TKM Grupp – joprojām līdzsvarā

Piedāvājam iepazīties ar jaunākajiem pētījumiem par Baltijas biržās kotētajām akciju sabiedrībām.

  • Spiediens uz cenām liek EBITDA sarukt par 7,7% gada izteiksmē
  • Automašīnu tirdzniecība līdzsvaro kopējo lejupslīdi galvenajos segmentos
  • Paliek spēkā 11,0 EUR mērķa cena un iegādes ieteikums

Ilgstoša lejupslīde mazumtirdzniecības sektorā

2. ceturksnī TKM grupas konsolidētie pārdošanas ieņēmumi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazinājās par 2,1% līdz 237,3 milj. EUR, ko galvenokārt ietekmēja aptuveni 4 miljonu EUR kritums lielveikalu ieņēmumos. Pastiprinātais spiediens uz cenām negatīvi ietekmēja TKM grupas rentabilitāti un izraisīja EBITDA (peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas) rādītāja samazināšanos līdz 23,3 milj. EUR (-7,7% gadā), kas joprojām pārsniedz mūsu prognozes par 6,5%, pateicoties par gaidīto labākiem rezultātiem automobiļu tirdzniecībā.

Situāciju glābj auto tirdzniecība

Vispārējo vājo sniegumu TKM grupas galvenajos segmentos turpina līdzsvarot automašīnu tirdzniecība. Neraugoties uz pārdošanas apjomu kritumu par 3,2% gada izteiksmē 2. ceturksnī, ko uzskatām par normalizēšanos galvenokārt saistībā ar paaugstināto atsauces bāzi, TKM grupa šajā periodā pārdeva 1822 jaunus automobiļus, kas, pēc mūsu aprēķiniem, ir lielākais līdz šim uzrādītais ceturkšņa pārdošanas apjoms. Turklāt provizoriskie dati liecina, ka jaunu automobiļu pārdošanas apjomi Baltijā ir samazinājušies par aptuveni 9% gadā, kas, pēc mūsu aprēķiniem, nozīmē, ka TKM grupas tirgus daļa ir aptuveni 10% (9% 2023. gadā).

Iegādes ieteikums paliek spēkā

Sagaidām, ka 2024. gada konsolidētie pārdošanas apjomi būs 969,7 miljoni EUR (+2,4% gadā). Saspringto mazumtirdzniecības apstākļu dēļ paredzam nedaudz lielāku spiedienu uz peļņas maržām, tāpēc samazinām savu prognozi attiecībā uz 2024. gada EBITDA rādītāju par 1,2% – līdz 90,5 milj. EUR. Saglabājam prognozi attiecībā uz 2024. gada dividendēm par vienu akciju (DPS) 0,72 EUR apmērā (izmaksas attiecība 88%, iepriekšējo trīs gadu vidējais rādītājs – 87%), kas nodrošina 7,4% ienesīgumu. Saglabājam mērķa cenu 11,0 EUR apmērā, līdz ar ko TKM grupas novērtējums atbilst 2024. gada prognozējamajam EV/EBITDA (uzņēmuma vērtība/peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas) koeficientam 7,7x apmērā, sniedzot drošības rezervi salīdzinājumā ar pēdējo sešu gadu vidējo rādītāju 8,2x. Paturam spēkā savu iegādes ieteikumu.

Pārskats bija gatavs 18.07.2024. plkst. 14.37 un tika publicēts 02.08.2024. plkst. 12.30.

Lūdzu iepazīstieties ar sīkāku informāciju par šo rekomendāciju zemāk.

Ar visiem  jaunākajiem pētījumiem par Baltijas biržās kotētajām akciju sabiedrībām varat iepazīties Swedbank internetbankas sadaļā ”Ziņas un analīze” šeit: Baltijas akciju analīze - Swedbank