19. mar, 2024

Novaturas – pamatīgs pārsteigums

Piedāvājam iepazīties ar jaunākajiem pētījumiem par Baltijas biržās kotētajām akciju sabiedrībām.

  • EBITDA zaudējumi palielinās, apstājoties ieņēmumu pieaugumam un rodoties vienreizējiem izdevumiem
  • Novaturas mērķis ir 2024. gadā sasniegt iepriekšējā gada rezultātus
  • Mērķa cena samazināta līdz 4,0 EUR (no 4,5), ieteikums pazemināts uz “neitrāls” (no “pirkt”)

Skaudra neatbilstība prognozēm

Ceturtajā ceturksnī Grupa pārdeva 49 100 pasažieru vietas (-3% gada griezumā), ko ietekmēja Ēģiptes un Jordānijas programmu samazinājums (vairāk nekā 9000 pasažieri) militārā konflikta dēļ Tuvajos Austrumos. Rezultātā Novaturas ieņēmumi pieauga vien par 0,9%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, sasniedzot 41,7 milj. EUR, ko veicināja gada izteiksmē par aptuveni 4% augstāka vidējā pārdošanas cena (ASP). Turklāt bruto marža gada griezumā samazinājās par 0,9 procentpunktiem un bija 8,5%, savukārt darbības izmaksas pieauga par aptuveni 13% gada griezumā. Līdz ar to EBITDA zaudējumi palielinājās par 1,4 miljoniem EUR salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, sasniedzot -2 miljonus EUR, savukārt neto zaudējumi bija -2,7 miljoni EUR. Abi rādītāji par prāvu tiesu atpalika no mūsu aplēsēm.

Pieticīgas perspektīvas

Negatīvo novirzi no mūsu aplēsēm galvenokārt skaidrojam ar zemāku bruto maržu un lielākām izmaksām (no kurām aptuveni 1 milj. EUR bija vienreizējie izdevumi) nekā gaidījām. Tajā pašā laikā Novaturas iepazīstināja ar diezgan pieticīgām perspektīvām 2024. gadam, kas paredz 240 000–280 000 pasažieru pārvadājumus un 200–220 miljonu EUR ieņēmumus. Kopumā var teikt, ka Novaturas mērķis ir sasniegt iepriekšējā gada rezultātus. Plašākai informācijai skat. 4–5. lpp.

Atbilstošas aplēses

Samazinām 2024. gada prognozējamos ieņēmumus par 4% līdz 210 milj. EUR un EBITDA par 12% līdz 5,3 milj. EUR, kas tagad tuvāk atbilst Grupas perspektīvām. Mūsu prognozētā EBITDA atbilst pieticīgai EBITDA maržai aptuveni 2,5% apmērā. Mūsu ilgtermiņa prognozes ir samazinātas mazākā mērā, jo sagaidām, ka pakāpeniska digitalizācija nesīs vairāk augļu attiecībā uz pelnītspēju. Vājāku īstermiņa prognožu dēļ pazeminām savu mērķa cenu, kas aprēķināta pēc DCF (diskontētās naudas plūsmas) metodikas, līdz 4,0 EUR (no 4,5), līdz ar to Grupas novērtējums atbilst 2024. gada paredzamās EV/EBITDA (uzņēmuma vērtība / peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas) koeficientam 7x apmērā un P/E (cena/peļņa) koeficientam 9,6x apmērā. Ņemot vērā mazāk pievilcīgo riska un atdeves attiecību, pazeminām savu ieteikumu līdz “neitrāls” (no “pirkt”).

Lūdzu, iepazīstieties ar sīkāku informāciju par šo rekomendāciju:

Ar visiem  jaunākajiem pētījumiem par Baltijas biržās kotētajām akciju sabiedrībām varat iepazīties Swedbank internetbankas sadaļā ”Ziņas un analīze” šeit: Baltijas akciju analīze - Swedbank