoši, un šī grāmata ir viena no iespējām uz naudas lietām paraudzīties no cita skatpunkta. Tas ir saistošs un interesants saturs gan maziem, gan lieliem, jo attiecības ar naudu cilvēkam ir aktuālas visu dzīvi."

"Caur ikdienišķiem un ģimeniskiem stāstiem tiek izdzīvotas situācijas, ar kurām saskaras teju ikviena ģimene. Finanšu institūta padomu sadaļā var smelties idejas, kā ar bērniem runāt par dažādām naudas tēmām, savukārt no stāstu varoņiem – par to, kā ikvienā situācijā atrast “mākoņa zelta maliņu”.

Grēviņu ģimenei, kas iedzīvinājuši daļu no stāstiem audio formātā, grāmatā aprakstītās situācijas ir pazīstamas un tāpēc īpaši noderīgi ir finanšu ekspertu padomi.

Pārdomās dalās Laura Grēviņa, podkāsta “Pa kluso” un bloga “Viens + viens” autore: “Katra ģimene, kurā aug bērni, agri vai vēlu sastopas ar nepieciešamību skaidrot, ka nauda neaug kokos. Domāju, ikviens vecāks ir piedzīvojis brīžus, kad bērns ļoti grib kādu lietu, ko pieaugušie atsakās pirkt.  Audzinot divus bērnus, šāda pieredze ir bijusi arī mūsu ģimenē. "

"Kad bērni sāk saprast, ka lietas mājās neuzrodas tāpat vien, tās var nopirkt par naudu, ir īstais laiks apgūt naudas vērtību. Šie stāsti ir jauks veids, kā ar bērniem runāt par naudu un palīdzēt saprast, ka lielus sapņus nevar piepildīt uzreiz – nauda ir jānopelna un jāsakrāj, un tas prasa pacietību un zināmu piepūli. Šī mana pārliecība vēlreiz apstiprinājās, lasot Cīruļu ģimenes stāstus, jo vairākos no tiem atpazinu pazīstamas situācijas, ar ko esam saskārušies arī dzīvē. Praktiskās atziņas, ar ko papildināti stāsti, ir labs pamats diskusiju veidošanai ar bērniem, ko arī labprāt izmantojam.”

Grāmatas autori ir Swedbank Finanšu institūta eksperti Evija Kropa un Reinis Jansons un lietuviešu blogeris un komunikācijas speciālists Simons Urbons. Grāmatas pirmais izdevums lietuviešu valodā guvis plašu popularitāti, ierindojoties pārdotāko bērnu grāmatu topa desmitniekā Lietuvā.

Iepazīstieties ar grāmatas 10 stāstiem, izvēloties sev ērtāko veidu tā izdzīvošanai – lasāmā vai klausāmā formā, vai dodieties uz tuvāko bibliotēku pēc grāmatas. Stāsti ir gana īsi – no piecām līdz desmit minūtēm, lai bērni tos klausītos ar lielu aizrautību un radītu interesi tos pārrunāt kopā ar jums.

Trīs krājkases

Krāšana – iemaņa, kuru var apgūt. Cīruļu ģimene krāj rotaļīgi un izvēlas vienu cēlu krāšanas mērķi. Savukārt finanšu eksperte iesaka, kā bērnu vēlmes atšķirt no vajadzībām.

Vectēva naudas stāsts

Kas ir nauda? Bērni Gustavs un Kate klausās vectēva stāstu par to, kā radusies un cilvēces vēstures laikā mainījusies nauda.

 

Sapņiem ir jākrāj

Bērnu lielos sapņus var piepildīt ne tikai vecāki, bet arī paši bērni. Cīruļu ģimene plāno, kā to izdarīt, un saprot, ka daži sapņi neko nemaksā.

Iepirkšanās diena

Pirmais bērnu mēģinājums veikalā nopirkt pārtiku nav sevišķi veiksmīgs, bet visi saprot plānošanas nozīmi. Finanšu eksperte paskaidro, kā runāt par nākotnes vajadzībām bērniem saprotamā veidā.

Meliem īsas kājas

Kate izdomā, kā ātrāk tikt pie naudas. Viņas viltīgie nodomi nāk gaismā, savukārt vecāki gūst mācību, kāpēc nevajadzētu bērniem maksāt par ikdienas pienākumu pildīšanu.

„Kates mirdzošā jūra”

Vecāku naudas maku ietilpība nav bezgalīga, un ar to resursiem visiem dzīves gadījumiem nepietiks. Šo faktu nākas atzīt arī Katei. Bet kopā ar vecākiem viņa atrod radošu izeju, kā samazināt izdevumus.

Tēriņu instrukcija

Bērni dāvanā saņem lielu naudas summu, taču viņi paši nespēs to saprātīgi iztērēt. Pēc finanšu ekspertes domām, tā ir lieliska iespēja izveidot pirmo budžetu.

 

„Kates mazie lauki”

Kate un Gustavs izdomā, kādu vērtīgu pakalpojumu varētu piedāvāt kaimiņiem. Pirmā alga – tā ir iespēja pašam piedzīvot, kā tiek pelnīta nauda.

Internetā nemēdz būt bezmaksas cepumu

Maksāt nākas arī par lietām, kuras nevari aptaustīt. Kate, tētim nezinot, izmanto viņa telefonu, iztukšo viņa maksājumu karti un gūst mācību par internetā uzglūnošajām briesmām.

 

Brīnumu meža dārgumi

Ne visas vēlmes dzimšanas dienā piepildās. Bērniem ir jāizskaidro reālās iespējas. Tam noderēs salīdzinājumi un iespēja izvēlēties starp vairākiem variantiem.

 

  • Savukārt skolēniem un skolotājiem, izmantojot vairākus grāmatas stāstus, izstrādāti īpaši materiāli izmantošanai mācību stundās. Tie jau šobrīd pieejami platformā dziveigatavs.lv.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?