Trīs bērni – trīs studiju maksas. Kā sagatavoties laikus?

Tikko pēc bērna piedzimšanas ir grūti iedomāties, ka jau pavisam drīz mazais izaugs un uzsāks savas studiju gaitas augstskolā vai vēlēsies iegādāties savu pirmo auto. Tomēr 18 gadi paiet nemanot.

Trīs bērnu tēvs, uzņēmējs Rolands bērnu pilngadības svētkiem sāka gatavoties jau kopš vecākās meitas dzimšanas dienas, veidojot uzkrājumu bērnu nākotnei, kas, Rolanda vārdiem sakot, ir kā drošības garants neparedzētām dzīves situācijām.

“Kad piedzima Anna, sapratu, ka vēlos saviem bērniem nodrošināt nākotni, kurā viņi var izvēlēties savu augstāko izglītību, nevērtējot studiju izmaksas vai dzīves dārdzību. Tomēr mācību maksa augstskolā var svārstīties no pāris tūkstošiem līdz pat desmit tūkstošiem eiro gadā, kas atkarīgs no augstskolas specifikas un atrašanās vietas. Šādu naudas summu varbūt paša spēkiem varu sakrāt vienam bērnam, taču trīs bērniem ar dažu gadu starpību tas var būt liels izaicinājums,” savu lēmumu veidot uzkrājumu bērniem skaidro Rolands.

17 000 eiro desmit gadu laikā

Kad Rolands sāka uzkrāt pirmajam bērnam, Latvijā vēl nebija ieviests eiro, tāpēc, novērtējot tā brīža rocību un iespējas, Rolands nolēma bērna nākotnei atvēlēt 100 latus. Šobrīd maksājums ir 142 eiro, kas pašlaik trīs bērnu tēvu apmierina taču, kā apstiprina Rolands, ja pēkšņi tik lielu summu vairs nebūs iespējams atvēlēt uzkrājumam, ir labi zināt, ka to jebkurā brīdī iespējams mainīt uz sev piemērotāko risinājumu.

Visām trīs atvasēm Rolands uzkrājumu veic līdz bērnu pilngadībai, lai uzreiz pēc vidusskolas beigšanas ir pieejams finansējums tālākām studijām:
“Nepilnu 5 gadu laikā man būs nepieciešams segt 3 studiju maksas, kā arī dzīvošanas izdevumus, tāpēc šādu lēmumu nevaru atlikt uz pēdējo brīdi. Šobrīd vecākās meitas uzkrājuma kontā ir jau 17 000 eiro un turpināšu krāt vēl 8 gadus - tātad summa var pat teju dubultoties, ja situācija biržā būs man vēlīga. Kopā visiem trim bērniem tie būs teju 100 000 eiro. Man grūti iedomāties, ka šādu naudas summu varu uzkrāt bez papildus rīkiem un tikai ar pašdisciplīnu. Turklāt šajā gadījumā man ir ne tikai garantētā summa, bet iespēja ar iemaksāto naudu arī gūt peļņu,” papildina Rolands.

Veicot aprēķinus uzkrājumu kalkulatorā, pie mērenā scenārija Rolands līdz vecākās meitas pilngadībai var papildus uzkrāt vēl vismaz 14 669, kopā veidojot uzkrājumu vairāk nekā 31 000 eiro apmērā.

Garantētā summa, nodokļu atmaksa un dzīvības apdrošināšana

Veidot uzkrājumu bērna nākotnei ir viena no populārākajām vecāku izvēlēm, kā ar nelielām, regulārām iemaksām ilgākā laika posmā sarūpēt nozīmīgu uzkrājuma summu bērnam. Šis uzkrājuma veids paredz uzkrāto līdzekļu ieguldīšanu finanšu tirgos, tātad iespēju nopelnīt un vairot uzkrājuma apmērus. Šo uzkrājumu pārvalda zinoši ieguldījumu eksperti, un ieguldīšanas stratēģija ir izveidota tā, lai sniegtu iespēju pelnīt un aizsargātu uzkrājumu.

Turklāt būtiski, ka šim uzkrājumam ir aizsardzība – garantētā summa uzkrājuma termiņa beigās. Proti, būsiet pasargāti no situācijas, ja uzkrājuma vērtība samazinās dēļ kritumiem finanšu tirgos. Tāpat Rolands atzīmē, ka šī uzkrājuma veida priekšrocība ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksas iespēja 20% apmērā no veiktajām iemaksām, kas veiktas uzkrājumā un nepārsniedz 10% no gada bruto darba samaksas, kā arī summāro limitu 4000 eiro. Šajā gadījumā jāņem vērā nosacījums, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksa attiecas tikai uz uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumiem, kas noslēgti uz vismaz 10 gadiem un kam uzkrājuma saņēmējs termiņa beigās ir norādīts līguma slēdzējs nevis bērns.

Rolands norāda, ka uzkrājums bērnu nākotnei ir viens no viņa svarīgākajiem uzkrājumu veidiem, jo tiek apdrošināta arī viņa dzīvība. Tā ir papildu iespēja parūpēties par finansiālo stabilitāti arī neparedzētu notikumu gadījumā. Ja notiek ļaunākais un līgumslēdzējs zaudē dzīvību, apdrošinātājs nodrošinās neiemaksātās summas vienreizēju iemaksu uzkrājumā. Tas nozīmē, ka bērns jebkurā gadījumā saņems jūsu iecerēto uzkrājuma apmēru. Jāņem vērā līguma nosacījums, ka maksimālā summa, par kuru ir apdrošināta dzīvība, ir līgumā noteiktais mēneša maksājums (bet ne vairāk kā 100 EUR) reizināts ar atlikušo mēnešu skaitu līdz līguma termiņa beigām. 

“Gluži tāpat kā uzņēmējdarbībā, arī dzīvē nevari paredzēt, kāda situācija būs pēc gadiem, tāpēc uzskatu, ka daudz vērtīgāk šādām dienām gatavoties jau laikus. Šobrīd strādāju un daru visu iespējamo, lai nodrošinātu savu ģimeni, taču, kas notiks pēc 15 gadiem, arī man ir nezināms. Un ja nu manis vairs nebūs? Man ir trīs bērni un, iespējams, ka visi trīs vēlēsies studēt augstskolā, varbūt pat ārzemēs. Kopā dažu gadu laikā tas prasīs lielas finanses, tāpēc labāk šiem nosacīti paredzamajiem izdevumiem gatavojos jau laikus, lai mani bērni var brīvi izvēlēties, kur un kā vēlas iegūt savu augstāko izglītību.”

Cik naudas mēnesī jāatliek, lai sakrātu 10 000 eiro?

Ar tik lielu uzkrājumu šobrīd var nosegt izmaksas par bakalaura studiju iegūšanu Latvijā, par ko vidēji jāmaksā 8000−10 000 eiro. Lai gan Rolands veido uzkrājumu, mēnesī iemaksājot vairāk nekā 100 eiro mēnesī, uzkrājumam augstskolas izmaksām mēnesī var atvēlēt arī mazākas summas. Kā liecina Swedbank uzkrājumu kalkulators, jo ilgāks ir uzkrājuma termiņš, jo mazāka summa jāatvēl ikmēneša iemaksai.

Lai sakrātu 10 000 eiro līdz bērna pilngadībai:

  1. krājot no bērna piedzimšanas līdz 18 gadu vecumam, ikmēneša iemaksa – 35 eiro;
  2. krājot no bērna 4 līdz 18 gadu vecumam, ikmēneša iemaksa – 50 eiro;
  3. krājot no bērna 7 līdz 18 gadu vecumam, ikmēneša iemaksa – 70 eiro.